Malbec: Frankrijk of Argentinië?

MalbecWij kennen de blauwe druif Malbec met name van de mooie rode wijnen uit het Mendoza gebied in Argentinië. Daar wordt hij liefkozend de ‘nationale druif van Argentinië’  genoemd. Daarnaast wordt de Malbec ook veelvuldig in Frankrijk gebruikt, maar in de strijd om de consument lijken de Franse wijnen het te verliezen van de meer toegankelijke en beter geprijsde Argentijnen.

De Malbec druif kent zijn oorsprong in het zuidwesten van Frankrijk. Hij is vernoemd naar een Hongaarse boer die de druif naar Frankrijk bracht. Aanvankelijk was de druif behoorlijk populair onder de Franse wijnboeren, maar sinds de strenge vorst in de Bordeaux streek in 1956, die circa 75% van de Malbec oogst verwoestte, is de liefde behoorlijk bekoeld. Ook in de Cahors had diezelfde vorst toegeslagen, maar daar werd de druif wel weer aangeplant en herwon hij zijn populariteit. In de Cahors wordt de Malbec overigens ook wel ‘Auxerrois’ genoemd. In Argentinië werd de Malbec in de 19e eeuw door de Fransman Michel Pouget geïntroduceerd, waar hij op ruime schaal wordt aangeplant.

De Malbec gedijt goed in een droog en warm klimaat en heeft een lange rijpingsperiode nodig. De druif is gevoelig voor vorst en schimmels en houdt van grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Vreemd genoeg wordt de Malbec echter nog steeds gebruikt in het qua klimaat toch wisselvallige zuidwesten van Frankrijk en ook in het niet bepaald warme Loire gebied. Daarentegen zijn de omstandigheden in Argentinië in het Mendoza gebied ideaal. Buiten Frankrijk en Argentinië wordt de Malbec ook nog op behoorlijke schaal aangeplant in Chili.

De Malbec geeft nogal donkergekleurde wijnen met stevige tannines. De smaak van Malbec wijn verschilt per land: in Argentinie zijn de Malbec wijnen ronder, voller en zachter van smaak, fruitiger en bevatten minder tannines dan in Frankrijk. In Argentinië wordt de Malbec daarom ook vaker als mono-cépage wijn geproduceerd, terwijl hij in de Bordeaux veelal wordt gebruikt als ondersteunde druif. Gemeenschappelijk geur- en smaakelementen zijn bramen, pruimen, zwarte bessen en kersen, en soms ook chocolade. De Malbec wijnen zijn gebaat bij houtrijping om de tannines te verzachten en een mooiere balans tussen fruit, alcohol en tannines te verkrijgen en om subtiele hout, vanille, kruiden en koffietonen toe te voegen.

Malbec: Frankrijk of Argentinië?

Wij zijn geneigd om voor Argentinië te kiezen!

De redactie

2 Reacties
  1. Over de Malbec-druif in Argentinië versus Frankrijk;
    wat is het verschil? Van François Lurton hoorde ik ooit dat de Franse variëteit (die zij deels ook in Argentinië hebben ingevoerd op hun eigen wijnbedrijf) een kleinere druif is met een dikkere schil… of is het andersom? VrGr Bas de Jong/ Bas@dewitteos.nl

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.