Maandag tipdag: Chateau Lagrange wijn

Chateau Lagrange wijn 2

De week is weer begonnen. En dat betekend dat er ook weer een nieuwe wijntip op jullie wacht. Het wijnhuis waar we jullie meer over vertellen bevindt zich in Bordeaux. Wie houdt er nu niet van deze geweldige en veelzijdige wijnstreek. De echte Bordeauxdruiven zijn de Cabernet Sauvignon en Merlot en deze druiven worden ook door dit huis aangeplant. Deze wijn zal je niet teleurstellen en is zeker de moeite waard! Santé.

Château Lagrange was in de Middeleeuwen al bekend als ‘Noble House of Lagrange Montei’. Voor zover bekend brengt het Château al sinds 1631 wijn op de markt. In 1824 was de totale productie 120 vaten. In 1842 drukte Graaf Duchatel, secretaris van koning Louis Philippe, zijn stempel op dit Château door er een drainage systeem aan te leggen in de wijngaarden. De Graaf bracht de opbrengsten op naar 300 vaten. Dit waren gouden jaren voor Château Lagrange. In 1855 werd het Château bekroond met een 3er Cru status.

Het begin van de 20e eeuw was minder glorieus omdat de economische omstandigheden verslechterden. Ondanks allerlei wisselingen van eigenaar en wijnmakers liep de kwaliteit van de wijn achteruit. De wijngaarden slonken. In 1983 kocht de Japanse groep Suntory het Château van de familie Cendoya die sinds 1925 eigenaar van dit landgoed was. Wat in 1840 nog 280 hectare was, bleek in 1983 nog 157 hectare te zijn.

Vertrouwd met de wereld van wijn als markleider in Japan, werd Suntory gedreven door de President Keizo Saji tot een spectaculaire renovatie aan het domein. Marcel Ducasse werd hierbij betrokken en heeft tot 2007 het domein volledig geherstructureerd. In 2007 nam Bruno Eynard het stokje over van Marcel Ducasse.
De stokken die in 1985 geplant zijn leveren sinds een aantal jaar prachtig fruit. Château Lagrange is weer terug in vorm en produceert nu alweer enkele jaren weer fantastische wijnen.

Chateau Lagrange

De wijngaard ligt in Noord Zuid Saint Juliën. De bodem is van zand, klei en ijzersteen. Van de 157 ha eigendom is 115 ha aangeplant als wijngaard. De assemblage van de wijn bestaat uit: 62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot en 6% Petit Verdot.

Saint-Julien ligt in het hart van de Médoc, tussen de dorpen Margaux en Pauillac. De meeste châteaux en hun wijngaarden kijken uit op de brede rivier de Gironde. De bodem is hier duidelijk anders dan in de andere Médoc-gemeenten. De voornaamste wijngaarden liggen op een brede croupe, een wat hoger gelegen kiezelheuvel. Kleine beekjes, jalles genaamd, zorgen voor een optimale afwatering. Resultaat zijn wijnen met een grote verfijning. De wijnen van Saint-Julien zijn over het algemeen dan ook elegant en met duidelijk finesse. Zo’n 900 ha wijngaard hebben recht op de appellatie Saint Julien. Al wordt er geen Premier Grand Cru Classé wijn geproduceerd, wel zijn er in Saint Julien maar liefst 11 Châteaux, waar Grand Cru Classé wijnen gemaakt worden.

De wijn wordt volgens traditionele vinificatie uitgevoerd in RVS tanks en beheerd door een systeem van thermoregulatie. De capaciteit van ± 10.000 hl. wordt in tanks van 66 tot 220 hl. opgeslaan. De fermentatie varieert van 15 tot 25 dagen, afhankelijk van de evolutie van tannine.

Deze wijn laat een diep rood, heldere kleur zien. De neus geeft frisse aroma’s van zwart en donkerrood fruit weer. In de mond krachtige, maar zijdezachte structuur met elegante tonen van het donkere fruit. Volle, rijke wijn met een lange afdronk en veel potentie.  Op dronk vanaf 2015 en nog jaren daarna.

2e Wijn : Les Fiefs de Lagrange

Chateau Lagrange 2007 € 59,50
Chateau Lagrange 2008 € 67,50
Chateau Lagrange 2009 € 87,50
Chateau Lagrange 2010 € 95,50

Specificaties

Alcoholpercentage: 13,5
Wijnstreek: Bordeaux
Land: Frankrijk
Wijnhuis: Chateau Lagrange
Oogstjaar: 2009
Flesinhoud: 0,75 l

Het is geen koopje maar dan heb je wel een erg bijzondere wijn in huis. Niet iets om zomaar op een druilerige zondag open te trekken, maar meer iets voor een bijzondere gelegenheid. Al is het eigenlijk al bijzonder genoeg om een mooie fles wijn open te trekken dus dat maakt het moment juist. Hebben jullie de wijn al eens gedronken? Laat je mening achter bij de reacties. 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.