Luis Canas Crianza is de perfecte Rioja

Luis Canas CrianzaWe proefden de Luis Canas Crianza uit de Spaanse Rioja streek voor het eerst tijdens een vakantie in Barcelona in september 2012. Toevallig kwamen we deze Rioja tegen in een grote Spaanse supermarkt (de naam weet ik niet meer) en zijn sindsdien zeer gecharmeerd van deze kwaliteits-Rioja. Natuurlijk speelde de combinatie van een weekje vakantie in de prachtige stad Barcelona met uitzicht op strand en zee een positieve rol in onze smaakbeleving, maar eenmaal thuis was de Luis Canas Crianza nog steeds erg lekker.

Hij is te koop bij Spanjewijn.nl, maar ik zag laatst ook een witte Luis Canas in een folder van de Sligro staan dus daar zal ‘ie ook wel te krijgen zijn. Last-but-not-least: op Cellar Tracker behaalt deze wijn ook overwegend hoge scores.

Luis Canas Crianza: de perfecte Rioja?

De Luis Cañas Crianza 2009 is precies wat je van een goede Rioja verwacht. Gemaakt van de fruitige Tempranillo druif aangevuld met 5% Garnacha druiven en 12 maanden houtlagering op Frans en Amerikaans eiken. Deze crianza (dus minimaal 2 jaar rijping, waarvan tenminste 6 maanden op hout) heeft een duidelijke fruit- en hout/vanille geur in het aroma. De smaak is fluweelzacht en fruitig (framboos, kersen, zoetig), aangevuld met de voor een Rioja crianza karakteristieke maar subtiele hout- en vanilletonen en een toefje balsamico. Bijna te mooi en gelikt om waar te zijn, maar deze Luis Cañas Crianza 2009 is daadwerkelijk een bijzonder goed geslaagde Rioja voor een alleszins redelijke prijs. Zie ook de proefnotitie.

In de wijnbloggers Rode Wijn top 20 staat de Luis Canas Crianza 2009 momenteel op plaats nummer 8. We kijken nu al reikhalzend uit naar de vintage 2010 die binnenkort te verkrijgen zal zijn.

De redactie

Voor het totstandkomen van onze Rode Wijn Top 20 proefden we, naast de Luis Canas Crianza, onder meer:
Pesquera Tinto Crianza
Morse Code Shiraz 2010
Luis Felipe Edwards Dona Bernarda
Carbuné Barbera d’Asti
Monteabellón Crianza
Carm Douro Reserva
Château Croix-Mouton
1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.