Rode Wijn Los Gansos Carmenere Reserva van de C1000

Los Gansos Carmenere ReservaIk had de Los Gansos Carmenere Reserva (van de C1000) gekocht voor de feestdagen, maar helaas is de fles rode wijn blijven staan en niet opgedronken. Voor mij dus een meevaller en een mooie start om in januari mee te beginnen.

De naam van de wijn is Los Gansos en is een verwijzing naar de ganzen die in de wijngaarden van Cono Sur rond wandelen. De ganzen zijn de ongediertebestrijders en zorgen er voor dat de wijngaard van allerlei ongedierte verlost wordt. Goed voor het milieu en CO2-neutraal. De mensen van Los Gansos zijn zeer bedreven in het selecteren van het beste terroir en het juiste management voor de wijngaard en uiteraard met veel respect voor de natuur.

Wijngaard Los Gansos

Bij Los Gansos hebben ze de overtuiging dat de productie van een hoge kwaliteitswijn hand in hand gaat met een milieuvriendelijke aanpak. Al in 1998 werd in de wijngaarden van Los Gansos een “Vinyard management” systeem geïmplementeerd. Dit is een agrarisch systeem dat gebruik maakt van natuurlijke alternatieven om de vruchtbaarheid van de bodem te beïnvloeden om onder andere plagen, ziektes en onkruiden te voorkomen en te bestrijden. Hierin spelen de ganzen een belangrijke rol. Door deze natuurvriendelijke aanpak wordt het gebruik van chemische elementen vermeden.

Los Gansos Carmenere Reserva - carmenereDe druif Carménère

De Carménère is medio jaren ’90 in Chili herontdekt. Carménère stond ooit aangeplant in de Bordeaux en werd aan het einde van de 19e eeuw naar Chili geëxporteerd. In de Bordeaux zelf werd deze druif geëxporteerd weggevaagd door de phylloxera en vanwege zijn structurele gevoeligheid voor ziekten ook niet meer aangeplant.

In Chili is de Carménère lange tijd aangezien voor een goede vervanger van de merlot, hoewel het om twee rassen gaat met nogal verschillende eigenschappen. De Carménère is erg populair in Chili en min of meer uitgegroeid tot ‘nationale druif’.

De Carménère gedijt net als vele andere druiven uitstekend in het voorspelbare klimaat van Chili, dat vanwege z’n afgelegen ligging geen last heeft van de gevreesde phylloxera. Buiten Chili wordt de Carménère nog steeds aangeplant in de Bordeaux, alsmede in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in Noord-Italië schijnt de Carménère voor te komen, tussen de Merlot wijnstokken. De Carménère is een laat rijpende druif met een relatief lage opbrengst die gevoelig is voor coulure, bloesemval, die uiteindelijk leidt tot geen of misvormde druiven. De druif geeft donker gekleurde wijnen met een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Bij houtrijping, dat veelvuldig wordt toegepast, kunnen daar ook nog eens koffie, peper, zoethout, kruidnagel en cederhout bij komen. De smaak is samen te vatten als fruitig en kruidig/peperig, aangevuld met koffie en chocolade, en toch zacht en rond.

In Chili worden van de Carménère druif mono-cépage wijnen gemaakt, terwijl de Carménère in de Bordeaux veelal wordt gebruikt als ondersteunende druif in een blend met bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.

Wat proeven we?

Een heerlijke wijn met donker fruit, Chocolade achtige smaak of koffie. Verder wat  zoethout, toch zacht en rond.

Conclusie m.b.t Los Gansos Carmenere Reserva van de C1000

Een prima wijn met een heerlijke smaak en een prima keus van de C1000

Waar kopen we de Los Gansos Carmenere Reserva?

Natuurlijk kopen we de Los Gansos Carmenere Reserva bij de C1000.

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.