Wijntip van het weekend – LingeRood Regent Speciale 2009

LingeRood Regent Speciale 2009 - flesWekelijks geven we hier op Wijnbloggers een wijntip van het weekend. Dit kan een wijnproeverij zijn of een wijnevenement, maar ook een tip van een heerlijke wijn die je echt een keer moet proeven of gewoon een lekker recept. Na weken van wijnproeverijen als wijntip van het weekend, deze week een echte wijntip. De wijntip van deze week is een rode wijn van Nederlandse bodem: de LingeRood Regent Speciale 2009 van het Betuws Wijndomein.

LingeRood Regent Speciale 2009

De LingeRood Regent Speciale 2009 ligt al bij ons thuis in het wijnrek sinds de Open Dagen van de Nederlands Wijngaarden 2012, toen wij de fles meenamen na een bezoekje aan het Betuws Wijndomein. Het is er nog steeds niet van gekomen om deze LingeRood Regent Speciale 2009 te proeven, maar dit weekend wil ik dat toch echt gaan doen.

Deze LingeRood Regent Speciale 2009 belooft in ieder veel goeds als je alleen al kijkt naar de prijzen die deze wijn heeft gewonnen. Een zilveren medaille tijdens Nederlandse Wijnkeuring in september 2012, een zilveren medaille in juli bij de Berliner Wein Trophy en in 2011 werd de wijn al bekroond met een gouden medaille tijdens de Duitse wijnkeuring.

Wat gaan we proeven?

Op de website van het Betuws Wijndomein wordt de LingeRood Regent Speciale 2009 omschreven als een droge, krachtige, complexe wijn met veel body en structuur. De wijn heeft een zachte taninnestructuur door de lange barrique rijping en fleslagering. Je ruikt en proeft diep rood bosfruit, gecomplementeerd met fijne vanille houttonen. Dat klinkt al goed! Ik ben benieuwd…

LingeRood Regent Speciale 2009 - regentDe druif: Regent

De wijn is gemaakt van 100% Regent druiven. De Regent is een redelijk nieuw Duits druivenras, dat is ontstaan uit een kruising van Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin. Deze kruising werd in 1967 uitgevoerd door Prof. Dr. Gerhardt Alleweldt (1927-2005) aan het Instituut Geilweilerhof in Siebeldingen in Rijnland-Palts.

De Regent druif is één van de belangrijkste druivensoorten op de Nederlandse wijngaarden, omdat de mate van resistentie van deze druif redelijk tot goed is tegen de echte en de valse meeldauwschimmel.  Dit druivenras geeft kleine tot middelgrote blauwe druiven aan kleine tot middelgrote compacte druiventrossen. Vanaf eind september rijpen deze druiven en geven een zoete en kruidige smaak.

LingeRood Regent Speciale 2009 - Betuws WijndomeinBetuws Wijndomein

Het Betuws Wijndomein is gelegen in het hart van de Betuwe, nabij Buren en Erichem. Wijngaardenier Diederik Beker startte in 2004 met het aanleggen van zijn wijngaard. Nu is de wijngaard bijna 6 hectare groot en staan er bijna 16.000 wijnstokken. Op de wijngaard worden zowel witte als rode wijnen gemaakt, alsmede rosé en mousserende wijnen. Ongeveer 30% van de wijngaard is aangeplant met druiven die worden gebruikt voor de rosé en rode wijn. De overige 705 van de wijngaard is aangeplant met witte druivenrassen. De druivenrassen die er zijn aangeplant zijn: Johanniter, Solaris, Regent, Muscat Bleu, Palatina, Cabernet Cortis en Souvignier Gris.

Waar koop je de LingeRood Regent Speciale 2009?

Natuurlijk kun je de LingeRood Regent Speciale 2009 op de wijngaard zelf kopen. De wijngaard is elke zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. En als je er dan toch bent, neem dan gelijk een kijkje op de wijngaard. Op zaterdagmiddag is er, bij voldoende animo, ook een rondleiding over de wijngaard. Altijd leuk om te doen. De wijngaard vind je aan de Burenswal 5, 4117 GC  in Erichem.

Maar je kunt de wijn ook gewoon online bestellen bij:

De Nederlandse Wijnwinkel – € 13.95

Wij gaan proeven…

Zoals al eerder geschreven, gaan we dit weekend deze LingeRood Regent Speciale 2009 proeven. Wat we ervan vinden, zul je natuurlijk binnenkort hier weer op Wijnbloggers kunnen vinden.

2 Reacties
  1. Fantastisch dat Nederlandse wijn aandacht krijgt,wij moeten als wijnliefhebbers ons vaderlandse productie stimuleren.Mijn favoriet zijn de wijnen van De Slingehorst,een fantastisch mooie Rondo (2 jaar op vat),Pinotin en hun mooi strakke Gris du Printemps.Het proberen waard!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.