Lidio Carraro Agnus Merlot 2010

Lidio Carraro Agnus Merlot 2010 - wijngaarden

Meestal schrijf ik over Franse dan wel Europese wijnen. Met nieuwe wereldwijnen heb ik meestal niet zo veel. De wijn die nu aan bod komt, is dus een nieuwe wereldwijn uit Brazilië. Nog nooit eerder had ik daar een wijn van geproefd, maar het is een wijn die heel verrassend is. De wijn van vandaag is de Lidio Carraro Agnus Merlot 2010.

Lidio Carraro

Lidio Carraro is een vrij jong wijnhuis dat in 1998 is opgericht, maar al 4 generaties lang druiven teelt.

Met een oppervlakte van 200 hectare, wordt slechts 30 ha gebruikt voor de beplanting van commerciële wijngaarden. Het doel is om in de komende jaren uit te breiden naar 150 ha. De eerste oogst was in 2002.

In 2003 kreeg het wijnhuis nog geen toestemming om wijn te produceren. De druif was wel goed, maar voldeed nog niet aan de kwaliteitseisen om het niveau te verhogen, volgens Marketing Director Patricia Carraro.

In 2004 wordt dan de eerste wijn gelanceerd. Ze maakten daar zoveel indruk mee dat ze meteen tot de topwijnen van het segment behoorde.

In 2006 werd Lidio Carraro Boutique Winery opgericht, speciaal voor mousserende wijnen.

De eerste productie was 40.000 flessen per jaar, nu streeft men naar 120.000 per jaar.

Lidio Carraro Agnus Merlot 2010 - wijngaarden - 2De Lidio Carraro is een pionier als het gaat om oenologische wijnbouw en geïntegreerd beheer. Ze hebben gezocht naar een eigen identiteit en hebben dat gevonden door respect te hebben voor de druif en het terroir van herkomst. Men is begonnen met een zorgvuldige studie van klonen en het in kaart brengen van de bodem, strikte productiecontrole en geen gebruik te maken van hout. Op deze manier maken ze wijnen die rijk zijn aan complexiteit, structuur en balans.

Lidio Carraro is nog volop bezig met onderzoek en ontwikkeling van innovatieve technieken waar ze veel waardering voor krijgen. Bij het maken van hun wijnen wordt geen hout gebruikt en de druiven worden met de hand geoogst.

De bodem bestaat uit basalt (zand-klei) en heeft een goede vochtregulering en een gemiddelde luchttemperatuur van 17,2 graden.

De wijngaarden zijn gelegen in 2 bevoorrechte regio’s in het zuiden van Brazilië: de vallei van de wijngaarden in Bento Goncalves en Land Crossroads Zuid-Zuid Oost in Serra do Rio Grande do Sul. Dit heeft bijgedragen aan het concept en ontwikkeling van een nieuwe identiteit voor Braziliaanse wijn De SulBrasil.

Ze produceren een van de beste wijnen van Brazilië en kregen al vele onderscheidingen en haalde goede recensies in wijnvakbladen en zelfs in de Franse le Figaro waren positieve berichten te lezen over de wijnen van Lidio Carraro.

Lidio Carraro Agnus Merlot 2010 - DavidasLidio Carraro maakt wijn van verschillende soorten druiven hieronder treft u een kleine selectie aan uit de wijnen van Lidio Carraro:

Singular,gemaakt van Teroldega, Tempranillo of Nebbiolo.
Quorum Great Vintage, gemaakt van Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tannat als blend en als cepage wijnen in de druif Merlot en Tannat.
Elos als blend Cabernet Sauvignon, Malbec en als blend Tauriga National met Tannat.
Agnus is er in Cabernet Sauvignon en in Merlot
Davidas Rosé is er in blend Cabernet Sauvignon en Merlot en in cepage wijn van Pinor Noir.
Davidas Chardonnay natuurlijk van de Chardonnay druif gemaakt.
Davidas Mousserende Moscatel van de Moscateldruif gemaakt.

Lidio Carraro Agnus Merlot 2010 Do Sul Brazilië - fles 2Lidio Carraro Agnus Merlot 2010 

De wijn die we vandaag proeven is de Lidio Carraro Agnus Merlot, 2010 Do Sul Brazilië.

Het is een volle sappige wijn, beetje munt, veel zwart fruit, tikje zwoel, kruidig en heeft een zachte afdronk met weinig tannine. Ik heb de wijn gedronken bij lamsfilet gepaneerd in specerijen met gekaramelliseerde witlof en aardappelpuree met gebrande mosterd en jus van bonenkruid en dit bleek een goede combinatie te zijn.

De wijn ook goed te combineren met steak van de grill en gebraden druif.

Waar kun je de Lidio Carraro Agnus Merlot 2010 kopen?

Deze Lidio Carraro Agnus Merlot 2010  heb ik gekocht bij de Sligro. Voor een prijs van € 5,95 ex. Btw is dit een mooie prijs voor een mooi glas wijn. De andere wijnen van Lidio Carraro zijn via internet te koop bij www.misset-wijnen.com.

Meer lezen van Dimph Oerlemans? Dimph schreef ook:

Chateau Lamartine (Expression 2008)
Chateau Lagrange Saint Juliën 2007, 3e Cru Classé
Chateau Croizet-Bages Pauillac 2008
Chateau Haut-Monplaisir
Chablis Premier Cru Montmain 2009 – Domaine Pinson Freres

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.