Het leven op een wijngaard: Domaine de Marotte (1)

Leven op een wijngaard - Domaine de Marotte (1)Daan en Elvire van Dijkman zijn Nederlandse wijnboeren in de Provence, in Zuid-Frankrijk. Met hun vier kinderen zijn ze inmiddels helemaal geworteld op Domaine de Marotte, hun wijngaard. De kinderen zitten op Franse scholen en hebben net als Daan en Elvire zelf Franse vrienden. Sinds 1997 produceren ze rode-, witte- en roséwijnen op hun wijngaard en ondertussen hebben ze hun activiteiten uitgebreid met rondleidingen over de wijngaard, proeverijen, picknicks in de wijngaard en verhuur van gîtes.

Daan en Elvire van Dijkman: “Op Domaine de Marotte proberen we op een zo natuurlijk mogelijke manier onze wijn en olijfolie te maken. Duurzaam is voor ons belangrijk omdat wij onze planeet slechts te leen hebben van onze kinderen. We willen er dus zo zuinig en schoon mogelijk mee omgaan.”

Druiven plukken op de wijngaard

Daan en Elvira van Dijkman hebben er voor gekozen om op hun wijngaard de druivenoogst met de hand te (laten) plukken. Tijdens het plukseizoen (4-5 weken) verwelkomen zij zo’n 20 plukkers op de wijngaard, die hen helpen om op (de juiste) tijd de druiven binnen te krijgen en te verwerken. Dit aantal kan soms oplopen tot ongeveer 25 plukkers. Op de 20 ha grote wijngaard, waarvan 16 ha is beplant, bevinden zich doorgaans drie nationaliteiten tussen de druivenranken; Belgen, Fransen en Nederlanders. De plukkers krijgen kost en inwoning op het domein en kunnen hun eigen tentje op het veldje vlakbij het vakantiehuis opzetten. De oude ‘mas’ doet tijdens de pluk dienst als ‘moederhuis’. Er wordt samen gekookt (er is ook een kok aanwezig), gegeten, opgeruimd en er moet om beurten gepoetst worden.

De gelegenheidsplukkers plukken gemiddeld zo’n 100 kilo druiven per dag, terwijl professionele plukkers, die van wijngaard naar wijngaard trekken, dagelijks wel 180 à 200 kilo bij elkaar halen. De profplukkers houden het niet alleen bij druiven, maar bieden hun hulp onder meer ook aan bij de olijven- en sinaasappeloogst.

Tijdens de oogst bracht ik Domaine de Marotte een bezoekje.

Leven op een wijngaard - Domaine de Marotte - Druivenplukkers etenHet is een bloedhete dag, die 28e september

Als ik aankom in de wijngaard, die een uniek mooi zicht heeft op de Mont Ventoux, is de groep met plukkers al druk bezig en staan krom gebogen tussen de wijnranken. Af en toe steekt er een pet, een hoofddoekje of een bos met krullen boven de zongerijpte druiven uit. Er klinkt een leuk deuntje over de wijngaard. Een radio hier zo midden in het veld? Als ik dichterbij kom hoor ik het al; het is niet de radio, maar het zijn de plukkers die zingen!

Een jongen met lang haar, hemdje en versierd met piercings en tattoo’s verdeeld lege kratten tussen de verschillende rijen met ranken. Hij lijkt warempel op Brad Pitt in zijn wilde jaren! Hij draait even een sjekkie en ik zie mijn kans schoon om hem even een paar vragen te stellen. Kevin komt uit Zoetermeer en heeft in de kassen in Aalsmeer gewerkt, maar doordat er minder werk was voor hem heeft hij z’n Harley Davidson aangetrapt en is hij naar Domaine de Marotte gereden. Het is niet zijn eerste keer dat hij hier seizoenswerk komt doen. Daan en Elvira zijn dan ook weer blij met zijn hulp. Ik kijk vol bewondering naar zijn fraai gekleurde kunstwerken op zijn zongebruinde lijf.

Vaste medewerker Erwin Enthoven geeft aan dat er nu toch echt even gewerkt moet worden en dat de resterende twintig rijen voor de lunch eraf moeten, eerder wordt er niet geluncht. Er moet dus tempo worden gemaakt. Kevin plant de peuk tussen zijn lippen en begint weer met een nieuwe lading lege kisten.

Links en rechts maak ik foto’s en maak hier en daar een praatje. Helaas is er te weinig tijd voor de iets diepgaander gesprekken. Als ik genoeg foto’s heb gescoord, gooi ik mijn tas en camera aan de kant en help met het plukken of eigenlijk is het meer knippen. Aleid uit Kampen, die net haar studie fysiotherapie heeft afgerond, legt me een beetje uit hoe ik moet knippen en waar ik op moet letten. Ik kom tot de ontdekking dat het toch niet zomaar lukraak knippen is maar dat je best goed moet opletten, ten eerste dat je geen verschimmelde druiven in de kratten gooit en ten tweede, dat je uitkijkt dat je niet de kniptang in je vinger zet. Met moeite laat ik de vele beschimmelde druiven op de grond vallen. Wat zonde!

Leven op een wijngaard - Domaine de Marotte - Arie Benda op bezoek op de wijngaard
Arie Benda

Vrolijke Fransman

Achter mij klinkt het gezang van een vrolijke Fransman. Hij heeft blauwgekleurde handen en behendig vouwt hij ze om een tros druiven en knipt ze behoedzaam af. Zijn flets gekleurde hoedje is helemaal verschoten van de vele uren zon. Tegenover mij plukt, of eigenlijk knipt, Elmar. De 21-jarige student studeert medicijnen en heeft een jaartje ‘vrij genomen’. Zijn grootvader was arts, zijn vader was arts en het was heel vanzelfsprekend dat hij ook medicijnen zou gaan studeren en niet in de laatste plaats door hem zelf. En daar knelde juist de schoen; wilde hij dit ook werkelijk? Het begon aan hem te knagen en besloot daarom dat het beter was om eens een jaar pauze te nemen om zijn gedachten te ordenen. Elmar nam het besluit om op pelgrimstocht te gaan naar Santiago de Compostella . Niet zo zeer om religieuze of spirituele beweegredenen, maar meer omdat je je tijdens zo’n lange wandeltocht met jezelf wordt geconfronteerd en je leven kunt overpeinzen. Zijn tocht begon in Le Puy en zou helaas maar één week duren. Door een enkelblessure moest hij zijn pelgrimage opgeven. Hij bedacht echter dat wat op een wandeltocht kan, wellicht ook tussen de wijnranken kan en koos voor een paar weken druiven te gaan plukken. Hij belandde zo op het wijndomein van de familie Dijkman.

Vier Belgische vriendinnen

Een kort moment spreek ik vier Belgische vriendinnen, die hier samen zijn om vakantie te vieren. Nou ja, echt vakantie kun je dit niet noemen toch? Nee, dat klopt, maar één van hen kwam op het idee om eens te gaan druivenplukken en de andere drie stemden enthousiast toe. Ze vinden het heel leuk, maar gaan volgend jaar toch een rustiger en vooral luie strandvakantie boeken!

Er klinkt geroep tussen de ranken en daarna gemor; er moet sneller doorgeplukt worden! Daarop besluit ik mijn vele vragen in te slikken en om mij te concentreren op de druiven die mijn handen inmiddels ook blauw hebben gekleurd…

Op Domaine de Marotte kun je vakantie vieren, (audio)rondleidingen krijgen, wijn proeven en kopen, maar dit alles en nog veel meer kun je heel goed lezen op hun eigen website. Er is overigens een boek verschenen waarin onder meer een hoofdstuk is gewijd aan Elvira, Daan en de kinderen van Dijkman.

Het boek ‘VIVRE!: Nederlandse wijnboeren in Frankrijk’ geschreven door Ger Bouten vertelt het verhaal van enkele Nederlanders die geëmigreerd zijn naar het land van hun dromen; Frankrijk.’

Bronnen: Website Domaine De Marotte & Elvire en Daan van Dijkman

Video – Domaine de Marotte

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.