Lentekriebels

Schermafbeelding 2016-03-09 om 17.53.02Bijna Pasen. En dus ook bijna voorjaar. 20 maart begint het officieel. Merk er nu nog weinig van. Stond vanochtend nog het ijs van de auto af te krabben. Heb zelfs nog regelmatig de houtkachel aan ’s avonds. En ook dit jaar kan ik er weer niet wachten. Op de zon. Af en toe laat ie zich even zien. Heb gelijk lentekriebels. Ben het zo zat met die dikke truien. Mutsen op en sjaals om. Heb er geen zin meer in. Wil flodderjurkjes. Korte broeken. Lekker in de tuin werken. Wil lichtheid. Als in heel veel zon. En lichtheid in eten en wijnen. Geen zware zwoele wijnen meer. Maar frisse sauvignon blanc drinken. Een strakke, zilte albariño inschenken. Of gekoelde rode beaujolais nippen.

Komt dat door de zon ? De naderende lente ?

Het zal er zeker mee te maken hebben. Lente staat voor frisheid en een nieuw begin. Van alles wat je eet en drinkt kun een smaaktype duiden. Fris of rijp. Waarbij fris staat voor de lente en vroege zomer. Denk aan granny smith appels. Citrusfruit. Salades met kappertjes. Allemaal binnen het smaaktype fris. Met een wat strakker mondgevoel. Wijn kun je ook zo indelen. Frisse wijnen hebben vaak wat meer zuur. Zijn lichter verteerbaar. Meestal geen houtrijping. Wat lager in alcohol. Denk aan veel witte wijnen uit de Loire. Een stuivende verdejo uit de Rueda. Fijne, licht gekoelde rode uit de beaujolais. Of eenvoudige sangiovese wijnen uit Italië.

Zodra de zon wat meer gaat schijnen en we richting lente gaan verandert het licht buiten. Onze stemming hierdoor ook. We zijn wat vrolijker. Positiever. Ook wat actiever vaak. Zodra de temperatuur omhoog gaat vermindert en verandert onze eetlust. Willen we wat lichter eten.  En daar hoort dus ook die frissere wijn bij.

Dus ja, het komt zeker door de zon. En de hogere temperatuur dat mijn voorkeur voor wijn en eten wijzigt.

Hetzelfde merk je ook bij de paasbrunch. Fijne, lichte en elegante gerechten. Veel salades. Vitello tonato of lichte visgerechtjes. En natuurlijk veel eieren. Die zijn trouwens wel lastig te combineren met  wijn. Gerechten met veel ei hebben een heel laag zuurgehalte. Die wat frissere wijnen passen daar niet altijd even goed bij. Het zachte ei versterkt de frisheid in de wijn. Het zuurtje in je glas speelt dan wat narrig op. Kies bij eieren dan maar voor een wat neutralere pinot blanc uit de Elzas. Of een pinot grigio uit Alto Adige. Dat zal beter matchen met de eitjes. Een zachte prosecco kan ook prima. Staat ook lekker extra feestelijk op tafel.

Bijkomend voordeel van meer zon en warmte is dat je ook veel makkelijker slank blijft. Nou ja. Dat lees ik dan tenminste overal. Wel fijn als ik straks weer in flodderjurkjes en korte broeken wil. Merk er voorlopig nog niets van. Blijf nog maar even verstopt in dikke trui en onder muts. Kan niet wachten tot de lente …

Door: Ella Klatte
image (1)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.