Lente wijn! Lenteweken bij WijnVoorNu

welke wijn drink je in de lente - Lente wijn - Lenteweken wijnvoornuHet is lente! Meer zon, meer energie en de wereld (en de mensen op straat) ziet er weer een stuk vrolijker uit. Na de winter kijk je er vaak reikhalzend naar uit: de eerste mooi lente-dag. Weg met die winterkleding! Zonder jas naar buiten, korte mouwen én korte broek of rok, om de warme zonnestralen weer op je huid te voelen. Meer zon, meer energie en meer vrolijke mensen die van het mooie weer genieten. Heerlijk!

En met de komst van de lente, is het niet alleen tijd voor een nieuwe garderobe, maar zeer zeker ook voor het kiezen van andere wijnsoorten. Elk seizoen associeer je wel met een bepaald soort wijn. Bij de herfst denk je aan lichte rode wijn tot wat vollere rode wijnen. Bij de winter denk je aan kruidigheid; aan Gluhwein én aan zwaardere rode wijnen (die idealiter bij de open haard gedronken worden). Bij de zomer aan heerlijke, koele rosé of Prosecco. En bij de lente…. dan wil je het voorjaar in je glas ruiken. Gras, bloemen en alle andere aroma’s die je het gevoel van het voorjaar geven.

Bye bye winter, hello spring (and summer)!

De zon, het goede humeur en het buiten kunnen zijn, heeft tot gevolg dat je voor een ander wijn kiest. Koos je in de winter nog vaak voor rood, nu zullen witte wijn en rosé je voorkeur hebben. Want wijn drinken heeft niet alleen met je smaakpapillen te maken, maar zeker ook met associatie. En witte wijn en rosé associëren we meer met mooie weer en langere dagen dus zullen we daar meer voor kiezen in de lente en de zomer. Plus dat het natuurlijk heerlijk is om wat koels te drinken als je in de warme zon op het terras of in de tuin zit. En voor koelte dan zit je zeker goed met witte wijn en rosé.

lente wijnDe ideale temperatuur voor witte wijn én rosé

Bij wijn speelt de temperatuur waarop de wijn geserveerd wordt een grote rol. Serveer je een witte wijn of rosé te warm of te koud dan kan de wijn wat weeïg worden en gaat het ten koste van de aroma’s in de wijn. Kou verlamt daarnaast ook nog eens je smaakpapillen, waardoor je niet alles proeft van de wijn. De (aanbevolen) serveertemperaturen van witte en rosé wijn vind je in de onderstaande tabel.

De serveertemperaturen van witte wijn en rosé 

Complexe droge witte wijnen 12-14°
Rosé 6-12°
Lichte, droge witte wijnen 8-10°
Zoete witte wijnen 6-8°
Mousserende wijnen 6-8°

Een lekkere lente wijn, waar vind ik die?

Drie tips voor het vinden van een lekkere lente wijn!

Tip 1 Ga eens een naar een lenteproeverij bij jou in de buurt

Wijnwinkels organiseren met grote regelmaat (gratis) wijnproeverijen met als thema: De Lente. Bij zo’n proeverijwaar je verschillende wijnen kunt proeven, zijn de wijnen vaak uitgekozen om hun lente-karakter. En als er dan een lekkere wijn bij zit, kun je die gelijk meenemen. Wel zo handig. 😉

Wil je weten welke wijnproeverijen er zijn? Kijk dan eens in onze Wijnagenda, waarin we een aantal (gratis) wijnproeverijen, verspreid over het hele land, hebben opgenomen.

Tip 2 Rosé Top 10 & Witte wijn Top 10

Kijk eens voor lekkere rosé en of witte wijnen in de Wijnbloggers Rosé Top 10 en de Witte Wijn Top 10. Wij hebben deze wijnen allemaal geproefd en alleen de wijnen die we echt goed en lekker vinden, zijn hierin opgenomen.

Tip 3 De Lenteweken van WijnVoorNu.nl

Wij van Wijnbloggers en Merijn en Geert van WijnVoorNu.nl hebben één grote gemeenschappelijke deler: Lekkere wijn! Regelmatig sparren we dan ook over lekkere wijnen met de heren van WijnVoorNu.nl. Lekkere wijnen, die wij hebben ontdekt of mooie, lekkere wijnen die Geert en Merijn in Italië of Frankrijk hebben gevonden.

Om de lente te vieren, hebben Merijn en Geert dan ook een aantal mooie wijnen gesorteerd die uitstekend bij de lente passen! Wil je weten welke lentewijnen WijnVoorNu heeft geselecteerd, klik dan op het onderstaande plaatje 🙂

Lente weken WijnVoorNu

wijn.headliner.nl

rode-wijnen.com

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.