De donkere dagen voor Kerst zijn weer aangebroken en er is weer behoefte aan lekkere warme wijn. Lekker een glas glühwein bij de haard en smullen maar. Maar wat is glühwein eigenlijk precies en hoe maak je het nu eigenlijk?

Wat is glühwein?

De letterlijke vertaling van glühwein is gloeiwijn. Het is een warm, alcoholisch drankje wat vooral in de periode voor kerst wordt gedronken. Het wordt vaak op kerstmarkten geschonken en ook vind je bij de ijsbanen soms een tentje waar je, naast warme chocolademelk, glühwein kan krijgen om weer een beetje warm te worden. Eeuwen geleden werd glühwein al door de Romeinen gedronken in de vorm van de  Conditum paradoxum, een oude gekruide Romeinse wijn. Voor de lijn is glühwein niet een echte aanrader, want per 100 ml zitten er zo’n 103 calorieën in!

Hoe maak je glühwein?

Om glühwein te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met verschillende specerijen en citroen. Eventueel wordt de glühwein gezoet met suiker of honing. Bij het maken van glühwein mag je het niet laten koken. Als het kookt, vervliegt de alcohol en dat is niet de bedoeling. Je kunt glühwein ook kant en klaar kopen, maar het is veel lekkerder om het zelf te maken. Moeilijk is het niet.

Recept glühwein

Voor het maken van glühwein vind je op het internet een grote hoeveelheid aan recepten. Ik maak het meestal volgens onderstaand recept:

Benodigdheden:

  • ½ liter water
  • 1 kaneelstokje
  • 6 kruidnagels
  • 3-4 pimentbessen (of pimentpoeder)
  • 1 fles (lekkere) rode wijn
  • 250 ml port
  • 1 el suiker
  • 2 citroenen

 

Bereidingswijze gluhwein

Zet de ½ liter water op samen met 1 kaneelstokje, de 6 kruidnagels, de citroen (in partjes) en de pimentbessen of het pimentpoeder. Breng dit aan de kook. Zodra het kookt nog een minuut of 20 zachtjes laten pruttelen. Schenk het vocht door een zeef zodat je de kruiden er uit zeeft. Voeg na het zeven een lekkere fles rode wijn bij, gevolgd door 250 ml port en 1 el suiker. Dan alles goed mengen en het versieren met een stukje citroen. Heet serveren! (eventueel kun je de glazen eerst voorverwarmen in warm water).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.