Languedoc-Roussillon wijngebied

languedocIn het zuiden van Frankrijk, in het deel dat tegen Spanje aan leunt, ligt de Languedoc-Roussillon, een streek die u wellicht wel ook kent onder de naam ‘Midi’. Het is het oudste wijngebied van heel Frankrijk. De vijf bekendste appellations in dit gebied zijn Coteaux du Languedoc, Faugères, Corbières, Saint-Chinian en Minervois, namen die regelmatig op het etiket van lekker wijnen staan. De wijngaarden in de streek omvatten een enorme oppervlakte van enkele honderdduizenden hectares.

Het woord Languedoc stamt af Langue D’Oc, wat ‘taal van Occitanië’ betekent. Occitanië is een andere naam voor het Occitaans taalgebied, dat een flink deel van het zuiden van Frankrijk en zelfs een klein stukje van Spanje beslaat. Ongeveer twee miljoen mensen in het gebied spreken daadwerkelijk Occitaans. De Occitaanse identiteit maakt momenteel een opleving door. De Occitaniërs proberen ongeveer dezelfde autonomie als de Friezen in Nederland te verkrijgen. Tweetalige verkeersborden hebben ze al weten te bewerkstelligen.

Klimaat en bodem in de Languedoc

In de streek heerst een Mediterraans klimaat. In de zomer wordt het doorgaans warmer dan dertig graden, terwijl de winters zacht zijn. De bodem is samengesteld uit kalksteen, klei, zandsteen en kiezel. Door de vele heuvels, hellingen, stranden en meren bestaan binnen de Languedoc-Roussillon verschillende micro-klimaten.

Druiven

In het gebied worden meer dan dertig verschillende druivenrassen aangeplant. Vele internationaal bekende rassen worden aangeplant en verwerkt in rode, witte en rosé wijnen. De belangrijkste witte druiven zijn de Chardonnay, Sauvignon Blanc en de Viognier. Wat rood betreft, zijn de Grenache Noir, Syrah, Mourvedre, Carignan en Cinsault sterk vertegenwoordigd. Vanzelfsprekend kent het gebied ook een aantal minder bekende druivenrassen, waaronder de Grenache Blanc, Macabeo, Clairette en Muscat.

Bekende wijnproducenten

In de Languedoc vindt u een aantal bekende wijnproducenten alsook ontelbaar veel onbekende vin de pays. Grote namen zijn bijvoorbeeld Château Pech-Latt, Domaine Peyre-Rose en Domaine Pierre Cros. Maar daarmee wordt de rest van dit wijngebied tekort gedaan. De kwaliteit is de laatste decennia sterke verbeterd en er zijn vele betaalbare wijnen te vinden.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.