Lancering bijzondere historische wijn – Wijn!verleden

wijnverleden

Op zondag 13 september vindt tijdens Het Genot van Nijmegen de lancering plaats van een bijzonder initiatief: Wijn!verleden, een selectie wijnen met de smaak van het verleden, maar de kwaliteit van vandaag. Tussen 14.00 en 17.00 uur zijn in historisch kookatelier eet!verleden een aantal van deze wijnen te proeven. Passende hapjes staan klaar.

Wijnen van nu lijken weinig meer op wijnen van toen. Moderne technieken en inzichten zijn flink veranderd, evenals de kwaliteit van het grootste deel van de wijnen. Maar we zijn wel nieuwsgierig naar wijn in het verleden. Hoe smaakte bijvoorbeeld een glas Rijnwijn aan het middeleeuwse hof van de bisschoppen van Utrecht? Waren die witte wijnen in de Hollandse Gouden Eeuw echt zo zoet? En waarom verbood hertog Filips de Stoute van Bourgondië in 1395 de ‘infame’ gamay?

Door te kijken naar gebruikte druivenrassen en oude wijnbouwtradities krijgen we een indruk van de wijnen van toen. Op zoek naar moderne equivalenten van historische wijnen ontmoet je zo een groep Weense wijnboeren die een oude wijnstijl nieuw leven inblies. Of herontdek je de versterkte wijnen van Madeira, waarmee ooit de Amerikaanse Onafhankelijkheid beklonken werd. En tref je aan de Moezel een druivenras aan dat de Romeinen al kenden. Moderne wijnen, met prachtige verhalen, voor een historische smaakbeleving.

Wijn!verleden selecteerde wijnen waarmee de smaak van Oudheid, Middeleeuwen, Gouden Eeuw en achttiende eeuw voor even wordt herbeleefd. Wijnen met de smaak van het verleden, maar de kwaliteit van nu. Wijnen die vaak biologisch zijn, of in ieder geval gemaakt met respect voor mens, dier en omgeving. Uitstekende wijnen met een bijzonder historisch verhaal. Wijn!verleden vertelt die verhalen, maar ook wie ze maakte én waar ze bij smaken.
De selectie van Wijn!verleden zal regelmatig wisselen. De wijnen zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in historisch kookatelier eet!verleden, Franseplaats 1, in Nijmegen.

Over Wijn!verleden

Wijn!verleden, dat zijn Manon Henzen en Mariëlla Beukers. Mariëlla studeerde geschiedenis en mediëvistiek en is sinds 2010 vinoloog. Zij duikt al jaren in de archieven en oude boeken om zoveel mogelijk over de geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie te achterhalen. Zij publiceert erover op haar website www.wijnkronieken.nl en tal van andere plaatsen. Manon is historica en richtte in 2012 historisch kookatelier eet!verleden op: kenniscentrum, winkel én kookruimte ineen. Haar voornaamste doel is oude smaken en smaakcombinaties opnieuw tot leven te wekken. Hiervoor stoft Manon receptenboeken af, struint langs binnen- en buitenlandse markten en experimenteert in haar atelier. Kijk op www.eetverleden.nl voor een kijkje in de keuken.

  • persbericht –
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.