La Gironda, een wijnhuis om trots op te zijn!

La Gironda, een wijnhuis om trots op te zijn!

La Gironda in Italië en in Nederland

Het is zomer 2014 als ik met mijn gezin en zwager neerstrijk in Nizza Monferrato, Piemonte. Op advies van Hein Post uit Groningen hebben we een prachtig appartement gehuurd met zwembad midden in de wijnvelden en uitzicht op de witte toppen van de Alpen. De Zwitserse eigenaren zijn kennissen van Susanna Galandrino van het wijnhuis La Gironda dat op nog geen 250 meter van het appartement ligt. We hebben haar wijnen net nieuw in ons assortiment en zo maak ik in deze mooie omgeving voor het eerst kennis met Susanna.

Wijnfestival Piemonte

Susanna blijkt een lieve, zorgzame vrouw en een begenadigd wijnmaakster. Zij geeft ons leuke tips voor in de omgeving en heerlijke adressen om te eten. Aan het einde van de week, na een bezoek en rondleiding bij het wijnhuis, neemt ze me mee naar een typisch Italiaans wijnfestival. In een klein gehucht ergens in de streek Nizza staan we op een schoolplein waar de burgermeester met sjerp en al het festival officieel opent. Drie befaamde wijnhuizen uit het dorp hebben hun deuren geopend en onder het genot van muziek, eten en goede wijn genieten we samen met andere Italianen van de mooie dingen die de streek Piëmonte voortbrengt. Dit is zoals ik Italië graag zie. We sluiten deze zomeravond af met een memorabele terugreis in haar Fiat Panda door het donkere landschap en in de stromende regen. Aan de snelheid kon je goed merken dat ze de weg zeer goed wist. Ik denk dat de afdruk van mijn hand nog steeds in haar deurgreep staat.

De wijnmaakster in Nederland

Ik moest hier aan denken toen Susanna afgelopen week in mijn auto stapte. Er was dit keer geen wolkje aan de lucht en de zon straalde op het moment dat ik haar van het station in Gouda haalde. Ze was voor het eerst van haar leven in Nederland en ze vroeg zich hardop af, terwijl ze ondertussen een bericht op Facebook plaatste, hoe mensen tussen de al die honderden gestalde fietsen hun eigen fiets terug konden vinden. Zij had al moeite met het vinden van haar fel gekleurde Panda op een marktdag in Nizza.

Masterclass

Tijdens mijn bezoek in juni hebben we afgesproken dat het geweldig zou zijn als ze naar Nederland zou kunnen komen om een masterclass te houden voor de aangesloten winkels. Toen ik haar een aantal weken geleden benaderde hoefde ze niet lang na te denken. Ondanks de drukke oogstperiode was het voor haar een welkome afwisseling om de hectiek te ontvluchten.

Susanna staat als laatste op de agenda van onze Gastrovinodag met een masterclass van haar geweldige wijnen. Met haar grappige Engels en charmante glimlach heeft ze iedereen aan haar lippen hangen. We beginnen met een frisse Spumante en een Sauvignon Blanc die we niet in ons assortiment hebben. Mooi gemaakte wijnen maar de concurrentie is groot in Italiaanse witte wijnen

3 Barbera’s: La Lippa, La Gena en Le Nicchie

We gaan over op rood met La Lippa en La Gena. We proeven deze 2 Barbera’s naast elkaar en komen er zo achter wat een wijn extra brengt als hij even wat langer de tijd krijgt om zich te ontwikkelen. Wat een geweldig wijn is La Gena. We vervolgen de proeverij met de laatste Barbera:Le Nicchie . Deze op hout gerijpte Barbera heeft een aantal jaar geleden nog de hoogste Italiaanse onderscheiding Tre Bicchieri gekregen.

Nebbiolo

Na de heerlijke Barbera’s volgt de Nebbiolo. Deze druif, bekend geworden door de Barolo’s, is een echte geweldenaar. Met de wijn Soul maakt Susanna hier een “Barolo” voor de helft van het geld. De serie rode wijnen wordt afgesloten met een nieuwe ontdekking, de Chiesavecchia. Deze blend van Barbera, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon en Merlot is dé verrassing van de proeverij en beide wijnen zijn binnenkort bij ons verkrijgbaar. We spoelen onze smaakpupillen met een gekoelde Brachetto . Deze frisse zoete wijn is ideaal als aperitief of bij een passend dessert.

We zijn trots dat we zo’n mooi wijnhuis als La Gironda mogen vertegenwoordigen in Nederland waarbij je de liefde en warmte van de wijnmaakster proeft in het glas. Voor iedereen die dit ook wil ervaren staat de deur altijd open. Bij onze winkels of bij Susanna in Italië.

Salute

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.