Kurk of schroefdop? 5 fabels over wijnen met schroefdop

New Zealand Wine levert 85% van haar wijnen met schroefdop

Iedereen kent het wel, je staat in de supermarkt of bij de slijter en bent op zoek naar een lekkere wijn. Maar tegenwoordig is het aanbod zo uitgebreid en gevarieerd dat een keuze maken steeds moeilijker wordt. Kijk je bijvoorbeeld naar de streek, druif of aanbieding? En speelt het een rol of de wijn een schroefdop of traditionele kurk heeft? Tien jaar geleden waren wijnen met een schroefdop nog een taboe voor veel wijnkenners. Tegenwoordig zien we echter steeds meer wijnen met schroefdop verschijnen, zelfs op de tafel bij Nederlandse sterrenrestaurants. Eén van de voorlopers met schroefdoppen is het jonge en innovatieve wijnland Nieuw-Zeeland. Maar liefst 85% van hun wijnen is getooid met een makkelijke schroefdop.

Duurzaam

Nieuw-Zeeland heeft een belangrijke focus op duurzaamheid. In 2012 werden 90% van alle wijnen daar al duurzaam geproduceerd. Daarnaast werden 7% van alle wijnen in dat jaar organisch geproduceerd. Al deze wijnen zijn gekeurd door Sustainable Winegrowing New Zealand, een organisatie die er op toe ziet dat de wijnen zo veel mogelijk duurzaam geproduceerd worden. Men produceert deze wijnen met gebruik van alternatieve brandstoffen, natuurlijke compost en zonne-energie en hergebruikt water. Ook wordt er rekening gehouden met het gewicht en de verpakking van wijnflessen en dus is de schroefdop hier een onderdeel van. Hoewel de schroefdop in de hele wijnwereld gestaag terrein wint ten opzichte van de kurk zijn hier nog altijd een aantal misverstanden over.

Kurk of schroefdop op jouw wijn? Vijf fabels over dit thema.

Enkele vragen die gesteld kunnen worden bij het kopen van wijnen zijn natuurlijk, welke streek en welke druif spreekt jou aan? Maar speelt het bijvoorbeeld ook een rol of de wijn een kurk of schroefdop heeft? Hieronder volgen vijf onwaarheden over wijnen met schroefdop.

1. “Wijnhuizen uit de ‘oude wereld’ en van grote naam en faam gaan nooit over op een schroefdop…”

Hoewel nieuwe wijnlanden als Nieuw-Zeeland en Australië de voorlopers zijn op het gebied van schroefdoppen, is de schroefdop inmiddels ook doorgedrongen tot de traditionele wijnmarkt van Europa. Schroefdoppen werden tot een paar jaar geleden hoofdzakelijk gebruikt voor goedkope wijnen. Tegenwoordig is dit wel anders, zo bottelde Domaine de La Baume haar oogst van 2002 al met schroefdoppen in plaats van kurk. En bij Château Margaux, één van de beroemdste wijnhuizen ter wereld, wordt sinds 2003 geëxperimenteerd met schroefdoppen en synthetische kurken en overwegen ze een overgang.

2.  “Wijnen hebben zuurstof nodig om verder te rijpen en dit kan niet met een schroefdop…”

De schroefdop laat geen zuurstof door, maar alleen bewaarwijnen hebben een klein beetje zuurstof nodig. Overigens heeft onderzoek uitgewezen dat er in de flessenhals genoeg zuurstof zit om het rijpingsproces te stimuleren. Echter wordt in Nederland 85% van de wijnen die aangeschaft worden toch binnen een halfjaar opgedronken.

3. “Schroefdoppen zijn minder duurzaam dan kurk…”

Ook dit is een fabel. Om kurken te produceren wordt ieder jaar een groot aantal kurkbomen gekapt. Door de opkomst van de schroefdop daalt dit aantal wel steeds harder. Schroefdoppen hebben dus ook een milieuvriendelijk voordeel.

4. “De schroefdop is echt iets van de laatste jaren…”

De schroefdop was de eerste alternatieve afsluiting voor wijn. In 1889! Toen heeft Dan Rylands uit Groot-Brittannië de schroefdop al gepatenteerd. Sinds de jaren 60 van de 20ste eeuw wordt de schroefdop op grotere schaal gebruikt.

5. “Wijnen met een schroefdop moeten op een andere manier bewaard worden…”

Dit hoeft niet, maar kan wel. Wijnen die afgesloten zijn met een kruk moeten liggend bewaard worden. Dit omdat de kurk anders uitdroogt en wellicht afbrokkelt. Wijnflessen met schroefdoppen kunnen uiteraard ook liggend worden bewaard, maar mogen ook rechtop in de (koel)kast staan.

Nu bovenstaande fabels ontkracht zijn, blijft natuurlijk één van de belangrijkste voordelen van de schroefdop ten opzichte van de kurk, dat de fles niet alleen eenvoudig te openen is, maar ook gemakkelijk te sluiten is waardoor je ook op een later moment nog eens van die heerlijke fles wijn kunt genieten.

Over New Zealand Wine

New Zealand Winegrowers Association (NZW) is de nationale organisatie voor druiven uit Nieuw-Zeeland en de wijnsector. Het is een beroepsorganisatie gefinancierd door leden. De organisatie heeft op dit moment ongeveer 1000 telers leden en 700 wijnmakerij leden. NZW voert een breed scala aan taken uit ten behoeve van de druif en de wijn-sector inclusief juridische ondersteuning op regionaal, lokaal en internationaal niveau, het verstrekken van een wereldwijd marketing platform voor Nieuw-Zeelandse wijn en het organiseren van sectorbrede evenementen zoals de Bragato Conferentie en Awards en de Air New Zealand Wine Awards. www.nzwine.com

1 Reactie
  1. Kurkeiken worden niet gekapt. Ze worden ontdaan van de kurkschors en dat groeit weer aan, om weer geoogst te worden. De kurkeik gaat ca 200 jaar mee. Als de kurkeik een natuurlijke dood sterft, wordt er weer een nieuwe kurkeik geplant. Dus dat milieuvriendelijke voordeel gaat niet op !! op de site http://www.amorimcork.com zie je het milieuvriendelijke voordeel van kurk, beginnend met de CO2 uitstoot

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.