Kreeften wijn 2013; het Oosterscheldekreeftenseizoen is geopend

Oosterschelde Kreeft wijn 2013Afgelopen Donderdag (28 maart) is het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen officieel van start gegaan en de Treixadura 2011 van Bodega Terra do Castelo is uitgeroepen tot Kreeften wijn van het jaar. Dit houdt in dat kreeft, bij de restaurants die zijn aangesloten bij de Kring van Oosterscheldekreeft, bij voorkeur wordt geserveerd met deze wijn.

Opening Oosterscheldekreeftseizoen

Afgelopen donderdag is het Oosterscheldekreeftseizoen officieel van start gegaan en de eerste kreeft van het seizoen werd geveild door Erika Terpstra. De opbrengst van de eerse kreeft (19.850 euro) gaat naar het Liliane Fonds, waar Terpstra ambassadeur van is.

De opening van het nieuwe seizoen ging wel met de nodige spanning van start, aangezien het koude weer er voor zorgt dat de kreeften nog lekker in hun holen blijven en doorgaan met hun winterslaap. Pas als het warmer wordt (rond een graad of 10) zullen de kreeften gaan rondlopen en gevangen kunnen worden.

Het kleine aanbod van kreeften, wereldwijd, leidt momenteel tot een hogere prijs van kreeft.

De Oosterscheldekreeft wordt door de Nederlandse en Belgische horeca zeer gewaardeerd en de belangstelling voor de opening en tevens eerste veiling van het jaar werd dan ook druk bezocht. De periode waarin Oosterschelde kreeft te verkrijgen is, is kort. De periode waarin de kreeften worden gevangen, aangevoerd en verhandeld loopt tot en met 15 juli en daarna is de Oosterscheldekreeft niet meer te verkrijgen.

Kreeften wijn 2013

Deze wijn, Treixadura 2011, van Bodega Terra do Castelo (Wijnimport J. Bart) is door een vakjury gekozen als aanbevolen begeleider van de Oosterscheldekreeft.

De winnende kreeften wijn Treixadura’ 2011 van Bodega Terra do Castelo komt uit de DO Ribeiro, een relatief onbekend wijngebied in Spanje. De DO Ribeiro ligt in de provincië Galicië in het uiterste noordwesten van Spanje. Galicie grenst in het zuiden aan Portugal, , in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan de Golf van Biskaje en in het oosten aan de andere Spaanse autonome regio’s Asturië en Castilië en León. De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostella, het bekende bedevaartsoord.

De Bodega Terra do Castelo is een jonge bodega, die is opgericht in 2004 en in 2005 officieel geopend is.Een bodega die, ondanks het korte bestaan, al op vele wijnkaarten in de Nederlandse horeca te vinden is. Als sterke punten worden genoemd: de doordrinkbaarheid (lage alcoholpercentages tot max. 12,5 %), de brede inzetbaarheid bij wijn-spijscombinaties en de zeer goede prijs-kwaliteitverhouding in een gebied waar de wijnen gemiddeld niet goedkoop zijn.

De ‘Treixadura’ 2011 wordt omschreven als een frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijn en elegant met hints van rijpe appel en geel fruit zoals abrikoos. Een evenwichtige wijn, mooi vol door het rijpe fruit en met een lange afdronk. De wijn is niet houtgelagerd, maar heeft een paar maanden op ‘lie’ gelegen, wat de wijn een mooi rond karakter geeft. Heerlijke, goed doordrinkbare wijn. De volheid en frisheid van de wijn zorgen voor een harmonieuze combinatie met de textuur en smaak van de Oosterscheldekreeft.

Bron: Persbericht, 6Minutes, Bodega Terra do Castelo, Wiki, Winebusiness.nl

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.