Koshere wijn, hoe zit dat?

koshere wijn wijngaard israelOp verschillende wijnen uit Israël kom je de uitdrukking ‘Kosher’ tegen. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

De Thora en de Joodse traditie geven strenge regels die bepalen welk voedsel wel of niet door Joden gegeten mag worden. Voldoet het aan deze regels, dan is voedsel of drank kosher. Of kosjer, zoals we het in Nederland noemen.

Voor het maken en drinken van wijn gelden binnen het Jodendom strenge rituele regels. Zowel voor de consumptie als voor religieus gebruik. Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”). De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer. Is het niet in overeenstemming met de kasjroet, dan noemt men het niet-kosjer.

Hoe zit het dan met koshere wijn?

Laten we beginnnen met de druivenstokken. Die mogen in principe niet bemest worden, zeker niet met dierlijke mest. Ook moet de wijngaard ieder zevende jaar braak liggen. Dan mag er niet worden geoogst. Kosjere wijn mag niet met dierlijke producten in aanraking komen. Deze wijn mag dan ook niet geklaard worden met eiwitten of vislijm. De druivensoort is niet van belang en het maakt ook niet uit of het rode, witte of rosé wijn betreft.

De druiven mogen wel geplukt worden door niet-Joden op niet-Joodse grond. De regels gaan pas gelden op het moment dat de druiven gekneusd worden en het wijnbereidingsproces start. Want vanaf het moment dat de schil van de druif breekt en de most vrijkomt, mogen alleen de toezichthoudende rabbijn en Joodse arbeiders de most aanraken. Tot slot mag de wijnfles alleen door een Jood worden geopend. Zo niet, dan is de ooit koosjere wijn alsnog niet-kosjer.

Vroeger moest een tiende deel van de wijn worden weggegeven aan de Tempel in Jeruzalem. Nu wordt één op de honderd flessen weggegeven als herinnering aan die verplichting.

Koshere wijn, hoe zit dat? Hechsjer

Hechsjer is het Hebreeuwse woord voor kosjerheidscertificering door een rabbijn. Alle kosjere winkels (behalve supermarkten) moeten zo’n kosjerheidscertificaat zichtbaar in de winkel hebben. Zaken die dat certificaat vereisen zijn onder andere: restaurants, bakkerijen en fastfoodzaken. In Nederland wordt dit door het Opperrabbinaat voor Nederland verzorgd.

Met name in Israël is het gebruikelijk om een klein symbooltje, vaak het logo van de rabbijn of het rabbinaat in kwestie, op de verpakking van ieder voorverpakt product te plaatsen. Enkel de tekst ‘kosjer’ is niet voldoende, aangezien er verschillende gradaties van kosjerheidscertificering bestaan.

Ik ben niet Joods. Wat betekent dit dan voor mij?

Daar kan ik kort in zijn: helemaal niets! Het is over het algemeen prima wijn, uit een prachtig land, waar de drie grote Godsdiensten samenkomen. Bedenk dan dat hier al sinds Bijbelse tijden wijn wordt gemaakt. En spreekt je dat niet zo aan? Bedenk dan, dat de wijnbouw lang, lang geleden in deze streek ontstaan is!

L’Chaim!,
Op het leven!

Bron: Wikipedia

Meer lezen van Jeroen van Mierlo? Jeroen schreef ook:

Welke wijnen zijn goede bewaarwijnen?
Perswijn Winterproeverij in Wassenaar
Rode Wijn Trus 2004
Rode wijn Vega Clara Mario 2008
Rode wijn Bodegas Habla Solum 2010
Bezoek aan Wijnhoeve De Kleine Schorre
Bezoek aan Wijngaard De Linie
Geschonken en gedronken – Wijnen uit Zuid-Afrika


Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.