Kookperikelen; lekker koken

Lekker koken! Koken is echt mijn hobby geworden.

Mijn smaakpapillen worden regelmatig op de proef gesteld door mijn lieftallige vrouw!

Niet dat zij buitensporige maaltijden bereidt, maar ze weet me wel te vangen met haar manier van koken. Om genoeg variatie in te bouwen hebben we besloten om 1 dag pasta, 1 dag rijst en 1 dag aardappelen te eten. Vandaaruit bekijken we wat we gaan eten en dat is leuk om te doen. Wij zijn beiden gek op koken, maar wanneer zij kookt heeft ze liever niet dat ik in de keuken kom, of zoals zij zegt, dat ik in de weg loop!

Mijn passie voor koken is begonnen toen ik voor mezelf moest zorgen en een beetje hulpeloos mijn moeder opbelde en vroeg: “Hoe doe je dit of dat?”

Water koken en een ei bakken dat lukte nog wel, maar rijst, pasta of aardappelen koken dat werd lastig! Maar nu, jaren later, met een boekenkast vol met kookboeken en een vrouw die net als ik gek is op koken, levert dat geen enkel probleem meer op.

Daarnaast zijn er op TV de nodige kookprogramma’s, zoals 24kitchen en Food Network die natuurlijk een welkome aanvulling zijn op je eigen fantasie en die je soms op goede ideeën brengen of je voorzien van prima tips en trucs!

koken - favoriete keukenFavoriete keuken

Soms vragen mensen wel eens: “Waar gaat je voorkeur naar uit wat betreft de internationale keuken?” En vanwege het feit dat wij in Frankrijk wonen wordt gesuggereerd dat dit onze lievelingskeuken is, maar niets is minder waar. Als we in Europa blijven dan gaat mijn voorkeur uit naar de Italiaanse keuken en op de tweede plaats de Spaanse keuken.

Frankrijk is op culinair gebied een apart land, trouwens niet alleen op culinair gebied!

Maar de Fransen worden vaak afgerekend op het eten van ingewanden en daar trekken de meeste mensen hun neus voor op. Armeluiseten vinden ze het maar. Alles van het varken en de koe wordt gegeten, bijna onbegrijpelijk. Ik sta ook niet in de rij voor al die ingewanden, maar…… er zijn dingen die ik in Nederland niet at maar nu wel.

Bijvoorbeeld Koeienwangen (joues de boeuf) die zijn echt heerlijk, het is zo’n mals vlees maar best wel duur, want er zitten er maar twee aan één koe. Kippenmaagjes gekookt door een salade, een ware delicatesse. Varkens- en runderlever is echt heerlijk, ook als hapje bij de apero dus bij de borrel.

Snij de lever in blokjes van 3×3 cm en omwikkel die met ontbijtspek of met jambon cru. Zet het ontbijkspek met een cocktailprikker vast en frituur ze in een paar minuten.

Nog zo’n knaller is gekookte mosselen in de bloem rollen daarna in een ei rollen en dan in de paneermeel en in zonnebloemolie in 2 á 3 minuten frituren en warm serveren, heerlijk en kinderlijk eenvoudig!

Mijn echte culinaire voorkeur gaat uit naar de Indische keuken en daarna de Chinese keuken. Ooit toen ik 40 werd (lang geleden) heb ik voor 40 mensen Indisch gekookt. 2 weken voorbereiding wat ik zou gaan maken, 1 week iedere dag in de keuken gestaan en de bewuste dag met 4 vrouwelijke hulpen in de keuken om alles tegelijk warm te maken. Het resultaat mog er wezen, een Indische rijsttafel met 12 hoofdgerechten en 5 bijgerechten. En alles was op, wat een feest en iedereen blij!

Koken is leuk en het wordt nog leuker als je gerechten gewaardeerd worden! Toch blijf ik proberen om mezelf te verbeteren door nieuwe dingen uit te proberen door veel recepten te lezen en samen met mijn vrouw te praten over wat lekker zou zijn. Het ontvangen van gasten is ook erg leuk en ze dingen voor te zetten die ze nog nooit hebben gegeten!

Lekker koken! Waarom geen eigen zaak beginnen?En dan komt het altijd ter sprake: “Waarom beginnen jullie geen restaurant?”

Ja,….. dan zeggen we altijd:” Als we 20 jaar jonger geweest waren dan was dat zeker gebeurd!”

En om af te sluiten volgt hier het recept van een heerlijke aardappelsalade als voorgerecht of lunch.

Recept Aardappelsalade

Aardappelsalade voor 4 personen (koud serveren)

  • 500 gram krielaardappeltjes of schijfjes koken niet helemaal gaar.
  • 100 gram spekblokjes apart aanbraden.
  • 2 eieren hard gekookt klein snijden.
  • Op smaak brengen met mayonaise.
  • Peper en zout.
  • 1 eetlepel Gesnipperde bieslook.

Bon appétit

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.