Knallende champagne kurken

knallende champagne kurkenDe champagnekurken zullen met Oud&Nieuw weer lekker de lucht in knallen. Niets zo feestelijk als knallende champagne bij feestelijke gelegenheden! Toch blijft het oppassen met de rond schietende champagnekurken. Er zit veel kracht achter en ze kunnen aardig wat schade aanrichten.

De snelheid van een champagnekurk

De energie, die er voor zorgt dat een kurk van een champagnefles gelanceerd wordt, is slechts 5 procent van de totale energie die vrijkomt bij het openen van een fles champagne. Dit blijkt uit recent onderzoek van een groep Franse wetenschappers. Het grootste gedeelte van de energie die zich in de fles champagne bevindt, wordt omgezet in de knal die je hoort bij het openen als  het koolzuurgas de kurk uit de hals van de fles verdrijft. Uit het onderzoek van deze wetenschappers blijkt dat de temperatuur van de champagne geen rol speelt. Gekoeld of op kamertemperatuur; het blijft 5 procent.

De temperatuur speelt daarentegen wel een rol bij de snelheid van de rondvliegende kurk. Volgens Gerard Liger-Belair van de Universiteit van Reims (Champagne – Ardenne) neemt de snelheid van de kurk én  de hoeveelheid koolzuur dat vrijkomt bij het openen van een fles toe, naarmate de temperatuur van champagne stijgt. Voor het onderzoek werden flessen champagne met verschillende temperaturen geopend en werd met infrarood beelden de wolk koolzuur, die vrijkomt bij de knal, bestudeerd.

Ook bleek dus uit het onderzoek dat de snelheid van de rondvliegende kurk toenam bij een stijgende temperatuur. Bij een temperatuur van 4 ° C , behaalde een kurk een snelheid van iets minder dan 40 kilomter per uur, terwijl bij een temperatuur van 18 ° C de snelheid van de kurk steeg naar bijna 55 kilometer per uur.  De kans op letsel en schade neemt dan ook toe, naarmate champagne warmer geserveerd wordt, aangezien de snelheid van de kurk dus stijgt.

Bron: Journal of Food Engineering 

Video The physics of a champagne cork

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.