Kies je voor wijn uit de traditionele wijnlanden of voor wijnen uit de nieuwe wereld?

Niets is zo persoonlijk als de keuze voor wijn. De variaties zijn eindeloos. Je kunt de wijn selecteren op druivenras, kleur, en het wijnland waar de wijn vandaan komt. Droog, zoet, fruitig, soepel, stevig, fris, er is bijna altijd wel een wijn die bij je past. Je kunt online wijn kopen voor kwaliteitswijnen uit heel veel verschillende landen, van heel veel verschillende druivensoorten en in heel veel verschillende prijsklassen. Welke bij je past is een persoonlijke ontdekkingstocht en heel veel avonden genieten van een goed glas wijn. Waar sommigen rode wijn drinkers houden van de wat steviger wijnen van Syrah, Malbec of Carmenère houden anderen het liever bij een soepele Merlot of Pinot Noir. In dit artikel een paar voorbeelden.

Naast de sepagewijnen (van een druivenras) zijn er ook vele wijnen die gemaakt worden van 2 of meerdere rassen. Vooral in Frankrijk is de keuze voor de stijl wijn bepaald door de geografische herkomst. Zo kennen bijna alle wijngebieden in Frankrijk voorgeschreven druivenrassen. Houden de wijnmakers zich niet aan deze samenstelling dan kunnen zij niet gebruik maken classificaties die deze wijngebieden kenmerken.

Pays d’Oc

pdEr is een gebied in Frankrijk waar de wijnmakers meer vrijheid hebben in hun keuze voor druivenras en samenstelling. In de wijngebieden Languedoc-Roussillon (Pays d’Oc) zijn, op een aantal lokale deelgebieden na, de wijnmakers vrij om zelf hun eigen keuzes te maken. Uitzonderingen hierop zijn onder andere de Corbières, Fitou en Minervois. Drie wijngebieden en gemeentes met hun eigen appelatie (kwalificatie van de wijn). Deze appelaties schrijven voor uit welke samenstelling van druiven de wijn moet bestaan om onder deze appelatie op de markt gebracht te mogen worden.

Bij wijnservice.nl koop je heel veel wijnen uit dit wijngebied. Onder andere de voortreffelijke wijnen van Domaine La Baume, Laurent Miquel en de wijnen van Chevalier Alexis Lichine.

Onder het La Baume label komen ook de wijnen uit de Corbières, Fitou en Minervois op de markt. Deze stevige en volle wijnen zijn gebotteld in mooie flessen met een tinnen label. Prachtig als geschenk maar ook voortreffelijk om zelf van te genieten.

Nieuwe wereld

chili wijngaardDe wijnen uit de nieuwe wereld kennen niet of nauwelijks eigen appelaties of voorschriften op het gebied van druivenrassen of samenstelling van de wijn. Door deze vrijheid zijn deze landen snel in populariteit gestegen de aflopen decennia. Getalenteerde wijnmakers kregen daar vrij baan om hun kunsten te vertonen. In Zuid-Amerka zijn vooral Chili en Argentinië bekend om hun wijnen. Bekende wijnhuizen zijn onder andere Bodegas Salentein, Vina Errazuriz en Vina Montes. In Argentinië is het maken van wijn van het druivenras Malbec verheven tot een kunst. Prachtige wijnen worden hier dan ook van gemaakt. In Chili maakt ment vooral het druivenras Carmenère schitterende wijnen. Al deze wijnen kan je bestellen via wijnservice.nl en staan stuk voor stuk garant voor kwaliteit.

Door: Freek Dijks

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.