KIES DE BESTE BUBBEL

MINICURSUS MOUSSERENDE WIJNEN VAN FREIXENET

Ploppende kurken en sprankelende belletjes in sierlijke glazen: bubbels horen bij de feestmaand als pakjes onder een boom. Al smaakt een glas bubbels eigenlijk altijd wel. Maar hoe kies je uit al die verschillende mousserende wijnen? Hoe weet je of je kiest voor kwaliteit zonder te veel te betalen? Freixenet, ‘s werelds grootste cava huis, zet alle soorten bubbels op een rij en geeft een mini-cursus ‘bubbels kiezen’.

Waar Champagne en Prosecco inmiddels oude bekenden zijn in het wijnschap, stijgt cava in populariteit. Deze Spaanse mousserende wijnen vallen op door hun gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al deze bubbels?

Cava
Herkomst: Spanje, Penedesstreek (95%)
Druifsoorten: Xarello, Macabeo, Parellada, Chardonnay en Pinot noir.
Rijping: Minimaal 9 maanden
Methode: Méthode traditionelle

Champagne
Herkomst: Champagnestreek, Frankrijk
Druifsoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier
Rijping: Minimaal 15 maanden
Methode: Méthode traditionelle

Cremant
Herkomst: Voornamelijk Frankrijk
Druifsoorten: Afhankelijk van herkomst
Rijping: Minimaal 12 maanden
Methode: Méthode traditionelle

Prosecco
Herkomst: Italië, vooral uit Veneto en Friuli Venezia Giulia
Druifsoorten: Proseccodruif (Glera)
Methode: Tankmethode

bubbelsHOE ONTSTAAN DE BUBBELS?
De bubbels in een glas mousserende wijn zijn het resultaat van koolzuurvorming tijdens het bereidingsproces.

Méthode Traditionelle
De tweede gisting van de wijn gebeurt op de fles. Gist en suiker worden gedoseerd aan de wijn toegevoegd waardoor extra alcohol en koolzuurgas ontstaat wat zich met de wijn vermengt. Een arbeidsintensieve en langzame methode met als resultaat: bruisende bubbels die een parelend onderdeel van de wijn vormen.

Tankmethode
Een andere manier om mousserende wijn te verkrijgen is door de tweede gisting in roestvrijstalen tanks te laten plaatsvinden, daarna wordt de wijn gebotteld. Het proces is sneller, goedkoper, maar de wijnen behouden hun fruitige smaak. Dit is veelal de methode die wordt toegepast bij prosecco.

Koolzuur er bij
De belletjes kunnen ook kunstmatig aan de basiswijn worden toegevoegd. De bubbels zijn groter en grover, te vergelijken met prik (koolzuur) in frisdrank. Prik uit frisdrank en dus ook bubbelwijn is zo verdwenen.

ZOET OF DROOG?
Mousserende wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad, daarom wordt na de tweede gisting bij wijnen die gemaakt worden volgens méthode traditionelle suiker en reserve wijn (liqueur de dosage) toegevoegd. Deze ‘dosage’ geeft de wijnen een eigen stijl, de ene brut of seco is de andere niet. Meest voorkomende cava dosages:

Droogheid gradatie  –   Suiker in gram per liter  –  Smaak

Brut Nature    < 3 g/l               Strakdroog

Brut                 < 15 g/l             Droog tot milddroog

Seco                < 17 – 35 g/l      Milddroog met zoetje

Semi – seco    < 33 – 50 g/l     Friszoet
DE PERFECT SERVE
Een flute, een tulpvormig glas of een coupe zijn de glazen die mousserende wijnen het beste tot hun recht laten komen. Drink de wijn niet te koud, dan gaat er veel smaak verloren. Volle, krachtige en droge wijnen drink je het best tussen 10 en 12 graden, een zoetere wijn mag iets kouder geserveerd worden: tussen 8 en 10 graden.

KIES JE FREIXENET
Twee feestelijke suggesties:

Freixenet Cordon Negro
Deze parelende licht gele wijn heeft delicate aroma’s, een combinatie van groene appels en peren op een achtergrond van mediterrane vruchten. Een frisse cava met een mousse die mooi in balans is door tonen van groene appels en citrusvruchten. De afdronk is licht, maar lang en elegant. RIJPING: TUSSEN DE 18 EN 24 MAANDEN

Freixenet Carta Nevada
De smaak is verfrissend en mooi in balans door de uitgebalanceerde zuurgraad en een bloemige afdronk. Deze cava is helder geel van kleur met een hint van goud en heeft een elegante bloemige neus met frisse tonen van appel en citrus. RIJPING: TUSSEN DE 12 EN 18 MAANDEN

0%
Ook voor mensen die geen alcohol drinken is er een feestelijke bubbel, want Freixenet is het eerste A-merk dat een kwalitatieve alcoholvrije mousserende wijn heeft ontwikkeld. Deze gedealcoholiseerde bubbel wijn bevat slechts 0,05% alcohol en is gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.

 OVER FREIXENET

Freixenet bewijst dat een mooie fles bubbels betaalbaar is. De cava van Freixenet is afkomstig uit de Penedès, en zuidwesten van Barcelona. Cava is een beschermde naam voor de wijn uit deze streek, die volgens dezelfde strikte, traditionele productiemethoden als champagne gemaakt wordt. De mix van traditionele cava druiven Macabeo, Xarello en Parellada, de lange rijping en een tweede fermentatie ín de fles zorgen voor een elegante smaak en een mooie, volle pareling. Freixenet is inmiddels bekroond met vele toonaangevende internationale awards.

OVERIGE INFORMATIE
Verkrijgbaar bij : Uw supermarkt of slijterij
Prijs : Tussen €6,99 – €9,99
Website : www.freixenet.nl

-Persbericht- 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.