Kerstshopping: bijzondere wijnwinkels in Parijs

kerstshoppen in Parijs - Bijzondere wijnwinkelsAls wijnliefhebber is het uitzoeken van wijn soms nog leuker dan het krijgen van wijn. Wil je iemand verrassen met een bijzondere wijn als kerstcadeau én tegelijkertijd jezelf een plezier doen met het uitzoeken? Ga dan naar Parijs. Ik spotte een aantal bijzondere concepten van wijnwinkels waar zelfs de Kerstman zal slagen.

Bijzondere wijnwinkels in Parijs

Bijzondere wijnwinkels in Parijs - Bibovino

BiBoViNo – Wijn in stijlvolle dozen

In het kleine zaakje van BiBoViNo in Le Marais vind je een ‘bag in box’ concept zoals je het nog nooit gezien hebt. Geen goedkope troep, maar kwaliteitswijnen in chique paarse dozen. Vergeleken met flesverpakking biedt ‘bag in box’ een drietal voordelen.

  1. Lang houdbaar
    De wijnen blijven na openen langer goed dan bij een geopende fles, tot wel weken, want er komt geen zuurstof bij. En dat komt goed uit, want de inhoud van elke zak is drie liter, oftewel vier flessen wijn.
  2.  Aantrekkelijk geprijsd
    Het is een stuk goedkoper dan glas, waardoor kwaliteitswijnen voor scherpe prijzen kunnen worden aangeboden.
  3. Duurzaam
    Het is beter voor het milieu, glas is namelijk duur om te recyclen en het vervoer  van een ‘bag in box’ gaat veel efficiënter.

In de winkel aan de rand van de schattige Marché des Enfants Rouges zijn alle wijnen te proeven. De aangeboden wijnen zijn allemaal biologisch of in ieder geval geproduceerd met een minimum aan chemicaliën. Bij het verpakken van de wijnen, die na strenge selectie in vaten worden gekocht, wordt slechts een zeer lage dosering sulfiet toegevoegd.

Twee wijnen sprongen er voor mij uit. Een witte Beaujolais van Jean-Paul Brun Terres Dorées uit 2013 en een rode uit Corbières uit 2012 met de curieuze naam ‘B418’. Dat verwijst naar het perceel in het kadaster waar de wijngaard is gelegen, met 138 jaar oude Carignan stokken (prephylloxera!). Zo bijzonder en smaakvol, daar heb ik meteen een ‘bag’ van ingeslagen.

Bijzondere wijnwinkels in Parijs; Wine by one

Wine by one – Proefmachines

Wine by one is een wijnbar, wijnclub en wijnwinkel in één. Iets wat je overigens vaker tegenkomt in Parijs. Door middel van een creditcard die je oplaadt met een bedrag naar keuze, kun je zo’n 100 wijnen proeven uit een van de machines. Daarbij heb je de keuze uit drie maten: impression (proefglaasje), temptation (half glas) of sensation (heel glas).

Het concept is toegankelijk en biedt de kans om veel verschillende wijnen te proberen. En als ‘ie je bevalt, kun je ook een fles of doos aanschaffen om mee te nemen. De eigenaar vertelde me dat er veel groepjes komen. Vriendinnen die willen kletsen onder het genot van een wijntje of gewoon voor de fun. Zelf lijkt het me vooral handig om aan je ‘proefgeheugen’ te werken, bijvoorbeeld tijdens een wijnopleiding. Het scheelt je de aanschaf van veel proefflessen en alle info over elke wijn is te vinden op de tablets naast elke machine, handig.

De wijnen staan geselecteerd op smaakprofiel, van fris wit naar voller, overgaand in rood met verschillende intensiteiten tot en met dessertwijn. Eerlijk is eerlijk: heel sfeervol is het er niet, de machines maken een zoemend geluid en het interieur is wat sober. Maar desalniettemin is het aanbod van deze zaak uniek en een cadeautje scoren hier is zeker geen straf.

Bijzondere wijnwinkels in Parijs: Lavinia

Lavinia – Keuze is reuze

Parijs biedt meer dan pittoreske zaakjes: Lavinia is namelijk de grootste wijnwinkel van Europa. Het aanbod is enorm in deze zaak van zo’n 1.000 vierkante meter oppervlakte. Zo’n 5.000 wijnen worden er aangeboden, waarvan 4.000 uit alle streken van Frankrijk en 1.000 van over de hele wereld. Heb je, na lang rondneuzen, eindelijk je keuze gemaakt, dan kun je je wijn ook meenemen naar het restaurant op de bovenste verdieping en er zonder enige bijbetaling van kurkengeld van genieten.

De winkel biedt voor ieder wat wils en ook voor elke portemonnee. Ze hebben er al wijnen vanaf 10 euro per fles en de duurste fles (een Paul Jaboulet Aine Hermitage La Chapelle uit 1961) tikt de 50.000 euro aan. De extra speciale flessen liggen in een cave met constante temperatuur, én beschermd tegen de trillingen van de Parijse metro. Maar, zo benadrukt de sommelier die ons begeleidt: het is geen museum, het is een winkel. De indeling van de Franse wijnen is op regio en dat maakt het overzichtelijk.

Ik proefde hier onder andere een Vouette & Sorbée Blanc d’Argile extra brut champagne. Een blanc de blancs oftewel 100% Chardonnay met zeer aangename citrus en peer aroma’s. En een Domaine Gilles Barge Cote Rotie Brune uit 2011 (Syrah monocépage) waarvan ik me nu al verheug om ‘m te combineren met kerstdis als wild met paddenstoelen.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.