Kerst in de Alsace

Kerstmarkt Alsace

De Kersttijd heeft in de Alsace een heel bijzondere betekenis en blijft verankerd in nog altijd springlevende volkstradities als het vlechten van de Adventskrans of het in huiselijke kring bereiden van kerstklokjes met de naam Bredeles, maar ook in de vorm van personen als het Kindeke Jezus, alias Christkindla, kinderschrik Hans Trapp en Sint Nikolaas. Van 25 november tot 6 januari wordt hier volop Kerstfeest gevierd.

De Kerstmarkten trekken met hun verlichte stalletjes en geuren van kruidkoek en Glühwein een publiek uit de hele wereld.

Tal van wijnboeren openen de deuren van hun prachtig versierde kelders en bieden een evenementenprogramma met wijnproeverijen en andere Kersttraktaties.

Voor de liefhebbers van sfeer en culinair genieten is een weekendje naar de Alsace in de wintermaanden een echte aanrader. Het is maar 5 uurtjes rijden of 2 uurtjes vliegen vanuit Nederland.

(bron: Persbericht)

AlsaceOver de Alsace

De Alsace (de Elzas) gelegen in het noordoosten van Frankrijk (in het zuiden begrensd door Zwitserland, bij Basel, en de Franse Jura) kent een oude wijnbouwtraditie. Vanaf de Middeleeuwen groeide het aantal wijndorpjes in de Alsace enorm en werd een levendige handel in Elzaswijnen gedreven met Friesland, maar ook met Engeland en andere landen in Noord-Europa.  Na de Middeleeuwen werd de Alsace geteisterd door oorlogen, waardoor er vele wijngaarden verloren zijn gegaan. Na de Tweede Wereldoorlog is men in de Alsace hard aan het werk gegaan om de wijnindustrie in het gebied weer goed op poten te zetten en kwaliteitswijnen te produceren en met succes, want de Elzaswijnen hebben nu een goede reputatie.

Ondanks de noordelijke ligging heeft de Alsace een gunstig klimaat voor wijnbouw. In het westen wordt de Alsace beschermd door de Vogezen, die met zijn hoge bergen (gemiddeld 1200 meter hoog) het gebied beschermd tegen gure westelijke winden en regenbuien tegenhoudt.Er valt dan ook hooguit 600 mm neerslag per jaar en de zon schijnt dan ook veel in de Alsace, zo’n tweeduizend zonuren per jaar. De gemiddelde temperatuur in de Alsace ligt rond de 10 graden. Al deze klimatologische elementen, gecombineerd met een ideale bodem (klei, kalk en kiezel) maken de Alsace een mooi wijngebied.

Het gebied is vooral geschikt voor de verbouw van witte druivenrassen en die komen dan ook veelvuldig voor in de Alsace. In de Alsace wordt er onderscheid gemaakt tussen edele druivenrassen (Cépages Nobles) en goede druivenrassen (Cépages Fins) en is de naam van de druif op het etiket erg belangrijk.

De Cépages Nobles zijn:

  • Gewurztraminer
  • Riesling
  • Muscat,
  • Pinot Gris (of Tokay Pinot Gris)
  • Pinot Noir

De Cépages Fins zijn:

  • Silvaner
  • Pinot Blanc

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.