Kassa test witte huiswijnen

Kassa test witte huiswijnenAfgelopen zaterdag werden bij het tv-programma Kassa 10 witte huiswijnen van de verschillende supermarkten getest. Eigenlijk werden deze wijnen al in mei van dit jaar getest, maar in de uitzending van afgelopen zaterdag werd deze witte wijn testspecial nog een keer herhaald. En het blijft toch altijd leuk om te zien hoe de witte wijnen van onze buurtsupers beoordeeld worden. Overigens bij het zien van de zomerse beelden, krijg je op zo’n druilerige dag als vandaag, gelijk weer zin om lekker op vakantie te gaan.

De witte huiswijnen-test

Op Chateau la Tulipe de la Garde van Ilja Gort werd aan vier experts gevraagd om tien droge witte huiswijnen blind te proeven en te beoordelen. Uit de wijntest bleek dat de verschillen tussen de diverse witte huiswijnen enorm groot waren. Sommige witte huiswijnen kregen achten en negens, maar er werden ook enen uitgedeeld. Uiteindelijk kregen maar drie witte huiswijnen een voldoende en maar liefst zes witte huiswijnen kregen een dikke onvoldoende van de experts. De witte huiswijn die als beste uit deze test kwam, was de huiswijn van de Albert Heijn.

De uitslag van de witte huiswijntest

Naam Te koop bij Prijs per liter Cijfer
Cijfer
1. Huiswijn wit Albert Heijn €2,99 8,1
2. Chardonnay Australië Jumbo €3,99 7,0
3. Huiswijn wit PLUS €3,29 6,8
4. Natuvin bio-huiswijn Natuur-
voedingswinkels
€5,79 5,3
5. Huiswijn wit HEMA €3,33
(verkocht per 0,75 liter €2,50)
3,3
6. Huiswijn Chile Gall & Gall €4,65
(verkocht per 0,75 liter €3,49)
2,5
7. Kaapse Pracht Aldi €2,92
(verkocht per 0,75 liter €2,19)
2,0
8. puur & eerlijk
biologische Sauvignon Blanc
Albert Heijn €5,32
(verkocht per 0,75 liter €3,99)
2,0
9. Cimarosa chenin blanc Lidl €2,92
(verkocht per 0,75 liter €2,19)
1,8
10. Chardonnay Frankrijk C1000 €5,05
(verkocht per 0,75 liter €3,79)
 1,5

 Uitzending gemist?

Heb je de uitzending over witte wijnen afgelopen zaterdag gemist? Kijk dan het onderstaande filmpje voor de herhaling. Op de website van Kassa

16 Reacties
 1. De AH witte huiswijn is sinds 17 maart 2014 anders. Ik was gewend aan de fris fruitige wijn in de donkergroene fles. Toen ik op 18 maart de huiswijn wilde kopen stonden er plotseling gewoon transparante flessen. volgens de verkoper was de inhoud hetzelfde gebleven. Argwanend heb ik slechts twee flessen gekocht. En volledig terecht! Het was niet te zuipen!! Zuur en scherp. Heb AH een mail gestuurd met die melding. Kon mijn geld terug krijgen, zelfs nadat ik, na twee glazen de inhoud van beide flessen in de gootsteen had gegooid. Zonde dat de vertrouwde wijn niet meer verkrijgbaar is, want die was heel goed te doen, kreeg ook altijd de beste beoordelingen van alle supermarktwijnen. Dat zal nu beslist niet meer aan de orde zijn. Ik heb mijn twee lege flessen ingeleverd en mijn geld teruggekregen.
  Ben nu naarstig op zoek naar een vervangende wijn. Er is echt veel ellende te koop heb ik inmiddels kunnen constatern. Er zijn aardig wat huiswijnen in de gootsteen verdwenen inmiddels. Heb enkele dagen geleden bij de Lidl een Spaanse Sauvignon Blanc gekocht : VISIGODO, een naam die je nooit zou bedenken, maar eerlijk gezegd is het echt goed te doen. Het is geen literfles maar de prijs is toch goed te doen. Heb inmiddels gelezen dat de Plus Witte Huiswijn ook in orde schijnt te zijn. Helaas geen Plus in de buurt, dus voor mij valt die af.
  Ben heel benieuwd wat anderen vinden van de AH witte huiswijn “fris en fruitig”, want ik kan me nauwelijks voorstellen dat ik de enige ben die de inhoud van de nieuwe fles niet te drinken vindt. Bij AH namen ze mijn opmerking nogal serieus en schreven dat ze er werk van zouden maken. voor wat het waard is natuurlijk

  1. Conny, heeel herkenbaar.

   Eindelijk een fatsoenlijke witte huiswijn bij AH gevonden, de franse cascogne met paars etiket, komen ze met een nieuw en kleiner assortiment. Er staat een keurig verwijskaartje met de nieuwe vervanging, een zuid afrikaanse chardonnay, maar die haalt het niet bij de fransoos en is in mijn beleving ook geen vervanging. Zuid afrikaanse chardonnay is toch echt iets anders dan franse cascogne.

   Goed idee om AH te melden dat ik hier niet blij mee ben. Ik wil mijn fransoos terug, mijn vriendinnen ook!

   Helaas heb ik nog geen gelijke gevonden in supermarktland. Ben inmiddels zo ver dat ik ook de aldi en de lidl ga proberen.

   Iemand nog tips?

   1. Emilie,
    Heb intussen niet stil gezeten. Ben zoektocht begonnen naar andere witte wijn die niet duur was en toch geschikt voor consumptie. heb bij Lidl Visigodo gevonden, naam staat behoorlijk tegen, is niet super goedkoop, is een Sauvignon blanc maar is goed te doen. Een pak “tafelwijn” die wel heel goedkoop was is in de gootsteen beland wegens niet te drinken.
    De Frisfruitige Zuid-Afrikaanse huiswijn van AH was ook goed te doen. Bij de HEMA heb ik geen huiswijn kunnen vinden. De wijn om lekker weg te slobberen vind ik daar niet, maar de meer serieuze wijn is meestal te duur voor dit doel. Heb wel ontdekt dat de pakken witte wijn, die redelijk in prijs zijn, meestla zijn uitverkocht. Zou een goed teken kunnen zijn, dus ga ik binnenkort terug voor een herkansing..
    Heb nog meer wijnen geprobeerd, maar die zijn ook in de gootsteen terecht gekomen.
    Moet de C1000 nog proberen. De witte huiswijn van de Plus schijnt ook in orde te zijn, maar die valt voor mij af, want daar moet ik te ver voor rijden. Ik had van de JUMBO een fles geprobeerd maar die was beslist niet lekker, maar de Zuid-Afrikaanse schijnt wel redelijk te zijn.
    Als jij iets gevonden hebt waar je met plezier van kan slobberen, hoor ik dat graag!
    Conny

    1. Dag Conny,

     De Visigodo van de Lidl is geen Sauvignon Blanc, maar een wijn gemaakt van de Verdejo druif. Uit een publicatie hier op wijnbloggers heb ik de volgende tekst gevonden:

     “Witte wijn van de Verdejo druif heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen als interessant alternatief voor Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc wijnen. Het mooie van de Verdejo wijnen is dat die vrijwel altijd herkenbaar zijn (een soort “what you see is what you get”), in tegenstelling tot bijvoorbeeld wijnen van de Sauvignon blanc waarvan vele varianten bestaan. Deze druif is één van de beste en meest gebruikte witte druiven van Spanje, met name in het Rueda gebied waar hij als een nationale trots wordt gekoesterd en waar de beste Verdejo wijnen vandaan komen”.

     1. Hallo Margriet,
      De Lidl verkoopt twee soorten Visigodo! Eén daarvan is wel Sauvignon blanc, staat trouwens duidelijk op het etiket met het jaar eronder. De flessen van beide soorten zijn vrijwel identiek en ze staan nog vlak naast elkaar ook in het schap. Gewoon van allebei een exemplaar kopen om te proeven welke je persoonlijke voorkeur heeft. Mijn voorkeur ging uit naar de Sauvignon blanc.

     2. Kijk aan, zo leer je nog eens wat!. “Mijn” lidl verkoopt alleen de Verdejo. Overigens is de verdejo mijn favouriete druif. Daar kan geen Sauvignon Blanc tegenop. Hoeft trouwens niet perse de Visigodo van de Lidl te zijn….deze is prima te drinken, maar er zijn heus betere.Gelukkig dat smaken verschillen.

    2. Visigodo goed te doen?? Die Visigodo wijn is zalig! Doet echt niet onder voor de duurdere wijnen; sterker nog: is veel beter!

 2. Ga niet uit van testen (er zitten belangen in), Ilja Gort verkoopt heel veel van zijn wijnen aan AH dus? Probeer alle huiswijnen (ook leuk om te doen) en kies die jij lekker vind.wat ik kan meegeven is dat er huiswijnen worden gemaakt van most uit diverse landen waar in Nederland wijn van wordt gemaakt.(de handel zegt: ze proeven het toch niet)
  Groet Geer Janssen

 3. Jullie zoeken een lekkere witte wijn voor een redelijke prijs?
  Ik geef zelf ook liever niet meer uit dan een euro of 6 max, maar ik heb nu een prachtige witte wijn ontdekt
  Bij Gall en Gall genaamd VALDIVIESO..ze hebben er een chardonnay en een sauvignon blanc van..
  Heb ze beide geproefd, beide zijn goed, maar mijn voorkeur gaat uit naar sauvignon blanc.

  Heb de VISIGODO ook geproeft, maar vind VALDIVIESO een stuk lekkerder en de prijs is van deze ook 4 euro.

  Koop VALDIVIESO alleen als hij in de aanbieding is voor 4 euro, normaal zijn ze 7 euro
  Gelukkig is de sauvignon blanc ongeveer drie keer per jaar in de aanbieding en koop ik gelijk 8 dozen
  Zo heb ik mijn huis slobberwijntje voor ieder dag, helemaal goed.

 4. De lekkerste witte wijn die is te koop bij de Aldi! Het is een sauvignon blanc van € 5,69 en heet Spy Mountain en komt uit Nieuw Zeeland Malborough. De Lidl had eerst ook wijn met dit predicaat, was trouwens iets minder lekker, maar Lidl heeft kennelijk geen goedkoop contract af kunnen sluiten en heeft het dus niet meer. Lidl blijft graag onder de € 5,00 met dit soort wijnen.Je kunt het ook via de webshop van Aldi kopen.
  Mijn echtgenoot en ik hebben vorig jaar bij de Aldi in Capelle a/d IJssel een fles gekocht om te testen. Hebben heel ordinair in de auto, uit speciaal meegenomen bekertjes, zitten proeven. Was verbluffend lekker. Zijn terug de winkel ingegaan en hebben 24 flessen ingeslagen. Onlangs, na kijken in de webwinkel, hebben we voor de zekerheid een grote hoeveelheid ingeslagen.

 5. De Verdejo van Lidl is een prima wijntje en zeker voor die prijs.
  Onlangs enige tijd in Zuid Spanje doorgebracht en redelijk vaak een Verdejo gehad bij het eten of zomaar op het terras.
  Voordeel inderdaad is, dat je weet net als met een Merlot, dat je gewoon weet welke druif er is gebruikt
  (Nou is voor rood mij de Merlot wat te “vriendelijk” , maar dat terzijde)
  Fijne Kerstdagen en een goed 2017, Santé !

 6. Dronk altijd Pinotage uit Zuid-Afrika van Cimarosa en de Chadonnay Colombard ook uit Zuid-Afrika van Cimarosa, beiden van
  Lidl. Sinds kort zijn ze echter van huismerk veranderd en zijn overgestapt op Vredebosch. Ook Pinotage en ook Chardonnay
  Colombard uit Zuid-Afrika. De Chardonnay is redelijk, maar de Pinotage is niet te drinken. Wel geschikt als kookwijn of azijn.
  Ben op zoek naar gelijkwaardige vervangers.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.