Kaasplankje in een infographic

kaasplankje - kaaswinkelEen kaasplankje en een lekker glaasje wijn, blijer kun je me niet maken. Ik ben dol op kaas en dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Toen ik klein was, ging ik elke week met mijn moeder naar de kaaswinkel. In mijn ogen een waar Walhalla en ik wist dan ook precies wat ik later wilde worden als ik groot was: het meisje in de kaaswinkel. Het meisje in de kaaswinkel voorzag mij toen wekelijks van een heerlijk plakje kaas en ik kon me dan ook niet anders voorstellen dan dat je, als je in de kaaswinkel zou werken, de hele dag plakjes kaas kon eten.

De kleine meisjesdroom om ooit in een kaaswinkel te werken is al jarenlang vervlogen, maar de liefde voor kaas is altijd gebleven en kaaswinkels hebben mij ook altijd achtervolgd. In mijn studentenstad woonde ik vlak naast een kaaswinkel en ook nu, in onze huidige woonplaats, is de kaaswinkel om de hoek. We komen daar dan ook vaak en vanaf het moment dat ik binnenstap in de kaaswinkel, word ik overvallen door een enorme hebberigheid; De geur, de grote gele kazen op de planken, het liefst zou ik alles meenemen… Maar dat kan natuurlijk niet. Onze kaasboer weet ondertussen wel dat hij ons blij maakt met steeds een andere (verrassende) kazen en we gaan dan ook meestal weer naar huis met een mooi palet aan kazen, een heerlijk kaasplankje.

Het kaasplankje is dan geregeld, maar dan de wijn nog… Eén wijn vinden die bij alle kazen past, is eigenlijk onmogelijk. Net zoals het lastig is om een kaas te vinden die bij alle wijnen past. Dus om een goede combinatie van het kaasplankje met wijn te maken, zul je meerdere wijnen moeten inslaan. Maar welke wijn past er nu bij welke kaas?

Welke wijn past er bij je kaasplankje?

Bij het kiezen van de wijn bij mijn kaasplankje houd ik altijd rekening met een aantal dingen:

  • Wijn en kaas afkomstig uit dezelfde streek passen meestal erg goed bij elkaar.
  • Vaak is witte wijn een betere keuze dan rood.
  • Het kaasplankje moet niet uit te veel verschillende kazen bestaan. Minder verschillende soorten kaas op je kaasplankje maakt het een stuk gemakkelijker om er bijpassende wijnen bij te zoeken.
  • Een pittige kaas is beter te combineren met een frisse witte wijn dan met een stevige rode wijn.
  • Een wijn met veel tannine combineert niet zo goed met kaas, evenals een wijn met veel hout.
  • Bij twijfel: Kies voor witte wijn.

(Harold Hamersma heeft een leuk filmpje gemaakt over wijn en het kaasplankje. Je vindt het filmpje hier…)

Een kaasplankje maken

Het samenstellen van een kaasplankje is niet heel moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In de onderstaande infographic staat het mooi verbeeldt en verwoordt…

Infographic Een kaasplankje maken

kaas infograpic

 

Andere infographics:

Is wijn nu goed voor je of niet? 
Proost op Moeder Aarde (infographic biologisch)
Top 10 wijnhuizen op Facebook in een infographic
Infographic 12 tips om je fles te recyclen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Geschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Wine and cheese in een infographic
Weetjes over champagne in een infographic
De populairste wijndruif in Nederland is… Prosecco

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.