België vs. Nederland: ‘Battle of the cheeses’

kaas wijn - battle of cheesesInterloire, de brancheorganisatie van de Loire wijnen heeft op 14 april een bijzondere Benelux proeverij georganiseerd in de geitenkaasboerderij Polle te Lichtaart (in de buurt van Antwerpen). Tijdens deze proeverij, de ‘Battle of the cheeses’, vochten Nederlandse en Belgische kazen om de beste match met de wijnen van Touraine.

‘The Battle of the cheeses’

Tijdens de proeverij kwamen er tien Touraine wijnen én tien verschillende kazen op de proeftafel, die geproefd werden door bekende wijn- en kaasexperts uit Nederland en België. De kazen en wijnen werden in alle mogelijke combinaties geproefd om zo tot de allerbeste wijn-kaas combinatie te komen. De kazen waren afkomstig van de Belgische Michel van Tricht en Zoon en L ’Amuse uit Nederland.

De proeverij ontpopte zich in een waar duel tussen Nederland en België, waarbij de overwinning uiteindelijk naar Frédéric van Tricht ging.

De Top 5 Beste combinaties Touraine en Kaas

 1. Domaine Jacky Marteau & Le Petit Biquet (B)
  Deze Touraine wijn heeft een heerlijke sauvignonneus met een stuivend parfum van kruisbes, citrus en licht grassige tonen. De wijn heeft een zuivere aanzet, sappig fris fruit en fijne zuren in de finale (verkrijgbaar bij: Wijnkoperij Okhuysen). Le Petit Biquet, afkomstig uit de Henegouwse streek, is een smeuïg geitenkaasje, waarvan de korst is gekleurd met Annato, een natuurlijke kleurstof.
 2. Domaine Octavie & Tommy Authentique (NL)
  Deze Touraine wijn is een levendige wijn met fris citrusfruit, subtiele zuren en een geur van gemaaid gras. (Verkrijgbaar bij: Wijnhandel Dulaby). De Tommy Authentique, is een milde blauwader met een natuurkost. Het is een 100% geitenkaasje uit Rouveen.
 3. Domaine de Pierre & Neteling (B)
  De Domaine de Pierre is een elegante, ronde wijn met mooi fruit, frisse zuren e een lange afdronk (Verkrijgbaar bij Juja Wines). De Neteling, uit de buurt van Kampen, is een geitenkaasje van rauwe melk.
 4. Domaine Octavie & Le Petit Biquet (B)
  Bij de Domaine Octavie stuiven de geuren van appel, kiwi en groene bessen je tegemoet. Het is een frisse wijn met mooie, zachte zuurtjes.
 5. Domaine les Hauts Lieux & Rouvener (NL)
  Deze Touraine is een elegante Sauvignon met een grassige neus en nuances van cassis. (verkrijgbaar bij Gall & Gall). Deze Nederlandse kaas uit Rouveen is een pikante kaas van gepasteuriseerde geitenmelk,

De Jury

De Jury tijdens deze wijn & kaas proeverij bestond uit:

wijn kaas jury

De AOC Touraine

De appellation Touraine kenmerkt zich door zijn frisse, fruitige en geurige wijnen, die toegankelijk en eigentijds zijn met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De Touraine wordt ook wel de ‘Tuin van Frankrijk’ genoemd, wat de Touraine is één van de meest vruchtbare gebieden in de Loire. De wijngaarden van de AOC Touraine beslaan zo’n 4800 hectare, waarbij het gebied zich uitstrekt van de grens met Anjou tot aan de monding van de rivier Sologne in de Loire. Het merendeel van de wijngaarden ligt ten zuidwesten van Tours, op de heuvels aan de Cher en tussen de Cher en de Loire.

wijn en kaas proeverij - België vs Nederland - Wijnen uit de TouraineVeelvoorkomende druivensoorten zijn:

De Wijnen

Door de bijzondere ligging tussen land, zee en rivieren en de verschillende bodemsoorten brengt de AOC Touraine een mooie verscheidenheid aan wijnen voort in allerlei kleuren en stijlen.

De witte Sauvignon wijnen zijn zeer aromatisch en levendig met aroma’s van brem, kamperfoelie en exotische vruchten. De Chenin in de mousserende wijnen geeft mooie aroma’s van zoete broodjes, groene appel en honing.

De Gamay wordt vaak als monocepage voor de rode Touraine gebruikt. Deze wijnen zijn dan ook licht en zuiver met expressief rood fruit.

Bron: Persbericht

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.