De juiste wijn bij uw gerecht

In de wintertijd worden de dagen korter en de zomerse wijnen worden in de kelder opgeborgen. Het is weer tijd voor de mooie, ronde, stevige, rode wijnen en verfijnde witte wijnen. Heerlijk voor de open haard met een goed boek, rustige muziek en een goed glas wijn. Het recept voor een knusse wintertijd. Om het helemaal een geslaagde tijd te maken, nodigt u familie en vrienden uit om samen de feestdagen door te brengen met overheerlijke maaltijden.

Deze maaltijden zijn echter niet compleet zonder de juiste wijn op tafel. Voor iedere maaltijd is een geschikte wijn te vinden. Wanneer niet de juiste wijn wordt geserveerd, kan het de smakencombinatie van uw gerecht te min doen. Om dit te voorkomen, hebben wij een aantal richtlijnen opgesteld waarmee u een stuk eenvoudiger de meest geschikte wijn kan vinden. Zo kunt u met uw familie en vrienden genieten van een heerlijke combinatie van smaken en aroma’s.

Naast deze adviezen hebben we zelf zeer zorgvuldig een Kerst-wijnpakket samengesteld gebaseerd op een heerlijk kerstdiner. Dit is niet zomaar een proefpakket, maar een selectie van wijnen waar wij voor 100% achterstaan. Het proefpakket bevat internationaal bekende wijnen waar je de plank niet mee mis kan slaan. Met deze samenstelling kunt u vele kanten op. 

Wij zijn ons ervan bewust dat smaken verschillen. Daarom helpen we u graag de juiste wijn de vinden die u en uw gasten lekker vinden. Door onderstaande richtlijnen te volgen is het eenvoudiger de wijn te vinden die het best past bij uw gerecht. Hierbij houden we rekening met kruidigheid, zuurgraad, zout en andere factoren.

1. Spicy combineren met zoetigheid

Thais eten, zoals een pittige curry, kunt u het best combineren met een wijn die fruitig van smaak is of andere zoetige tonen bevat. Een volle wijn met een hoog alcoholpercentage (>14%) is hier ook zeer geschikt voor. Goede voorbeelden zijn mooie rosé wijnen, zoals Chateau d’EsclansChateau Minuty of Domaine Tropez. Naast een rosé wijn is een wijn gebaseerd op een Riesling of Gruner Veltiner ook een goede keuze. Kiest u liever voor een stevige, kruidige wijn met een stevig alcoholpercentage? Dan is de zeer populaire Poggio Verrano geschikt.

image1

2. Vet eten combineer je met zuur 

Bij eten dat in vet gebakken is (met uitzondering van romig vet), is het goed te kiezen voor wijnen die hoog in het zuur zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn Sauvignon Blanc wijnen uit de Loire of wijnen gebaseerd op de Viura druif. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Sancerres (zowel rood als witte) zoals bijvoorbeeld de Domaine Prieur of een Remirez de Ganuza Barrel Fermented. 

3. Bij zoet eten hoort zoete wijn

De stelregel is dat u een zoet dessert combineert met een wijn die minimaal dezelfde zoetigheid heeft. Dit kan natuurlijk een zoete wijn zijn, maar een zoete sherry is net zo geschikt. Een fruitsalade vereist dus een minder zoete wijn dan een witte chocolademousse. Een dessert-wijn is er in vele smaken en prijzen. Zolang de wijn licht gekoeld is, komt deze het beste tot zijn recht.

4. Wijn en spijs moeten overeenkomen

Dit punt kan een lastige zijn. Daarom raden wij aan de wijnbeschrijving te lezen om te weten met wat voor wijn u te maken heeft. Bij ieder gerecht is een geschikte wijn te vinden. Bij volle gerechten is dit vaak een volle wijn, bij lichte gerechten is dit een lichte wijn. Wanneer u dit niet goed combineert, zal een van beiden gaan overheersen. Probeer dit altijd zo goed mogelijk met elkaar overeen te stemmen.

Kijk daarnaast ook naar de smaaktonen. Een hout-gelagerde Chardonnay heeft een Butterscotch, wat geweldig past bij een gerecht in botersaus. Voor meer informatie en advies over smaaktonen kunt u onze wijnspecialisten te allen tijde raadplegen.

5. Zoet past goed bij zout

Zoet vormt een goede combinatie met zout. Zoetigheid heeft een verminderend effect op de zoute smaak van het gerecht. Deze zoute smaak kan je sturen door de mate van zoetigheid in een wijn naar keuze. Zo kunt u zelf de beste smaak bereiken. Een goed voorbeeld is blauwe schimmelkaas. Dit past zeer goed bij een (licht) zoete wijn, zoals een wat zoeterige sherry. Experimenteer met smaken en kom tot de combinatie die u het lekkerst vindt.

6. Regio bij Regio

Druiven halen hun smaken en geuren uit de grond. Mooie kazen en vlees halen ook de smaken uit de regio waar ze vandaan komen. Probeer dit met elkaar te matchen om tot de beste combinaties te komen. Een lekker visgerecht is zalig bij een wijn waarbij de wijngaard bij zee gelegen is. De wijn heeft dan de ziltigheid die zo goed past bij de fruit du mer. Een combinatie die u zou kunnen maken is een fruit du mer met een Godello wijn van ValdeSil of een Albarino van Albamar. Wat dacht u van een truffel pasta met een mooie Barolo van Damilano? Beiden uit het mooie Piedemonte en zowel de wijn als het gerecht komen van dezelfde gronden. Succes gegarandeerd.

image2

7. Eerst de wijn, dan het gerecht

Het lijkt vanzelfsprekend eerst een gerecht te kiezen en dan pas een bijpassende wijn. Onze laatste advies is om dit om te draaien. Kies uw 3 favoriete wijnen waar u intens van kunt genieten en kies daar een passend gerecht bij. Zo kunt u samen met uw gasten genieten van een heerlijk combinatie van de juiste smaken en aroma’s.

Wij hopen dat u door middel van deze richtlijnen de geschikte wijn weet te vinden. Mocht u hier toch moeite mee hebben? Neem dan gerust contact met ons op. Onze wijnspecialisten staan u graag te woord over het kiezen van bijpassende wijnen voor uw gerechten. Wij zijn zowel telefonisch als via de mail bereikbaar. Neem contact op via info@grandcruwijnen.nl of bel naar +31 (0)78 645 0615. Zo kunnen wij u vrijblijvend van advies voorzien.

Met vineuze groet,

Rolf Ketelaar 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.