My name is…. gezond?

James Bond 50 jaar50 jaar James Bond en de 23e James Bond film (Skyfall), die deze maand nog in première gaat. 50 jaar James Bond, het wordt overal groots gevierd en natuurlijk goed gebruikt. Zo kwam ik al een reisbureau tegen die ‘Vakantieadressen in de voetsporen van James Bond‘ aanbiedt, in de Telegraaf verscheen een artikel over de ‘Meest memorabele 007 momenten‘ en RTL presenteerde de ‘Top 5 James Bond-liedjes‘.

Nu vind ik dat eigenlijk allemaal eigenlijk wel leuk. Ik houd wel van James Bond, althans de oudere films heb ik bijna allemaal gezien. Want in de oudere films daarin speelt toch wel de echte James Bond. Roger Moore en Sean Connery… en dan nog het liefst de laatste. Maar ik ben geen groot James Bond-kenner of extreem grote fan. Een quiz over 50 jaar Bond zou ik gewoon vreselijk verliezen en als er een nieuwe film is, kom ik er meestal pas achter als de film alweer uit de bios verdwenen is, maar toch…

Wat eet James Bond?

In deze Bond-hype kwam ik het artikel van Michelle Warwicker op BBC Food over de eet- en drinkgewoonten van James Bond tegen.  Een erg leuk artikel!

Overigens niet gek dat Warwicker hierop in gaat, want Flemming besteedt in al zijn boeken over James Bond ook veel aandacht aan het eten en drinken van Bond. In de films zie je vaak dat Bond meer een kaviaarman is en van luxe eten houdt, in de boeken is het eetpatroon van Bond gezonder. Fleming die begonnen is met het schrijven van boeken net na de Tweede oorlog, zet zijn lezers exotische maaltijden voor in een tijd dat in het echte leven voedsel nog een stuk schaarser was.

Bond is een rood-vleeseter. Bond houdt vooral van lamsvlees en van rund.  Zo eet hij Doner Kebab in “From Russia with Love” en Curry in Goldfinger. Ook is Bond een groot liefhebber van zeevruchten.

Wat eet James Bond?Wat eet Bond op een dag?

Het ontbijt van Bond is echt Engels. Althans op de koffie na, want Bond verkiest koffie boven thee bij het ontbijt. En dat voor een Brit. Koffie dus met gebakken eieren, het liefst ‘scrambled’ met daarbij natuurlijk gebakken bacon of worstjes.

Bij de lunch krab- of kreeftsalade met een Black Velvet, een mix van champagne met bier of een gebraden hoentje met roze champagne, asperges met hollandaisesaus, steak met frietjes of koude rosbief met aardappelsalade.

James Bond ChampagneWat drinkt James Bond?

Hierboven heb ik het al over koffie, de Black Velvet en roze champagne. Champagne komen we sowieso vaker tegen in de films van Bond. Champagne zoals Dom Pérignon. Zo drinkt Bond zijn eerste Dom Perignon in het boek Moonraker. In dit boek heeft Bond twee flessen Dom Pérignon uit 1946. In de films zie je de champagne ook met grote regelmaat lekker bubbelen of verwijst hij naar verschillende jaargangen. Een kort lijstje:

  • Dr. No: Dom Pérignon ’55
  • Thunderball: Dom Pérignon ’55
  • You Only Live Twice: Dom Pérignon ’59
  • On Her Majesty’s Secret Service: Dom Pérignon ’57
  • Man with the Golden Gun: Dom Pérignon ’64

Maar natuurlijk drinkt Bond…. Vodka Martini.

Wie kent niet de ‘shaken not stirred’ uitspraak van Bond waarmee hij zijn Vodka Martini mee besteld. Eigenlijk niet de Martini die Bond drinkt in de allereerste Bond-film ‘Casino Royale’ (1953). De Martini die Bond in zijn eerste film (en overigens ook boek) drinkt, is de Vesper Martini.

Zijn de eet- en drinkgewoonten van James Bond verantwoord?

2 ons groente en 2 stuks fruit zie ik Bond niet doen in zijn films. Bond die tijdens een achtervolging denkt: “O, nu eerst een Appeltje” en dan in plaats van een coole gadget van Q, een lekker groen appeltje uit zijn broekzak tovert. Ook drinkt bond zo’n beetje alcohol bij iedere maaltijd. Echt gezond en verantwoord klinkt het in ieder geval allemaal niet. Maar volgens de diëtiste uit het artikel van Warwicker valt het voor de superagent en superheld die Bond is wel mee. Een paar alcoholvrije dagen zouden niet verkeerd zijn en wat meer rekening houden met het cholesterol is ook aan te raden, maar Bond kent veel actie in zijn leven en verbruikt daardoor ook een heleboel van wat hij binnenkrijgt.

Mmm ik denk dat voor het eten van Bond gewoon geldt, net als voor zijn superstunts: Don’t try this at home!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.