Italiaanse wijn wedstrijd om traditionele druivengroei te stimuleren

Italiaanse wijn wedstrijd regioRecent is er in Italië een Italiaanse wijn wedstrijd gehouden met de bedoeling lokale producenten aan te moedigen de traditionele druiven van Italië te blijven telen. En dan met name de druivensoorten die niet (meer) zo bekend zijn.

Verborgen schatten

Italië kent een grote verscheidenheid aan druivensoorten waarvan wijn wordt gemaakt. Natuurlijk zijn deze druivensoorten niet allemaal even bekend en zijn er een aantal goed verborgen schatten tussen deze druivensoorten te vinden, zoals bijvoorbeeld de Picolit en de Verduzzo.

De Picolit en de Verduzzo druif

In de 18e eeuw werd de druif Picolit, een witte Italiaanse wijn druif die niet echt bekend is, voornamelijk geteeld in de regio Friuli-Venezia-Giulia, in het noordoosten van Italië. De Picolit genoot in deze tijd een wereldwijde reputatie bij de Koninklijke hoven van de Verenigde Staten tot aan het Russische Rijk. Ook aan het Nederlandse hof was deze Picolit geen onbekende.

De Picolit dankt zijn naam aan de extreem kleine (piccolo) opbrengst die de druif geeft. Dat is mede de oorzaak dat de druif langzaam maar zeker niet meer werd geproduceerd. De druif staat bekend om zijn aroma’s van perzik en abrikozen.

Een andere verborgen schat is de druif Verduzzo. De eerste vermelding van deze druif is van 6 juni 1409. De naam van de druif komt voor op een lijst van wijnen die geserveerd werden tijdens een banket ter ere van Paus Gregorius XII. Volgens de lijst werd er een Verduzzo wijn uit Faedis (provincie Udine in de regio Friuli-Venezia Giulia) tijdens het banket geschonken. Ook staat er een Ramandolo op de lijst met geschonken wijnen.

De Verduzzo druif wordt vooral geassocieerd met Denominazione di origine controllata e Garantita (DOCG), een wijn uit Ramandolo, welke in 2001 de DOCG status verwierf. De Ramandolo is een zoete, witte wijn.

italiaanse wijn wedstrijd flessenDe Italiaanse wijn wedstrijd

Tijdens deze Italiaanse wijn wedstrijd werden verschillende Italiaanse wijnen gemaakt van traditionele druivensoorten, als Verdozzo en Picolit geproefd door een jury. De jury bestond onder leiding van de Italiaanse wijn criticus Ian D’Agata, Richard Baudains (schrijver voor Decanter), Jonge Shi (Merano Wine Festival winelife columnist), Ann Fogelberg (Zweedse wijnjournaliste) en locale leden van de Consorzio.

Om tijdens de echte wedstrijd geproefd te kunnen worden, moesten de wijnen eerst door een strenge voorselectie heen. Een van de gestelde criteria was bijvoorbeeld dat een wijn moest voldoen aan de typiciteit van de wijn. Met andere woorden: Een Picolit wijn moest voldoen aan de typische kenmerken van de Picolit druif. Dus deze wijn moest dan een zacht bloemige geur hebben die doet denken aan perzik en abrikoos. Een Verduzzo wijn, verkregen door edele rotting en de Passito methode (het drogen van de druiven aan de wijnstokken om zo het suikergehalte geconcentreerder te maken, waardoor het alcoholgehalte hoger wordt en smaak intenser) moet geuren naar kamperfoelie, sinaasappelschil, stroop en gedroogde abrikoos. Is de wijn gemaakt van de Verduzzo druif droger, dan moest er heel subtiel tannine geproefd worden.

De jury verkoos natuurlijk zoals het gebruikelijk is bij een wedstrijd, na het proeven, een aantal Italiaanse wijnen tot winnaars van deze Italiaanse wijn wedstrijd en hoopt daarmee de lokale producenten te stimuleren om de traditionele druiven te koesteren en te produceren.

De volgende wijnen (zie ook foto)  werden door de jury als beste bevonden:

In de categorie Picolit: Picolit DOCG 2008 Dell’Azienda Aquila del Torre

In de categorie Verduzzo: Verduzzo Friulano Cratis 2009 Dell’Azienda Scubla Roberto

In de categorie Verduzzo mix: Tal Luc 2008 Dell’azienda Lis Neris

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.