Italiaanse wijn vandaal veroordeeld tot gevangenisstraf

Italiaanse wijn vernietigd, wijn vandaal veroordeelAndrea Di Gisi, een ex-werknemer van wijnmakerij Soldera (Brunello di Montalcino) die in december vorig jaar 62.600 liter heerlijke, Italiaanse wijn liet wegstromen, is door de Italiaanse rechter veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

62.600 liter Italiaanse wijn vernietigd

In de nacht van 2 op 3 december sloop Andrea Di Gisi de wijnkelders van het bekende Italiaanse wijnhuis Case Basse di Gianfranco Soldera – kortweg Soldera genoemd – binnen, trok de stoppen uit de wijnvaten en liet 62.600 liter van één van de beste Italiaanse wijnen wegstromen. Zes jaargangen (2007 tot en met 2012) werden hierdoor compleet vernietigd. Twee weken na het voorval werd de oud-werknemer gearresteerd.

Miljoenen schade

Het vernietigen van de zes jaargangen, brengt enorme schade met zich mee en zal in de miljoenen lopen (in december werd gesproken over 13 tot 15 miljoen euro. Een klein gedeelte van deze wijn heeft de dans kunnen ontspringen, omdat deze al gebotteld was en de verkoop van deze flessen wijn zal dan ook binnenkort van start gaan.

Case Basse di Gianfranco Soldera

Soldera, gelegen in de wijnstreek MontalcinoToscane maakt al jaren goede Italiaanse wijnen. De goedkoopste fles Brunello di Montalcino kost al snel 100 euro en dat kan oplopen tot 350 euro. De Brunello di Montalcino is een van Italie’s bekendste en meest prestigieuze wijn. In Toscane deelt het de toppositie met de dure Vino Nobile di Montepulciano en natuurlijk Chianti.

Gianfranco and Graziella Soldera zijn de eigenaren van Soldera. Zij kochten de wijngaard in 1972. De wijngaard is ongeveer 23 hectare groot en voornamelijk beplant met de Sangiovese Grosso.

Italiaanse Wijn - SolderaItaliaanse wijn Brunello di Montalcino

In 1967 kreeg de rode Brunello di Montalcino als zevende Italiaanse wijn de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 werd dit zelfs DOCG. Alle Brunello di Montalcino’s moeten in Toscane, en dan ook nog eens specifiek op het grondgebied van gemeente Montalcino (gemeente Siena) geproduceerd worden.

Een Brunello heeft een verplichte houtlagering van 3,5 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar. Een Brunello is gemiddeld na 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren te bewaren. Afhankelijk van lagering, jaargang en wijnhuis zijn sommige van deze Italiaanse wijnen tientallen jaren te bewaren.

De Brunello’s worden gemaakt van de Brunellodruif, een kloon van de Sangiovesedruif.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.