Italiaanse wijn, diversiteit alom

Italiaanse wijn - wijngaarden Italië

La Bella Italia, de vakantiebestemming van vele Nederlanders in de zomer om daar heerlijk te genieten van de Italiaanse keuken en de Italiaanse wijnen. Italië kent een enorme verscheidenheid aan wijnen. Niet zo gek, aangezien in alle uithoeken van Italië wijngaarden te vinden zijn. Van de zuidelijke Alpenhellingen tot in het puntje van de laars zijn er talloze wijngaarden te vinden. Italië is, samen met Frankrijk, het land dat de meeste liters wijn produceert.

Wijnland Italië

Wijnbouw in Italië is eeuwenoud. Vanaf de 8e eeuw na Christus gaat de wijnbouw in Italië echt een belangrijke rol spelen. Onder de Romeinen kent de wijnbouw een enorme bloei. Na de val van het Romeinse Rijk zijn het vooral de kloosters die zich bezig houden met wijnbouw. De afgelopen tientallen jaren is Italië echt uitgegroeid tot wijnreus en is de kwaliteit, met de opkomst van een nieuwe wijnbouwersgeneratie, die zich gepassioneerd op het wijn maken heeft gestort, sterk verbeterd.

Als land is Italië uitermate geschikt voor wijnbouw, aangezien het land een enorme variatie in klimaten, microklimaten en bodem kent. De passie van de wijnbouwers en het terroir (alles wat te maken heeft met de grond, ondergrond en leefmilieu van de wijnstok) zorgen ervoor dat de Italiaanse wijnen tot de beste wijnen ter wereld behoren.

Italiaanse wijn - WijnstrekenItaliaanse wijnen

De Italiaanse wijnen, afkomstig uit de 20 wijnstreken die Italië kent, kennen een enorme diversiteit. Gemaakt van bekende druivensoorten als BarberaMontepulcianoNero D’Avola, Nebbiolo, Sangiovese, maar ook van misschien minder bekende druivensoorten als Vermentino, Vernaccia of Refosco bieden Italiaanse wijnen voor ieder wat wils. Maar dat maakt het er ook weer niet eenvoudiger op om een lekkere Italiaanse wijn uit te kiezen, die jij persoonlijk lekker vindt. Je hebt zoveel keuze….

Net als in Frankrijk is er in Italië ook een kwaliteitssysteem waar de wijnen kunnen worden ingedeeld. In 1963 werd er in Italië besloten een aantal wetten te maken en in te voeren, waarmee de kwaliteit en authenticiteit van Italiaanse wijnen werd gewaarborgd. Vooruitstrevende wijnbouwers waren tegen dit systeem, omdat het gebaseerd was op de traditionele wijnbouwmethoden. Deze vooruitstrevende wijnbouwers wilden verandering en maakten hun wijn juist door middel van moderne technieken en zagen met dit systeem (gebaseerd op de traditionele technieken) de kwalificatie van hun “moderne” wijnen in de problemen komen.

Na jaren van discussie en onderzoek, kwam er in 1992 uiteindelijk een nieuwe wet (Wet 164), die er voor moest zorgen dat het aantal geclassificeerde wijnen vergroot kon worden, waarbij strenge controle op alle facetten (zoals bijvoorbeeld grenzen stellen aan de opbrengst per hectare) van de wijnbouw kon worden toegepast. Het invoeren van deze nieuwe wijnwet heeft zijn vruchten afgeworpen en er toe geleid dat de kwaliteit van de Italiaanse wijnen sterk is verbeterd.

De Italiaanse wijnen worden onderverdeeld in drie kwaliteitscategorieën:

  • IGT – Indicazioni Geografiche Tipica

Italiaanse wijnen in de kwaliteitscategorie Indicazioni Geografiche Tipica (IGT) zijn wijnen met een geografische herkomstbenaming (zoals bijv Piemonte, Toscane, etv.), die ook de naam van de druif op het etiket mogen vernoemen. Voorwaarde voor deze toekenning is wel dat de wijn voor minimaal 85 procent aitfkomstig is uit het herkomstgebied, waarvan zij de naam dragen. Aan deze benaming zijn verder geen kwaliteitseisen verbonden.

  • DOC – Denominazione di Origine Controllatta 

Italiaanse wijnen met een DOC-toekenning moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om deze toekenning te verkrijgen. Deze wijnen moeten:

  • uit een afgebakend gebied komen
  • gemaakt zijn volgens de voor dat gebied geldende regels/bereidingswijze
  • over de kenmerkende eigenschappen beschikken, die gelden voor de streek waar de wijn vandaan komt
  • van de druivenrassen zijn gemaakt, die zijn voorgeschreven
  • voldoen aan een maximale opbrengst per hectare
  • DOCG – Denominazione di Origine Controllatta  e Garantita

De ‘G’ achter DOC duidt op een zekere superieure kwaliteit van een wijn. DOCG werd in 1980 ingevoerd en werd toen toegekend aan slechts vier wijnen uit de Piemonte en Toscane, namelijk aan de Barolo en Barbaresco,  Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Vandaag de dag kent Italië veel meer DOCG’s.

Italiaanse wijn - staatszegelWijnen met een DOCG-toekenning zijn de Italiaanse wijnen, die aan de hoogste eisen moeten voldoen en kennen een strenge en gegarandeerde herkomstbenaming. Het is dan ook verplicht voor deze wijnen om de regio van herkomst op het etiket te vermelden. Ook zijn er strenge eisen aan de productiezone, de wijnbouw, de opbrengst per hectare en de druivenrassen. Wijnen die voldoen aan al deze eisen, mogen de DOCG-toekenning voeren en krijgen een staatszegel! DOCG-wijnen zijn dan ook te herkennen aan het gekleurde bandje van de overheid op de hals van de fles.

Naast DOC en DOCG kunnen deze wijnen nog meer specificaties op het etiket hebben staan, als: Classico (meest oorspronkelijke gebied in een productiegebied), Riserva (lang gerijpt), Superiore (hoger alcoholpercentage) en Novello (primeurwijn).

Toch wil het niet altijd zeggen dat een DOCG-wijn beter is dan een DOC-wijn. De productie van een DOCG-wijn is aan strenge eisen gebonden en soms kiezen wijnproducenten ervoor om van deze regels af te wijken, waardoor ze een topwijn maken, die niet de DOCG-toekenning krijgt.

Proefdoos Italiaanse wijnHoe kies je nu een lekkere Italiaanse wijn?

Misschien blijven we in herhaling vallen, maar of een je bepaalde wijn lekker vindt of niet, blijft natuurlijk persoonlijk. En zoals net al aangehaald, wil het niet altijd zeggen dat een Italiaanse wijn zonder DOCG niet een pareltje kan zijn! Als een wijnproducent ervoor besluit te kiezen om zich niet te houden aan de kwalificatie-eisen, krijgt hij deze toekenning niet, maar dat zegt niks over de kwaliteit. Het vinden van een lekkere Italiaanse wijn, is een kwestie van veel proeven. 🙂 Een ontdekkingsreis van geuren en smaken, waarbij je uiteindelijk een Italiaanse wijn vindt, die jij lekker vindt!

Op het internet, of gewoon in de wijnspeciaalzaak, kun je vaak een proefdoos van een bepaald land bestellen. Zo’n proefdoos is natuurlijk een ideale manier om verschillende wijnen uit een bepaald land te proeven en de wijnen tegen elkaar af te zetten, waardoor je ontdekt waar jouw persoonlijke voorkeur ligt. Erg leuk om te doen!

Wijnbloggers Italiaanse wijn tips

Wij van Wijnbloggers houden wel van Italiaanse wijnen. Niet voor niets wordt de top 3 van onze Rode Wijn Top 20 momenteel gedomineerd door Italiaanse wijnen. Helaas zijn niet alle Italiaanse wijnen uit onze Rode Top 20 nog te verkrijgen. De afgelopen weken, hebben we ook weer een aantal top Italiaanse wijnen geproefd! Dus ben je op zoek naar lekkere Italiaanse wijnen dan hebben we wel een aantal tips!

Onze Italiaanse wijn tips:

Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld, lekkere wijnen en leuke wijnproeverijen, volg Wijnbloggers ook op Facebook of Twitter!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.