Interview met De Wijnmarkt

wijnmarkt fotoWat is de Wijnmarkt precies?

De Wijnmarkt is een wijnevenement gebaseerd op de traditionele Franse Salon. Op 16 & 17 april komen er 30 wijnboeren uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië en Oostenrijk naar Nederland om deel te nemen aan de Wijnmarkt. Zij laten in het prachtige fort St. Gertrudis in Geertruidenberg al hun wijnen proeven aan de bezoekers.

De bezoekers krijgen voor €17,50 toegang, een proefglas en 2 consumptiemunten. Met het proefglas kunnen ze bij alle boeren (gratis) wijn proeven. De wijnen die bevallen, kunnen ze gelijk kopen. Wat is tenslotte lekkerder dan een wijn die je bij de wijnboer zelf gekocht hebt? De consumptiemunten kunnen ze gebruiken in de lounge voor een frisje, biertje of hapje tussendoor.

Waar staat de Wijnmarkt voor?

wijnreis, wijnmarktMet de Wijnmarkt willen wij letterlijk het verhaal van de wijn naar Nederland halen. Hiermee willen wij kwaliteitswijn (verder) op de kaart zetten. Wij willen consumenten de mooie verhalen achter de wijn laten zien, horen, voelen en natuurlijk proeven! De bezoekers van de Wijnmarkt kunnen als het ware op wijnreis,  zonder daarvoor dagen in de auto te moeten zitten.

Waar komt de passie voor wijn vandaan?

Roos :Ik ben al lange tijd geïnteresseerd in alle culinaire zaken, waarbij wijn in mijn geval een steeds centralere plek in is gaan nemen. Het is allemaal begonnen in 1998 toen ik in de horeca begon, waar ik met veel passie talloze wijnarrangementen heb samengesteld en geserveerd. Ik heb naar aanleiding van de groeiende interesse veel wijngebieden, -proeverijen en -beurzen bezocht en uiteindelijk verschillende wijncursussen gevolgd, wat heeft geleid tot het afronden van de Vinologenopleiding aan de Wijnacademie. Ook heb ik mijn eigen bedrijfjes: Comme Dieu wijnimport en de Wijnroos waarmee ik wijnproeverijen organiseer, wijnadvies geef en een wijnblog bijhoud.

Ik heb productkennis altijd belangrijk gevonden, maar mijn passie voor wijn werd pas echt aangeslingerd toen ik voor restaurant te Pas ging werken in 2006. Daar mocht ik wijnarrangementen serveren, waarbij ik achtergrondinformatie vertelde over de wijnen die ik serveerde. De kwaliteit van de wijnen en hun bijzondere achtergrondverhalen prikkelden mijn interesse.

chablis, WijnmarktIn de jaren die volgden, ging ik eerst op wijnreis naar Chablis samen met Uriël, lekker kamperen op de Camping Municipal en mooie wijnen proeven. Ook bezoeken wij sindsdien tweemaal per jaar een wijnbeurs vlak onder Lille, 3 uurtjes rijden van ons huis. Daar treffen we 300 wijnboeren, die ons alles willen laten proeven dat ze maken. We hebben natuurlijk nog vele andere wijnreizen ondernomen, wijnproeverijen bezocht en zijn zelfs lid geworden van een heus wijngenootschap, waar ik inmiddels gepromoveerd ben tot Groot-Officier. Ook begonnen we zelf wijn te importeren en wijnproeverijen te organiseren.

Door al deze activiteiten nam mijn kennis toe, maar het zorgde er vooral voor dat ik erachter kwam hoe weinig ik eigenlijk weet… Ik heb de cursus SWEN-2 (wijnbrevet) gevolgd in 2011, de cursus tot Officier en Grand-Officier bij het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden en tenslotte afgelopen jaar aan de Wijnacademie met succes de Vinologenopleiding gedaan. In deze periode heb ik veel geleerd, geproefd en vooral gepraat met anderen.

Uriël: Mijn passie voor wijn is vooral door Roos ontstaan. Voordat ik haar kende proefde ik wel veel, maar eigenlijk alleen maar speciaal bier. Roos sleepte mij op vakantie mee van wijnboer naar wijnboer en leerde me de grondbeginselen van wijn. Dat vond ik zo interessant dat ik twee wijncursussen heb gedaan. Ook ga ik jaarlijks minimaal twee keer naar een wijnbeurs en natuurlijk proeven we thuis en uit allerlei lekkers.

Omschrijf het perfecte ‘wijn moment’:

Ons “wijnmotto”: Elke wijn heeft zijn eigen moment!

Wij geloven er heilig in dat een wijn het ene moment “zozo” of zelfs “niet lekker” kan zijn en op een ander moment fantástisch: het ligt aan allerlei omstandigheden. De juiste wijn op het juiste moment, dát is de kunst! Dat is in onze ogen ook meteen het meest fascinerende aan wijn.

Maar het perfecte wijnmoment is: als je even helemaal niets hoeft en het mooi weer is, en dan lekker onderuit in de achtertuin met een goed glas wijn en leuk gezelschap even genieten. Dan proef je heel bewust en geniet je echt optimaal van de wijn.

Wat zijn jullie favoriete wijnen?

Onze favoriete wijnen lopen sterk uiteen. Roos houdt over het algemeen van meer frisse, subtiele wijnen, zowel wit (Loire sauvignon blanc en chenin blanc, Duitse riesling, Rueda verdejo) als rood (Loire cabernet franc, Bourgogne en Duitse pinot noir). Het leukste om te proeven vindt zij wel nog steeds wijnen die niet zoveel voorkomen, zoals een muscat sec, sauvignon gris of Portugese arinto. Maar zoals gezegd kunnen de zwaardere wijnen ook prachtig zijn op het juiste moment.

Uriël vindt zware rode wijnen ook heerlijk. Vooral 100% Tannat hebben we tijdens onze vakantie in Uruguay weten te leren waarderen.

Wat zijn volgens jullie de meest recente wijntrends voor de Nederlandse markt?

Wij merken dat bewust consumeren belangrijk is. Consumenten willen weten waar hun wijn vandaan komt, wie het heeft gemaakt en hoe. Daarom worden er steeds meer cursussen en proeverijen gegeven. En daarom organiseren wij dit evenement.

Kijk voor meer informatie over de Wijnmarkt op de website ga eens een kijkje nemen!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.