Infographic: De ideale temperatuur van wijn

De kriebels lopen over mijn rug bij het eten van koude frietjes, een koude tosti, maar ook een slok koude koffie is niet aan te raden. Of wat dacht je van een gesmolten ijsje of een warm geworden ice tea? Niet echt lekker, toch? Net als bij de voorgenoemde eet- en drinkerijen de temperatuur van belang is, is de temperatuur waarop je wijn serveert en consumeert ook van groot belang.

Afgelopen zomer dronken wij in Frankrijk een heerlijke lokale rode wijn, althans dat was de wijn ’s middags bij de lokale wijnboer in de wijngaard, maar ’s avonds laat op ons eigen terras was de wijn te koud en viel dezelfde wijn vies tegen. Wijn is het lekkerst bij de juiste temperatuur.

Grof gezegd, geldt: Serveer rood niet te warm en wit niet te koel.

Natuurlijk is het erg aanlokkelijk om op een warme zomerse dag je witte wijn extra gekoeld te drinken, maar door deze extra koeling laat je de smaak en de aroma van de wijn niet tot uiting komen. Je verbergt het zelfs. Hoe fijner de wijn, hoe minder je de wijn hoeft te koelen.

Ook bij rode wijn speelt de temperatuur een grote rol. De temperatuur waarop je een rode wijn serveert, hangt samen met de hoeveelheid tannine in de wijn. Hoe meer tannine in de wijn, hoe hoger de temperatuur waarop je de wijn serveert. Maar… serveer je wijn ook weer niet op een te hoge temperatuur want als de temperatuur van de wijn te hoog is, begint de alcohol in de wijn te verdampen en onaangenaam te prikken. Serveer een rode wijn liever iets te koel, in het glas warmt de wijn immers snel op.

Bedenk overigens ook dat waar vaak op een fles wijn vermeldt staat dat de wijn op kamertemperatuur gedronken moet worden, hier een temperatuur van 17 graden mee bedoeld wordt. De gemiddelde kamertemperatuur ligt tegenwoordig op 22 graden.

Het serveren van wijn op de juiste temperatuur is van belang en niet altijd even gemakkelijk. In de onderstaande infographic een mooi overzicht van welke wijnen op welke temperatuur geserveerd moeten worden. (al blijft ‘moeten’ natuurlijk een groot woord, uiteindelijk drink je de wijn op een temperatuur die je zelf lekker vindt.)

In de onderstaande infographic is mooi weergegeven op welke temperatuur je je wijn het beste kunt serveren…

Ideale temperatuur van wijn - infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.