Infographic: Duitse wijnen in Frankenland

Wie kent er geen duitse wijnen? Toch moest ik even nadenken toen we het bij Wijnbloggers over de Frankische wijnen kregen. Hoe zat dat ook al weer? Vandaag een mooie infographic over de duitse wijnen in frankenland. Het Franken wijngebied gelegen in de noordwestelijke regio van Beijeren is  ongeveer 6.063 hectare groot. Midden in het bier drinkende Beieren is er gelukkig een mooi wijnliefhebbend gebied, waar men heerlijke wijnen maakt en wat een mooie vakantiebestemming is. Franken is een gebied vol met middeleeuwse stadjes en dorpjes, schilderachtige landschappen met eenlekker mild klimaat, Daarnaast een eeuwenoude wijncultuur, waar wij van wijnbloggers gek op zijn. Wij van wijnbloggers ontvangen graag wat wijn uit Franken! Het overgrote deel van de wijngaarden is gelegen in de regio Neder Franken, vooral in de valleien van de Main, Wern en Saale.

De wijnbouw en het Franken wijngebied gaat helemaal terug naar de 8e eeuw waar als bewijs een akte van schenking door Karel de Grote is gevonden uit het jaar 777 waaruit blijkt dat men toen al actief met wijnbouw bezig was. In het bijzonder verbouwde men toen wijnstokken voor de productie van miswijn. In de middeleeuwen groeide de wijnproductie fors en was er bijna 40.000 hectare aan wijngaarden. In deze periode waren de duitse wijnen dus al beroemd!

Met ongeveer 6.000 hectare aan wijnstokken is Franken het het zesde grootste wijngebied van Duitsland. Van de 6000 hectare aan wijngrond ligt 20% op de typische steile hellingen en terrassen. Het bekendste druivenras in Franken is de Silvaner, gevolgd door de Müller-Thurgau. Bij de rode wijnen staan de Domina en de Spätburgunder (pinot noir) bovenaan. De wijngaarden strekken zich uit vanaf Bamberg naar Aschaffenburg . Vanwege de vaak strenge winters en de mogelijkheid van late vorst is het een perfect gebied voor het maken van zowel witte als rode wijn. In principe zijn er drie gebieden te onderscheiden met verschillende bodem-formaties. Van west naar oost: Onder Main on Main Vierhoek, Maindreieck, Steigerwald.

Rond 40% van de wijn wordt op “Bocksbeutel” (platronde wijnflessen) gebotteld. Waarschijnlijk wordt er geen enkele andere flessenvorm zo snel en spontaan met een wijnstreek geassocieerd. De fles staat ook vandaag de dag nog voor geografische herkomst en heeft een goede kwaliteit.

Infographic: Duitse wijnen in Frankenland

FrankenweinWineinFranconiaregioninGermany_4e332bd8ef2af

Nog even in het kort de Duitse Wijnen in Frankenland:

  • Ligging: Tussen Aschaffenburg en Schweinfurt op de zuidelijke hellingen van het Maindal en van zijn zijrivieren.
  • Klimaat: Overwegend continentaal met droge, warme zomers en koude winters.
  • Bodem: Verweringsbodems van oergesteente en bontzandsteen in het Mainviereck in Unterfranken en Spessart, leem-, löss- en muschelkalkbodems in het Maindreieck bij Wertheim en Miltenberg, keuperbodems in het district Steigerwald.
  • Aanplant: Circa 6000 hectare, 23 Grosslagen, 216 Einzellagen.
  • Druivenrassen:Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Bacchus, Scheurebe. Specialiteiten als Rieslaner, Spätburgunder, Domina, Portugieser, Regent.

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.