Infographic Wat is biologische wijn?

biologische wijn - infographicEind december publiceerden we hier op Wijnbloggers al de biologische wijn top 5 om meer aandacht te schenken aan biologische wijn. Sinds 1 augustus 2012 is het officiële bestaan van biologische wijn van kracht geworden door Europese regelgeving. Regelgeving die overigens, volgens Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW), de verkoop van biologische wijn belemmert en kostbaar maakt.

Maar wanneer is een wijn biologisch en wat is biologische wijn? Hoe weet je nu dat een wijn biologisch is?

Wat is biologische wijn?

In de onderstaande infographic is op een mooie grafische manier weergegeven wat biologische wijn is en blijkt dat biologische wijn gemaakt is van biologisch geteelde druiven. Biologisch geteelde druiven zijn druiven die met respect voor het milieu zijn geteeld, dat wil zeggen zonder gebruik van kunstmest en met een zo minimaal mogelijk gebruik van chemische ongediertebestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen. Er bestaan vele definities op dit gebied, maar het is duidelijk waar het om gaat. Verder wordt tijdens het vinificatieproces in beperkte mate gefilterd en gebruik gemaakt van ‘hulpstoffen’ zoals bijvoorbeeld sulfiet. Dat is overigens niet wezenlijk anders dan het conventionele vinificatie proces.

Hoe weet je nu of een wijn biologische wijn is?

Natuurlijk zullen wijnmakers die een biologische wijn maken dit graag uitdragen en willen aantonen met een certificaat van een erkende instantie, zoals Ecocert, Nature et Progrès, Suolo e Salute, Demeter en Biodyvin. Ook zullen de wijnmakers en wijnwinkels waar deze biologische wijn wordt verkocht dit via hun markteting duidelijk maken. Het biologische karakter is natuurlijk een aspect van de wijn dat je kenbaar wilt maken. Het zal bepaalde mensen juist overhalen om de wijn te kopen. Maar het wil niet zeggen dat als het niet op de fles staat dat het om biologische wijn gaat dat deze wijn niet biologisch is. Er zijn genoeg grote en uitstekende wijnboeren die op een verantwoorde manier hun wijn maken, maar die zich niet willen laten beperken door de eisen van een bio-certificaat.

Bron: Wine.com

Andere infographics:

Infographic 12 tips om je wijnfles te recyclen
Franse wijnen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Duurste wijnen uit de Bordeaux
Wijn vs Bier – De caloriebattle
Wijn en kaas in een infographic
Weetjes over champagne in een infographic

 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.