Wat vreet zo’n wijnboer als Ilja Gort nou eigenlijk uit? (2)

ilja gort - Chateau

Allô, allô, Bonjour!

Het wijnjaar 2014 is bezig zich prijs te geven, maar bepaald niet zonder slag of stoot. Tegenspoed van diverse pluimage achtervolgde de wijnboer en zijn trawanten.

Allez, pak uzelf samen, on y va!

Juni was ons goedgezind. In alle opzichten. De hut stond er mooi bij en op het gazon lag de uit een heli gedonderde vleugel kalmpjes tot stof weder te keren. Geen wolkje aan de lucht. Nou ja, een kleintje dan. Maar daarvan denk ik altijd dat het mijn vader is die af en toe even een kijkje komt nemen.

ilja gort - nieuwe wijnvaten

Een mooi moment dus om onze vatenpopulatie een levenskus geven.
30 splinternieuwe barriques mochten we uitpakken. En we waren niet eens jarig.

ilja gort - wijnvaten & wijnranken

Alle reden voor een eikenhout-update want de lente was groeizaam. Zingend als de zeven dwergen togen we aan het werk en tegen het einde van de week lagen de nieuwe tonnen schoongewassen te popelen om de aanstaande druivenoogst te ontvangen.

ilja gort - wijngaarden

Maar ook de ons omringende druivenstokken zaten niet stil. Onder het ruisend bladerdak voltrok zich een bevruchting die menigeen met weemoedige afgunst zou vervullen.

ilja gort - wijnranken in bloei

Deze liefdesdaad bleef niet zonder gevolg: de druiven raakten in bloei.

ilja gort - druiven

In de daaropvolgende dagen zweefden de ragfijne bloemblaadjes naar de grond en onthulden zachtgroene druivenembryo’s. We werden de gelukkige ouders van 80 miljoen stralende babydruifjes.

ilja gort - hagelstenen als pruimen zo groot

 

Levend gekookt worden in een vat olie? Opgesloten in een kamertje met drie nymfomane nonnen? Een religieuze discussie met een groep ISIS-leden? Allemaal peanuts.
Hagel. Dat is, op dit moment in de levenscyclus van de druif, het allerergste wat een wijnboer kan treffen. De bladstengels zijn nog niet verhout en heel kwetsbaar. En dan die pasgeboren druivenbaby’s, hemeltje nee, wat een ongelijke strijd… En verdomd. Nog geen dag na de groepsgeboorte slaat de phone alarm. ‘Risque de grêle’; hagelwaarschuwing.

ilja gort - noodweer

Op hetzelfde moment pakte boven ons hoofd het zwerk zich samen en zette een bliksemflits de wijngaarden in een spookachtig wit licht. Even later spleet de hemel open en stortte een regenbui van bijbelse proporties over ons uit. Maar wederom schulpte de hand Gods zich over ons. Regen, storm en ander gelazer, maar de hagel trok voorbij en geselde 80 kilometer verderop de Médoc.

Cliquez ici voor een impressie van een collega in de Médoc.

Bron: Ilja Gort
Arie Benda, Aperitief

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.