Ilja Gort: Vrede op aarde

uitzicht3

De televisieserie Gort à la Carte zit er voor dit jaar op, de rust op Château la Tulipe is wedergekeerd.

auchan

Maar niet voor lang. We moeten er op uit.
De feestdagen naderen met rasse tred. Gelukkig konden we de belangrijkste kerstinkopen al snel van hun haakje wippen.

zon

Want ofschoon het, zoals iedereen weet, in Frankrijk eeuwig zomer is, binnenshuis heeft de kerstsfeer de bewoners van het oude kasteel volledig in haar greep.

binnen

Voor het wijnboerengezin is Kerstmis een spiritueel samenzijn met intieme gesprekken en diep doorwoelde ontboezemingen. Een warm familiefeest kortom, waarin sociaal contact centraal staat.

philippe

Maar ’s anderendaags slaat het noodlot onverwachts toe. Terwijl de wijnboer zijn leven riskeert door op een sterk door houtworm aangetaste keukenstoel nog wat extra kerstversiering te bevestigen, wordt de vredige stemming bruut verstoord.
Met nog narokend jachtgeweer betreedt Maître de chai en jachtopziener Philippe de cuisine.

caro

‘Voilà,’ lacht de jager-verzamelaar trots. ‘Les oiseaux pour le diner’. De wijnboerenminnares is ontroostbaar.
‘Die arme vogels…’ snikt de teergevoelige kasteelvrouwe. ‘Kijk toch ‘ns hoe mooi ze zijn…’

inschenken

Beschermend slaat de wijnboer zijn sterke arm om haar frêle schouders.
‘Ach, poezeldoefje,’ sust zijn bronzen stem, ‘de jacht hoort toch bij het Franse winterleven. ”C’est la vie”, zoals ze hier zeggen. Bovendien zijn die diertjes nu toch al de pineut en voor dit prachtige, zelfgeschoten wild maken we toch graag een uitzondering op onze vegetarische leefregel?’
Door deze pragmatische levensbeschouwing kon het dilemma langs culinaire weg tot een smaakvol einde worden gebracht. Gelukkig maar, want de volgende ochtend wacht père et fils een taak waarvoor ze al hun kracht nodig zullen hebben. (Lees morgen welke taak père et fils te wachten staat…)

Ilja Gort Santé

Arie Benda, APERITIEF

Over Ilja Gort

Ilja Gort is een succesvolle en bekende Nederlandse componist, schrijver en wijnboer. Ilja Gort woont in Frankrijk op zijn wijngaard Chateau La Tulipe de La Garde. Ilja Gort is zeer succesvol (geweest) in het arrangeren van reclametunes.  Hij componeerde diverse reclametunes, waaronder de zeer bekende voor Randstad Uitzendbureau en Nescafé. Deze laatste tune werd in 160 landen gebruikt. Ook componeerde Ilja Gort de leader van het RVU-programma Klootwijk aan Zee.

In 1994 kocht Ilja Gort in Frankrijk het Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde met inmiddels bijna 20 ha. De wijn werd aanvankelijk gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later door de Franse oenoloog Michel Rolland. Ilja Gort brengt de wijnen op de markt onder de noemer ‘La Tulipe’ en deze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Wijn is zijn tweedee carrière en gezien de aandacht en het TV programma Wijn aan Gort  & Gort à la Carte is deze zeker zo succesvol als zijn carriére in de reclame.

Ilja Gort is van vele markten thuis en heeft de afgelopen jaren een viertal boeken geschreven, waaronder Leven als Gort in Frankrijk’, Wijnsurvivalboek’ Overleven als Gort in Frankrijk ‘ en Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman Het Merlot Mysterie. Je kunt aan de titels van zijn boeken wel raden waar zijn nieuwe passie ligt … Ja, bij wijn.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.