Ilja Gort en het leven op een wijngaard: Het snoeien

ilja gort - snoeien 1

Wij van Wijnbloggers houden van wijn en dus ook een beetje van Ilja GortIlja Gort is de bekende Nederlandse wijnboer uit de Bordeaux die pas geleden regelmatig babbelend over wijn op de buis te vinden was. Ook is Ilja Gort ook bekend van la Tulipe die de Nederlander massaal kopen bij Albert Heijn. Wij van Wijnbloggers volgen Ilja en we vinden het interessant om te weten hoe Ilja op zijn château La Tulipe de la Garde druk bezig is met allerlei werkzaamheden die bij het hebben van een wijngaard horen. Want na de drukke oogstperiode in september en oktober, staat het leven op de wijngaard nog steeds niet stil en is men al weer druk bezig geweest met het snoeien van de wijngaard.

Ilja Gort - snoeien wijngaardIlja Gort vertelt…

Nadat in oktober de laatste druif is afgezwaaid richting gistingscuves, laten we de aarde een tijdje op adem komen. Heel even mag de wijngaard zich ontspannen. We hebben immers de druiven, die zij een jaar lang heeft gevoed, wreed aan haar ontrukt. Om haar deze kroostroof te laten begrijpen, mag zij een maand lang uitblazen. Dertig dagen lieten we haar met rust. Niet ploegen, niet snoeien, niet met trekkers over haar heen rijden. Slechts fluisterend passeerden wij de lege wijnvelden. Maar eind november kwamen we terug; de geslepen snoeischaar in de vuist.

Begrijpen waarom je druiven moet snoeien

Met snoeien bepaal je de nieuwe oogst. Een wingerd is een wilde liaan. Laat haar vrij en haar uitlopers zullen teugelloos woekeren en zich binnen een jaar verknopen tot een ondoordringbaar oerwoud. Zij zal een macht aan druiven geven, maar allen zullen klein zijn en blaartrekkend zuur. Zij zal een wijn opleveren, louter geschikt om aan de buren te schenken. Het mes erin dus.

Elk jaar opnieuw.

ilja gort snoeien wijngaard 2De techniek begrijpen

Er zijn allerlei snoeiwijzen, maar wij hanteren de ‘Guyot’. Afhankelijk van het terroir kiezen we voor een Guyot simple of een Guyot double. Hierbij worden alle twijgen van de wijnstok geknipt en laten we er slechts één (simple) of twee (double) zitten.

We selecteren de mooiste tak van het achterliggende jaar en knippen die na de achtste knop af. Daarna wordt hij rondgebogen en vastgeknoopt aan een horizontaal gespannen ijzerdraad. Gegeseld door wind en regen doe je dit achtduizend keer en dan heb je één hectare gesnoeid. One down, 19 to go.

Maar het kan ook anders. Er is een mildere manier dan druivenplanten genadeloos te castreren. Maak van hun kracht, hun zwakte! Creëer zonder bloedvergieten een nieuwe wijnstok. Marcottage. Deze manier om nieuwe planten te kweken is gratis, veilig en, het in Frankrijk zo populaire, ‘vite fait’. Maar helaas. Marcottage is in Bordeaux… je raadt het al: verboden.

Teneinde e.e.a. te begrijpen: cliquez ici (kies voor het rechter filmpje, de andere is saaai).

Ook fan van Ilja Gort? Bezoek zijn website of Fanpage en like hem eventjes.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.