Ilja Gort: de nachtmerrie van iedere wijnboer

Ilja Gort - Gort à la CarteVanavond alweer de vierde aflevering van Ilja Gort’s programma Gort à la Carte, dat de afgelopen drie weken wekelijks op woensdag bij omroep MAX! te bewonderen is geweest. Vanavond draait het in Gort à la Carte over de nachtmerrie van iedere wijnboer: Olie en azijn.

Gort à la Carte

De afgelopen weken heeft Ilja Gort in Gort à la Carte zijn gastronomische neus gestoken in werkelijk alles dat culinair Frankrijk te bieden heeft. Want waarom zou je je in het land van slakken, oesters en stinkkazen enkel beperken tot het edele druivennat?

In zijn kenmerkende vrolijke presentatiestijl gaat Ilja Gort op rondreis door Frankrijk. Zo knuffelt hij een d’Aquitane-koe, vist hij eigenhandig op oesters en hannest hij met een olie- en azijnstelletjes. Ook ontrafelt hij het geheim van een goed ‘petit déjeuner’, ofwel een typisch Frans ontbijt.

Aflevering 4 Olie en azijn 

De nachtmerrie van iedere wijnboer

Olie en azijn, twee producten waar de meeste Nederlanders geen raad mee weten, daarom gaat Ilja op bezoek bij Raphaël. Deze wijnboer uit de Provence legt uit waarom hij zijn wijn opzettelijk in azijn verandert. Samen met olijvenboerin Régine volgt Gort de levensweg van de olijf en proeft de goudgele olie van een duizend jaar oude boom. Chef-kok Jules leert Ilja in een handomdraai een perfecte vinaigrette te maken.

Gort à la Carte
Woensdag 26 november om 19:20 uur op NPO 2
Presentatie: Ilja Gort

Ilja Gort - Tv-Programma MAX 1Gort à la Carte, maar wie is Ilja Gort?

Ilja is een succesvolle en bekende Nederlandse componist, schrijver en wijnboer. Hij woont zowel in Nederland als in Frankrijk op zijn wijngaard Chateau La Tulipe de La Garde. Gort is zeer succesvol (geweest) in het arrangeren van reclametunes.  Hij componeerde diverse reclametunes, waaronder de zeer bekende voor Randstad Uitzendbureau en Nescafé. Deze laatste tune werd in 160 landen gebruikt. Ook componeerde Gort de leader van het RVU-programma Klootwijk aan Zee.

In 1994 kocht Gort in Frankrijk het Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde met inmiddels bijna 20 ha. De wijn werd aanvankelijk gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later door de Franse oenoloog Michel Rolland. Gort brengt de wijnen op de markt onder de noemer ‘La Tulipe’ en deze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Wijn is zijn 2e carrière en gezien de aandacht en het TV programma Wijn aan Gort is deze zeker zo succesvol als zijn carriére in de reclame.

Ilja is van vele markten thuis en heeft de afgelopen jaren een viertal boeken geschreven, waaronder Leven als Gort in Frankrijk’, Wijnsurvivalboek’ Overleven als Gort in Frankrijk ‘ en Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman Het Merlot Mysterie. Je kunt aan de titels van zijn boeken wel raden waar zijn nieuwe passie ligt … Ja, bij wijn.

Kijk ook maar eens even op zijn website: Château la Tulipe de la Garde

Bron: Persbericht, MAX

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.