Ilja Gort en het leven op een wijngaard:12 maanden wachten

Wij van Wijnbloggers houden van wijn en dus ook een beetje van Ilja GortIlja Gort is de bekende Nederlandse wijnboer uit de Bordeaux die pas geleden regelmatig babbelend over wijn op de buis te vinden was. Ook is Ilja Gort ook bekend van la Tulipe die de Nederlander massaal kopen bij Albert Heijn. Wij van Wijnbloggers volgen Ilja en we vinden het interessant om te weten hoe Ilja op zijn château La Tulipe de la Garde druk bezig is met allerlei werkzaamheden die bij het hebben van een wijngaard horen. Na een drukke oogstperiode in september en oktober en daarna het snoeien, is het nu weer even rustiger op de wijngaard en is een periode van wachten, wachten en nog eens wachten aangebroken. 12 maanden wachten…

Ilja Gort vertelt…

In oktober zijn de druiven geoogst. We herbergden ze in stalen cuves en gedurende twee maanden hebben we hen getransformeerd tot wijn. Een hectische periode. Maar nu heerst er rust in de wijnkelder. Geen geluid weerklinkt.

Ilja Gort - 12 maanden wachten 1

De wijnpersen staan schoongewassen te wachten; hun dweiltjes over de stangen. Vier seizoenen lang mogen zij staan en denken aan hoe het was, hoe zij in de warme nazomer druivenschilletjes vermorzelden tussen hun machtige persplaten. Nu hebben ze een ‘année sabbatique’; pas volgend jaar mogen zij hun spieren weer laten rollen.

De cuves zijn leeg. De wijn die zij hebben gebaard, is hen ontnomen en overgebracht naar de belendende ‘chai à barriques’.
Hol en zonder nut rijzen de stalen vaten op in de postnatale stilte. Geen zak te doen.

Ilja Gort - 12 maanden wachten 2Hier in de vatenkelder kan de wijn in alle rust volwassen worden. In het donker, vredig ademend door het hout van de vaten heen, gaat zij een lange winterslaap tegemoet. Pas over twaalf maanden maken we haar wakker. Dan zal de jonge eigenwijze wijn herboren worden, dan is het wachten beloond: de tijd heeft de koppige tannines zacht, rond en mollig gemaakt. Soepel en voluptueus zal de wijn zich uitrekken om zich met een sensuele glimlach in de fles te laten glijden. Verrijkt met de donkere kruidigheden van het eikenhout zal zij straks onze neuzen verleiden met hersentintelende aromacombinaties.

(Wil je meer weten over wijn in eikenhouten vaten, lees dan hier de Keiharde eikenhoutfacts en je krijgt antwoord op vragen als: ‘Waarom moet wijn in eikenhout?’ en ‘Is elke soort eikenhout oké?’.)

Meer lezen over de belevenissen van Ilja Gort op zijn wijngaard? Lees dan ook eens: Ilja Gort en het leven op een wijngaard: Het snoeien en Hoe Ilja Gort zijn wijn maakt…

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.