Ilja Gort: Het wijnjaar 2014

ilja gort - wijnjaar 2014 1

Niets dan tevreden wijnboerengezichten in de Bordeauxstreek. ‘C’est un bonne année!’ horen we om ons heen, ‘dit is de mooiste oogst sinds vier jaar!’.
Helemaal mee eens, want ook bij ons is dit de beste oogst sinds 2009. Een rijke kwaliteit en een mooi volume. Leg de kurkentrekker maar vast klaar!

Buitenaardse materie bedreigt wijnkasteel van Ilja Gort

ilja gort - wijnjaar 2014 2

Alarm! Een kwak nondescript buitenaards protoplasma is geland in de wijngaard en balt zich daar nu samen om ons kasteel over te nemen!

ilja gort - wijnjaar 2014 3
Het valt mee, dit is ‘Lie’ en dat zit zo: nadat de druiven zijn geoogst, worden ze in hun geheel, dus zonder ze te persen, overgebracht naar roestvrijstalen cuves.

ilja gort - wijnjaar 2014 4
In zes weken tijd verandert het druivensap in wijn, die vervolgens wordt overgeheveld in ‘barriques’, vaten van eikenhout. De ontzielde druivenhulsjes blijven achter in de cuves.

ilja gort - wijnjaar 2014 5
Wijnreus Régis harkt de schilletjes uit de cuves, en dan pas, als de oogst allang voorbij is, wordt er plaatsgemaakt voor het symbool van de wijnoogst, de Wijnpers.

ilja gort - wijnjaar 2014 6
De schillen zijn de grootste leverancier van tannines, die nodig zijn om de wijn z’n kracht en bewaarpotentieel te geven, maar te hard persen zou teveel van dat wrange goedje opleveren.

Gelukkig stelt deze digitaal gereguleerde wijnpers ons in staat de druivenjasjes uit te persen met een voorzichtigheid als waren zij tedere rozenblaadjes. De wijn sijpelt tussen de duigen van de pers door in het reservoir waarna deze zogeheten Vin de Presse wordt opgeslagen in barriques waar het elf maanden rijpt en lekker wordt. Ondanks als die omzichtigheid is deze Vin de presse nog altijd zeer tanninerijk, we bewaren haar daarom gescheiden van de overige wijn. Pas volgend jaar, bij de assemblage, voegen we een zorgvuldig te bepalen hoeveelheid ervan toe aan de Château la Tulipe 2014.

ilja gort - wijnjaar 2014 7

Als na zo’n week of twee alle druivenschilletjes zijn geperst, wordt de wijnpers gereinigd en kan hij weer in winterslaap tot de volgende oogst in 2015.

Maar waar gaan die uitgeperste schilletjes dan heen? Voor het antwoord cliquez ici

Allez, Hartelijk Santé & Bonnes Vacances!

Ilja Gort Santé

Arie Benda, APERITIEF

1 Reactie
  1. Leuk geschreven blog! Zelf ben ik laatst nog bij een wijnboer geweest in Frankrijk. Hier hebben wij ook een rondleiding gekregen en was een erg leuke ervaring. Gelijk een aantal flesjes wijn mee genomen van deze lokale wijnboer! Erg lekker!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.