Ilja Gort: Het oogstjaar 2014

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Zelden hebben onze wijngaarden zich op een zachtmoediger manier van hun druiven laten ontdoen dan dit jaar. Elke dag opende met een mystiek filmische ochtendnevel die zich oploste in gefilterd zonlicht uit een allengs blauwer wordende hemel.

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort

Deze oogst verrichten we met een oogstmachine en met onze eigen equipe en geholpen door vrienden uit het dorp. De trossen worden afgeknipt en voorzichtig in kratjes gevlijd, zodat de druiven intact blijven en er geen voortijdige gisting ontstaat. Dan worden de kratten naar de wijnkelder getrekkerd.

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Daar worden de druiven geïnspecteerd op blaadjes, takjes en afgeknipte plukkersvingers.

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Omdat druivensteeltjes te veel wrange tannines bevatten mogen die niet mee het vat in. Derhalve gaan de trossen eerst in de ‘Egrappoir’, de ontsteelmachine.

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Losgezongen van hun steeltjes rollen de vrije druiven op de ‘Table de Tri’, de sorteertafel.

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Omdat onze druiven biologisch worden geteeld, zijn zij geliefd bij allerhande wijngaardbewoners.
Om te vermijden dat onze wijn een te hoog proteïnegehalte krijgt, worden deze vineuze asielzoekers uitgewezen en op de kruiwagen gezet, terug naar hun habitat.

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Alleen de allermooiste druifjes mogen het vat in. Maar nog geen eikenhout, eerst moet het druivensap gisten en wijn worden. Dat gebeurt in ‘Cuves’, tanks van roestvrij staal. Hiermee kunnen we de most koelen en/of verwarmen.

Wijnboerin Yvette is belast met de ‘Remontage’.
Om te snappen wat dit is: cliquez ici en leer meteen hoe wijn wordt gemaakt.

Ilja Gort: Het Oogsten

Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Inmiddels is de temperatuur opgelopen tot rond de 30 °C, dus wordt de Table du midi zorgvuldig in een schaduwrijk hoekje van de kasteelbinnenplaats gemanoeuvreerd.

Ilja Gort: Het Druivenplukken

Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Ondanks dat we ons qua wijnconsumptie bij de lunch kranig weten te beheersen, valt het hervatten van de druivenpluk niet licht. Maar het werk moet gedaan, de oogst moet binnen; we buffelen door tot de zon besluit het andere deel van de planeet te gaan beschijnen.

Maar allejezusnogantoe! Wat smáákt dán die Cassoulet au Confit de Canard met een fles Saint-Emilion!

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13 Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Ilja Gort: Recept voor cassoulet

Koop bij de Auchan een blik La Belle Chaurienne, draai dat open, mik het in de pan, warm het op en trek die wijn open.
Bon ap!

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13

Ilja Gort: Bestel een ingestraald boek!

Nadat de oogst naar volle tevredenheid was voltooid, hadden we de tijd om ons nieuwste Slurpboek voor te leggen aan Maître de Chai Philippe.
Een moment van cruciaal belang, want ofschoon de Nederlandse taal niet machtig, wijst Philippes loepzuivere plattelandsmagnetisme feilloos de weg tussen raak of mis. Et voilà, het bewijs. Dit boek verlicht uw leven. Cliquez ici en bestel een door keldermeester Philippe ingestraald en door de wijnboerzelf gesigneerd exemplaar.

Wijnjaar 2014 - Ilja Gort 13Dit nieuwste boek, Slurp à la Gort, heeft als thema ‘Tijd’ en hoe die te verlengen door je activiteiten te verbreden, gezonder te leven en altijd de lekkerste wijn te kiezen.
Uitgeverij Carrera zegt het zo: “Gort biedt een verrassend kijkje achter de schermen van zijn bourgondisch bestaan en neemt de lezer mee naar de mooiste plekken van Frankrijk. Hij slurpt in een wijnpaleis in de Provence, geniet van de schokkende gebeurtenissen in een gruwelrestaurant in Les Landes, en wordt door een tochtige koe op de horens genomen in Normandië.”

Wees er snel bij en bestel NU een door de wijnboerzelf gesigneerd exemplaar voor uzelf, uw vrouw, uw vriendin, uw vriend of uw huisdier. Of voor alle vijf.

Cliquez ici om een exemplaar te bestellen!

Cliquez ici om een gesigneerd en ingestraald exemplaar te bestellen!

Allez, Hartelijk Santé

Ilja Gort Santé

Arie Benda, APERITIEF

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.