Gort à la Carte: op de set - Ilja Gort

Allô, allô, Bonjour!

De septembermaand scheerde voorbij als een zwaluw over het water.
In een zonovergoten Provence voltooiden we de opnames voor de nieuwe televisieserie Gort à la Carte (5 november 1e uitzending), daarna wisten we op Château La Tulipe met vrouw en macht bijtijds de druiven binnen te halen.
Nadat het laatste cabernetdruifje met een zacht plonsje in het vat was verdwenen, startten we de wijnboerenmobiel en trokken noordwaarts om in de Pays Bas de promotie van ons nieuwe Slurpboek ter hand te nemen.

Allez, on y va!

Ilja Gort over Gort à la Carte: op de set

Door de bezuinigingen uitgeperst tot het gaatje, huisvest Omroep Max ons in logementen van twijfelachtig allooi. De bomen groeien slechts tot halverwege de hemel en bij het ontbijt ontbreekt zowel de kaviaar als de champagne.

Gort à la Carte: op de set - Ilja Gort - Aan tafel

Maar goed, een beetje wijnboer geeft alles voor de kunst, dus na een monnikenmaal van noten en haverkoeken, trekken de ankerman en zijn crew monter ten strijde.

Gort à la Carte: op de set - Ilja Gort - Trap

Om de hordes uitzinnige groupies te vermijden, verlaten zij het hotel via de achterzijde.
Voor hotel-diehards hier het adresse: Une autre maison, 45 Avenue Henri Rochier, Nyons.
www.uneautremaison.com

Ilja Gort - De cresw klimt moeizaam in de achterbak van de boerenmobiel

Onder moeizaam gekreun vecht de cameracrew zich in de achterbak van de wijnboerenmobiel, de motor slaat waarempel in één keer aan en rammelend en hoestend tijgt het vehikel op weg naar een zogeheten ‘Vinaigrerie’.

Ilja Gort - Een drabbig moeras met de kleur van oud bloed

Ilja Gort: Een drabbig moeras met de kleur van oud bloed

‘Ha, wijn!’ krijt de wijnboer blij en tapt zich, om een beetje wakker te worden, meteen een flinke mok in.

Ilja Gort - De kraan

Maar daar krijgt de snoeper het lid lelijk op de neus.
Proestend van pijn, zijn handen om zijn maag, strompelt hij achteruit.
Azijn!!! De nachtmerrie van iedere wijnboer! Eén azijnbacterie in de wijnkelder kan een heel vat wijn op slag veranderen in azijn!

Ilja Gort - vaten

Pas dan valt zijn tranende blik op de wel heel wonderlijke namen waarmee de wijnvaten zijn gemarkeerd: ‘Lavendel’, ‘Tijm’ en, leest hij dat goed? ‘Echalotte’? Uienwijn?!

Ilja Gort - Het vat

Dichterbij gekomen ontwaart de ridder van de Gooise matras dat de wijnvaten kennelijk een wond hebben opgelopen en slordig zijn verbonden met smoezelig verbandgaas.
Voorzichtig peutert hij de bandage los en, terwijl hij neus en lippen stijf op elkaar perst tegen de ademstokkende walm, buigt hij zich voorover.

Ilja Gort en Rafael

Een drabbig moeras met de kleur van oud bloed borrelt hem zachtjes tegemoet.
‘Mooi, hè?’ fluistert azijnboer Raphaël vertederd. ‘Verse azijn. Dat lééft…’
Waar de kasteelheer zijn wijnen ter vermijding van ongewenste zuren zorgvuldig behoedt voor ook maar het geringste contact met zuurstof, zaagt Raphaël grote gaten in zijn barriques om zijn wijn zo zuur mogelijk te krijgen.
In stille verwondering observeert de wijnboer zijn afvallige vakbroeder.

Ilja Gort en Raphael proeven

Maar de televisievedette is de beroerdste niet en even later staat hij zijn collega goedmoedig terzijde bij het bottelen van de azijnoogst 2014.
‘Dit wordt een goed azijnjaar,’ lacht Raphaël.

Allez, Hartelijk Santé

Ilja Gort Santé

Arie Benda, APERITIEF

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.