Ilja Gort: het geheim van een goede croissant

Ilja Gort - Gort à la CarteWe schreven het hier al eerder op Wijnbloggers.nl: Ilja Gort is weer op de buis. Iedere woensdag is Ilja Gort te zien bij omroep MAX! in zijn nieuwe programma Gort à la Carte. In Gort à la Carte neemt Ilja ons mee op een culinaire rondreis door…. Frankrijk.

Gort à la Carte

Zagen we Ilja Gort in eerdere tv-programma’s vooral aan de slag met wijn. In deze serie wordt er niet er niet geslurpt en gegorgeld. Neen, in het nieuwe Gort à la Carte steekt presentator Ilja Gort zijn gastronomische neus in werkelijk alles dat culinair Frankrijk te bieden heeft. Want waarom zou je je in het land van slakken, oesters en stinkkazen enkel beperken tot het edele druivennat? In zijn kenmerkende vrolijke presentatiestijl gaat Ilja Gort op rondreis door Frankrijk.

Aflevering 3 Croissants 

De Vrucht van de Franse Revolutie

65 miljoen Fransen eten dagelijks een croissant bij het ontbijt en ook elders ter wereld genieten miljoenen mensen van dit Franse broodje, maar wat is nou het geheim van een goede croissant? Ilja gaat op onderzoek uit en bezoekt een watermolen waar croissantmeel wordt gemalen. Ook is hij op bezoek bij Cristophe Cressan, deze meesterbakker leert Ilja hoe je de 25 laagjes deeg vouwt die nodig zijn om de lekkerste croissants te bakken.

Gort à la Carte
Woensdag 19  november om 19:20 uur op NPO 2
Presentatie: Ilja Gort

Ilja Gort - Tv-Programma MAX 1Gort à la Carte, maar wie is Ilja Gort?

Ilja is een succesvolle en bekende Nederlandse componist, schrijver en wijnboer. Hij woont zowel in Nederland als in Frankrijk op zijn wijngaard Chateau La Tulipe de La Garde. Gort is zeer succesvol (geweest) in het arrangeren van reclametunes.  Hij componeerde diverse reclametunes, waaronder de zeer bekende voor Randstad Uitzendbureau en Nescafé. Deze laatste tune werd in 160 landen gebruikt. Ook componeerde Gort de leader van het RVU-programma Klootwijk aan Zee.

In 1994 kocht Gort in Frankrijk het Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde met inmiddels bijna 20 ha. De wijn werd aanvankelijk gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later door de Franse oenoloog Michel Rolland. Gort brengt de wijnen op de markt onder de noemer ‘La Tulipe’ en deze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Wijn is zijn 2e carrière en gezien de aandacht en het TV programma Wijn aan Gort is deze zeker zo succesvol als zijn carriére in de reclame.

Ilja is van vele markten thuis en heeft de afgelopen jaren een viertal boeken geschreven, waaronder Leven als Gort in Frankrijk’, Wijnsurvivalboek’ Overleven als Gort in Frankrijk ‘ en Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman Het Merlot Mysterie. Je kunt aan de titels van zijn boeken wel raden waar zijn nieuwe passie ligt … Ja, bij wijn.

Kijk ook maar eens even op zijn website: Château la Tulipe de la Garde

Bron: Persbericht, MAX

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.