Ilja Gort en het leven op een wijngaard: Focus (2)

Gisteren (en al vaker) schreven we dat wij van Wijnbloggers van wijn en Ilja Gort houden (onder andere) en dat we Ilja Gort en zijn belevenissen in en om de wijngaard met grote interesse volgen. Gisteren publiceerden we al het eerste deel van de belevenissen van Ilja Gort op zijn château La Tulipe de la Garde, waarin het ging over het hebben van focus en keuzemogelijkheden. Vandaag vervolgen wij zijn verhaal.

Ilja Gort vertelt verder…

Het leiden van een zegenrijk bestaan vergt, naast Wilskracht, Geduld en Talent, nog een vierde eigenschap. Het maken van de juiste Keuzes.

Ilja Gort maart 7

Halverwege de boulevard Montparnasse in Parijs bevindt zich een gastronomisch kruispunt waar je gevierendeeld wordt door vier satanisch smakelijke keuzes.

Het is je persoonlijkheid die bepaalt voor welke je kiest.

Keuzemogelijkheid 1

Ilja Gort maart 8

Le Bar à Huitres
Als een zeeduivel met een hengeltje lokt dit flashy restaurant je haar muil in.
Bling, bling, glitter, glitter.

Ilja Gort maart 9

Dit is de gerealiseerde droom van wonderkind Gary Dorr. Deze voormalige sous-chef van sterrenkok Alain Ducasse is nog maar 26 jaar oud en bezit een keten met vier van deze chique uitgaansgelegenheden. Alle vier gespecialiseerd in Fruits de Mer en dat kan hier niet gek genoeg zijn. Crisis? Nooit van gehoord.

ilja gort maart 10

Modus operandi: laat je Hummer met draaiende motor voor de deur staan en vlinder ontspannen het restaurant binnen. Een geüniformeerde Voiturier ontfermt zich over je bolide. Menukaarten zijn vervangen door iPads, gerechten worden opgediend in een rookgordijn en voor de prijs van een flesje wijn steek je je rondom in het nieuw bij H&M.

ilja gort maart 11

Helaas hebben wij zelf in ons leven niet altijd de juiste keuze gemaakt. Een loopbaan in de bankwereld, de drugshandel of de seksindustrie zou wellicht vrucht hebben afgeworpen. Maar nee hoor, wij moesten zo nodig wijn maken en boeken schrijven. Derhalve geldt ten aanzien van de Bar à Huitres voor ons het rode symbooltje in de rechterbovenhoek van de foto.

Keuzemogelijkheid 2

ilja gort maart 12

La Rotonde

Schuin aan de overkant van de Bar à Huitres ligt La Rotonde. Tijdens het interbellum kwam hier een schier oneindige stoet beroemdheden een vorkje prikken. Picasso, Modigliani, Matisse, Jean Cocteau, Satie. Zelfs Lenin en Trotski kwamen regelmatig de boel op stelten zetten.

ilja gort maart 13

Men eet hier uitstekend en tegen (voor Parijse mores) redelijke prijzen. Zelf prefereren wij echter om na afloop van een elders genoten diner op dit terras plaats te nemen, een Tarte Tatin met twee vorkjes en twee Coups de Champagne te bestellen en heerlijk te genieten van Tout Paris dat gratis voorbij flaneert.

Foto rechts: Op het terras van La Rotonde toont Pablo Picasso zijn nieuwste krabbeltjes zijn geliefde Paquette.

Keuzemogelijkheid 3

Ilja gort maart 14

Recht tegenover La Rotonde staat het mythische restaurant Le Dôme. Evenals haar overbuur daterend uit het begin van de achttiende eeuw.

ilja gort maart 15

Picasso, Gaugain, Hemingway, Sartre en andere ikonen stonden op dezelfde culinaire kruising als wij en ook zij kwamen hier regelmatig een bordje van de fameuze Bouillabaisse slurpen.

Op de foto gemaakt door Jean Cocteau vlnr: Amedeo Modigliani, Pablo Picasso en Andre Salmon voor Le Dôme in 1916.

ilja gort maart 16

Le Dôme heeft een eigen Ecailleur, een oester-openmaker. De Plateaux de Fruits de Mer worden hier geserveerd zonder rookgordijn, maar zijn minstens zo goed als die van de flashy buurman.

ilja gort maart 17

Naast een Ecailleur bezit Le Dôme ook zijn eigen Poissonnerie. De vis is dus van spartelverse kwaliteit.

ilja gort maart 18

Nog altijd is het behaaglijk tafelen tussen het bordeauxrode fluweel, het witte damast en het blinkend gepoetste zilver. De bediening wordt omschreven als ‘Een ballet der obers’ en men eet hier opperbest.

Minpuntje: evenals het interieur is sinds 1930 ook de menukaart niet meer gewijzigd. De prijzen echter wel. Dineren in Le Dôme vergt een tot het randje opgeladen chipknip.

Keuzemogelijkheid 4

ilja gort maart 19

Een beetje wijnboer maakt hier de juiste keuze. In een klein straatje verscholen achter voornoemde epische eetgelegenheden bevindt zich namelijk een van de lekkerste restaurants van Parijs.

ilja gort maart 20

Prettig gedempt licht, gemoedelijk geroezemoes en bij binnenkomst word je verwelkomd alsof je een winnend staatslot komt brengen.

ilja gort maart 21

Obers zien er hier uit zoals obers eruit horen te zien. Onze favoriet is ‘de Zweed’ (rechts). Hij begrijpt dat er alvorens ook maar één vraag gesteld wordt, de gasten eerst ruimhartig van Quincy moeten worden voorzien.

ilja gort maart 22

Dusdanig ruimhartig dat we onze toevlucht moeten nemen tot het Oud Hollandse kroegslurpen. Maar pas de problème, welke Hollander heeft bezwaar tegen twee voor de prijs van één?

Men voert hier een heerlijk overzichtelijke wijnkaart: alle wijnen zijn goed, gaan allemaal zowel per fles als per glas en kosten allemaal hetzelfde. Een geweldige manier om ‘ns vreemd te gaan met een onbekend slurpje.

ilja gort maart 23

En dan is er het Bord (links nog in ruststand op een stoel). Menu’s, daar doet men hier niet aan, de gerechten worden elke dag vers op het Bord geschreven. En dat Bord gaat integraal op tafel, of er naast. ‘Efficace’, zoals de Fransen zeggen, want zo heeft de gast meteen de privacy om zich op zijn gemak te Focussen op de menukeuze.

ilja gort maart 24

De Zweed noemen wij de Zweed omdat hij een zweetlucht verspreidt zo sterk dat die, nadat hij zelf is vertrokken, nog enige tijd lijflijk aanwezig blijft. De rechter foto is een opname van louter zijn lichaamsgeur; de Zweed zelf is dan al weg.

ilja gort maart 25

‘Eten is meer dan alleen je darmen vullen,’ verklaart stamgast Jean-Claude. ‘Het is een serieuze zaak. Vandaar dat ik veiligheidshalve ook de belendende tafeltjes reserveer. Zo kan ik in alle rust Focussen op mijn maaltijd.’

ilja gort maart 26

Wat je hier eet? Oceaanverse oesters, verrukkelijke Tartare de Dorade et Saumon of avontuurlijk gegrilde baby-inktvisjes die hier Encornets worden genoemd. Maar eigenlijk komen wij hier voor een gerecht zo liederlijk lekker, dat je tong je mond uit wil springen om overal te roepen hoe heerlijk hij het vindt.

En dat gerecht is….

Ilja Gort Slurp Maart - zeeduivel

Zeeduivel.

ilja gort maart 27

Dat zo’n lelijk beest zo lekker kan smaken is een godswonder. Omdat wij gezondheidsfreaks zijn, bakken wij alles in de olijfolie en garen wij groenten in stoompannetjes. Dat soort geneuzel. Maar als je dan een keer zo’n vol in de roomboter gebakken Zeeduivel krijgt voorgeschoteld, dan slaan alle smaakpapillen tegelijk aan het gangbangen. De puree (met roomboter) is zo lekker dat je er stiekem je zakken mee wil volproppen. Voor thuis op een boterhammetje.

ilja gort maart 28

De Zeeduivel smaakt uitstekend, bevat veel eetbare materie en heeft slechts één graat. Evolutionair gezien ben je dan, zoals dat onder biologen heet, de Lul. Maar dankzij Wilskracht, Geduld en Talent slaagt hij erin zich probleemloos te handhaven.

De Zeeduivel is onbedreigd. Als IETS een Adresse is, dan is het wel deze Parijse bistrot. We hebben lang geaarzeld om haar te delen, maar men eet hier te lekker. Dit Adresse nog langer voor onszelf houden, zou ronduit asociaal zijn. Dus, voilà, we geven haar prijs:

Le Bistrot du Dôme, 1 Rue Delambre 75014 Paris, Telephone +33 1 43 35 32 00

(Niet verder vertellen: reserveer onder de naam ‘Caroline d’Amsterdam’ en je krijgt de beste tafel.)

 Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen van Ilja Gort, abonneer je dan hier op zijn nieuwsbrief Slurp of like hem op Facebook

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.