Ilja Gort: De ontgroening

Ontgroening - Ilja Gort 1

Allô, allô, Bonjour!

Voilà, een plukverse Slurp over goede druiven en foute mannen, over de ‘véraison’ en natuurlijk over ‘La bonne bouffe’: over lekker eten.

Allez, on y va! Vandaag in de Slurp!: ‘De Ontgroening’ en morgen ‘Foute Mannen’.

De ontgroening

Na hun geboorte blijven alle druiven twee maanden lang kneitergroen. En opeens veranderen ze allemaal tegelijk van kleur.
Een magische gebeuren. Want dat gaat niet per tros, maar per druif! Groen, geel, oranje, rood, paars, alles door elkaar aan een tros. Ineens explodeert een hele wijngaard in een kleurenkermis. Een moment van niet-begrijpend hoofdschudden, want dit gebeurt volkomen zelfstandig, daar komt geen mens aan te pas. Waarom, zo zou je geneigd zijn je te af te vragen, doen die drommelse druiven dat?! Welnu, die druiven doen dat omdat ze zich, net als mensen, gewoon graag lekker een potje willen voortplanten.
Hoe? Heel simpel: zoet worden. Zoete druiven zijn geliefd bij de dieren des velds. Na een smakelijk druivendiner poept zo’n das of vos de druivenpitjes op een vruchtbaar plekje weer uit en, voilà, een nieuwe druivenbaby ligt in de week.

Ontgroening - Ilja Gort 2Voor wijnboeren is de véraison reden tot feest dat in sommige Franse dorpen wordt gevierd met zang, dans en wijn. Begrijpelijk, want het is het begin van de rijping.
In de schil van de druif vormen zich kleurstoffen en de tannines worden zachter.

Binnenin de druif gebeurt ook van alles. De hoeveelheid glucose en fructose neemt toe en de plant bouwt stoffen op, waaruit later de verschillende geur- en smaakcomponenten van de wijn ontstaan.
Pas wanneer de zomer ten einde loopt en de druiven diep paars van kleur zijn, stoppen ze met het aanmaken van suiker. De zuurgraad daalt nog verder en de wijnboeren liggen elke nacht wakker: ‘Kunnen we al oogsten? Of zullen we het risico nemen en ze nog één dagje laten zonnebaden zodat ze nóg zoeter worden…’

Ontgroening - Ilja Gort 3

Ilja Gort over de Veraison op zijn wijngaard

Morgen lees je hier op Wijnbloggers.nl nog meer over de belevenissen van Ilja Gort!

Allez, Hartelijk Santé

Ilja Gort Santé

Arie Benda, APERITIEF

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.