IJswijn, de wijn voor bij het dessert?

Wat is ijswijn?


IJswijn is een zoete wijn die vaak als dessertwijn wordt gedronken. In tegenstelling tot de meeste witte wijnen kan ijswijn zeer lang bewaard worden. IJswijn kan jong gedronken worden, maar ook goed rijpen in houten vaten. Jong of oud, de wijn kun is het lekkerst geserveerd tussen de 6-8 °C. Naast de typische witte ijswijn bestaan er ook rode ijswijnen, voornamelijk afkomstig uit Noord-Amerika.

Hoe wordt ijswijn gemaakt?

De druiven voor ijswijn blijven lange tijd aan de wijnranken hangen, ze worden vaak pas in de winterperiode geplukt. Alleen tijdens nachtvorst, als de temperatuur onder de -7 °C is,  kan er geoogst worden. Dit voorkomt beschimmeling op de druiven. De bevroren druiven bevatten veel suiker, smaak- en geurstoffen. Tijdens de persing wordt het bevroren water verwijderd, waardoor er een zeer geconcentreerde maar ook zoete wijn ontstaat. Het gistingsproces duurt relatief lang, door het hoge suikergehalte in de druif.

 

Welke druiven worden gebruikt voor ijswijn?

In Duistland is de Rieslingdruif favoriet voor het maken van ijswijn (op zijn duits: eiswijn). In Canada en de Verenigde Staten gebruiken wijnboeren naast Riesling ook veel Vidal Blanc (ijswijn op zijn Engels: Icewine).IJswijn bij Drinkzz:

 

Druiven voor IJswijn

Door: Jacqueline Cheng
Drinkzz

drinkzz

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.