Eerste West-Australische ijswijn

Eerste West-Australische ijswijnTerwijl de meeste wijnmakers zich in West-Australië nu in het zweet werken en vergaan van de hitte, heeft wijnmaker Clive Otto van Fraser Gallop Estate zijn eigen ijswijn gemaakt. Inderdaad ijswijn in Australië. Niet echt een land waarbij je aan ijs denkt… Maar ja, dat doe je wijn ook niet (aan ijs denken dan).

IJswijn

IJswijn is een zoetige wijn die vaak bij het dessert wordt gedronken en wordt in de winter gemaakt. De druiven worden – niet zoals bij normale wijn in de zomer geplukt als ze rijp zijn – geplukt in de winter en blijven net zo land aan de wijnstokken hangen tot de eerste vorst en de druiven bevroren raken door de (nacht)vorst. Bij een maximale temperatuur van -7/-8 graden worden de druiven dan snel geplukt en geperst. Het sap van de druiven is dan – bij het persen – nog grotendeels bevroren, waardoor er een hogere concentratie van zuren en suikers ontstaat met als gevolg dat ijswijn vaak zoeter, maar tegelijkertijd ook frisser/zuurder is dan “gewone” dessertwijn.

IJswijn wordt vooral gemaakt van de Riesling en Vidal druif en wordt geproduceerd in landen als Canada en Duitsland én nu dus ook in het Westen van Australië.

West-Australische ijswijn

Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, wordt de ijswijn in het westen van Australië iets anders gemaakt dan de ijswijnen in Canada en Duitsland. Dat komt natuurlijk door het klimaat. Vorst komt nauwelijks voor in Australië evenals sneeuw. En als het voorkomt dan is het hoog in de bergen (boven de 1000m).

Deze West-Australische Clive Otto heeft dan ook hulp gehad van de vriezer. Laat geplukte Chardonnay druiven heeft hij in deze vriezer bij een temperatuur van -16 graden laten bevriezen. Hij liet de druiven één nacht in de vriezer om ze vervolgens de volgende morgen snel (onder hoge druk) te persen en de ijswijn was gemaakt.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.