Houdbaarheid van wijn

Houdbaarheid wijn na openen flesHoe lang kun je een fles wijn bewaren als deze geopend is? Vaak gaat een fles wijn niet in één keer leeg en het is zonde om de wijn die nog in de fles achterblijft weg te moeten gooien. Maar hoe lang is de wijn dan nog lekker om te drinken? En is er verschil in bewaren tussen rode, witte en rosé wijn? Kortom, hoe zit het met de houdbaarheid van wijn als de fles geopend is en voorkom je dat je je fles weg kunt schenken in de gootsteen?

 

De houdbaarheid van wijn

Zuurstof speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wijn. Als een fles geopend is, en er dus zuurstof bij de wijn komt, dan ontwikkelt de wijn zich sneller. Zeker wanneer er al een paar glaasje uit fles zijn geschonken, is er in de fles meer ruimte voor zuurstof. Laat je een fles lang staan dan zal de rode kleur veranderen in bruin en verandert van een heldere vloeistof naar een troebele vloeistof. Uiteindelijk zal de wijn ook bederven.

Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen op drinken (is een fles rode wijn van een oudere jaargang dan kun je deze ook na twee dagen nog wel drinken), wit en rosé kun je iets langer laten staan (in de koelkast), maar ook deze kun je beter binnen drie, vier dagen opdrinken. Rode wijn is overigens ook goed te bewaren in de koelkast. De kou van de koelkast vertraagt het oxidatie-proces. Natuurlijk wel de fles wijn mét kurk in de  koelkast zetten.

Hoe kun je een open fles wijn het beste bewaren?

Zoals gezegd, is het zuurstof die de wijn ‘verpest’. Belangrijk voor de houdbaarheid van wijn is dan ook dat je voorkomt dat er zuurstof bij de wijn komt. Om dit te voorkomen, zijn er aantal manieren. Zo kun je de houdbaarheid van wijn verlengen met:

 • een vacuumpompje. Door een speciale dop op de wijnfles te plaatsen, kun je met het vacuumpompje lucht uit de wijnfles zuigen. De zuurstof verdwijnt dan dus uit de fles, waardoor de wijn langer goed blijft. De Vacuvin is hier een voorbeeld van.
 • stikstof gemengd met zuurstof. Er zijn systemen waarmee je stikstof gemengd met zuurstof via een spuitbus in je wijnfles kunt spuiten. De stikstof gemengd met zuurstof vult dan de lege ruimte in de fles. De stikstof heeft een beschermde werking op de wijn, doordat stikstof zwaarder is dan zuurstof. Het vormt daardoor een laagje tussen de wijn en zuurstof. Op deze manier wordt bederf van de wijn tegen gegaan. Dit kan bijvoorbeeld met de WineProtector.

De meningen over het gebruik van het vacuumpompje om zo wijn te bewaren, lopen nogal uiteen. De één zegt dat het ten koste gaat van de smaak en de aroma’s van de wijn, andere lopen er mee weg. Wat zijn jouw ervaringen? Hoe bewaar jij je wijn?

Enhanced by Zemanta
24 Reacties
 1. Of je doet het gratis en met behoud van de kwaliteit van de wijn: giet het restant over in een “half” flesje (bij voorkeur vooraf, zodat deze geheel vol is), of, nog makkelijker, in een schone plastic fles, waaruit je de resterende lucht drukt alvorens de dop erop te draaien. Vacuvin zuigt naar mijn ervaring ook het fruit en het levendige uit de wijn.
  Nog beter: koop echt lekkere wijn, dan gaat de fles zeker leeg…

 2. Hoe lang kan ik een fles witte wijn van Luis Felipe Edwards, reserva, sauvignon blanc uit het jaartal 2014 bewaren? Wij hebben nu namelijk nog een hele voorraad hiervan staan..

  1. Tessa, dit jaar opdrinken zou ik zeggen. Mogelijk tot 2016 drinkbaar met behoud van het frisse typische Sauvignon karakter, Deze wijn heeft absoluut geen bewaarpotentie, is nu op dronk en na verloop van tijd zal het frisse fruit in de wijn verdwenen zijn. Houd de algemene regel aan dat je witte wijnen niet langer dan 1-2 jaar na botteling bewaard. Dat deze Reserva een opvoeding op eiken vaten heeft gehad is geen enkele garantie dat de wijn langer bewaard kan blijven. Als je witte wijn wilt bewaren dan zou ik kiezen voor topwijnen uit Bourgogne, Bordeaux of andere streken die bewaarwijnen opleveren. Die wijnen zijn kostbaar en je dient dan ook te zorgen voor de juiste opslag omstandigheden. Raadpleeg een goede wijnwinkel, sommelier of vinoloog. Zelfs bij Sligro waar je LFE vandaan komt kunnen ze je daarbij helpen.

 3. Een goede fles wijn kun je na openen het best bewaren met VinEdge, dit systeem zuigt de aroma’s niet weg en vervangt een duur stikstofsysteem

  1. Vin-edge? Bah, een condoom in je wijnfles! Daarbij komt dat je bij openen al moet weten dat de fles niet leeg gaat!
   Gewoon kurk op de geopende fles en in de koelkast bewaren. Kan gedurende 2-3 dagen. Goedkoop en zeker zo betrouwbaar als het vinedgecondoom!

 4. Hoe lang kun je de wijnen wit en rood Mistral 2014 van Delhaize nu nog bewaren?
  Bedankt voor je antwoord.

 5. Stikstof mengt uitstekend met zuurstof. Het mengsel van die twee noem met meestal “lucht” (verhouding 4:1). Aanwezigheid van zuurstof is wat wijn zuur doet worden – de alcohol oxideert tot azijn. Ik gebruik een spuitbus met een mengles van stikstof/koolzuur/argon. Dat gaat uitstekend. Wat ook gaat is een lange gasaansteker in de fles ontsteken tot de vlam uitdooft. Dan is de zuurstof opgebruikt.

  1. klopt niks van. alcohol oxideert niet en al helemaal niet tot azijnzuur. In de meeste wijnen zit sulfiet. Dit sulfiet bindt zuurstof. Als dit sulfiet op-gereageerd is zal het zuurstof reactie aangaan met reducerende suikers wat de vorming van melkzuur en azijnzuur betekend. Dit zou je dus kunnen voorkomen door de zuurstof weg te nemen en niet door er zuurstof bij te spuiten xD.

 6. Dit: “stikstof gemengd met zuurstof. Er zijn systemen waarmee je stikstof gemengd met zuurstof via een spuitbus in je wijnfles kunt spuiten” is dus baarlijke nonsens. Als je wijn wil laten bederven, dan moet je er zuurstof bij spuiten

 7. jwk bedankt voor je tip, wij gaan het nu ook zo doen, we hebben in de afgelopen jaren al 10 tallen liters weggespoeld,omdat het na 4 dagen (BEDORVEN) WAS.

 8. Ik heb pur secco rosé in de koelkast gehad, kun je het dan uit de koelkast halen en opbergen? Of moet het dan echt gekoeld blijven.

 9. Bij mijn geboorte hebben mijn ouders een fles rode wijn met naam en geboortedatum gekregen, die heeft nu zo’n 21 jaar gelegen, ik weet verder niet wat de druifsoort of afkomst is, er staat “Château dÁmour” op maar daarvan kan ik niets online vinden, is deze wijn sowieso nog goed of juist niet, of is dat niet goed te bepalen op basis van deze info?

  1. Toevallig heb ik onlangs de jaargang 2016 van deze wijn geproefd. Ik vond hem nog erg jong, logisch 😉
   Ik zou zeggen dat ze 2, tot max 3 jaar goed houdbaar zijn (mits droog en met een constante temperatuur van 10-12 gr. Cel.).
   In dit geval jaargang 2016 zou ik gewoon even laten liggen en lekker ergens in het voorjaar van 2017 opdrinken.

 10. Ik heb een fles choco rosso gekocht. Als ik deze openmaak hoelang en op welke manier is die houdbaar? Maakt t uit dat deze rode wijn een geur heeft van chocolade? Ben niet ene echte wijnkenner, maar vond deze leuk om te proberen.. En hoe in welke temperatuur drink je deze t beste?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.