Van de wijnpers: Herstructurering Hongaarse wijngaarden gesteund door EU

Wijngaarden HongarijeHongaarse wijngaarden vragen steun aan de Europese Unie (EU) voor herstructurering van de wijngaarden. De Europese wijnmarkten worden jaarlijks met 29 miljoen euro aan subsidies gesteund door de EU. Eén van belangstrijkste subsidies is de subsidie voor de herstructurering van wijngaarden. Sinds 2004 heeft Hongarije dankzij deze subsidie al 11.153 hectare aan wijngaarden kunnen vernieuwen. De aanvragen voor deze subsidie stromen toe, maar niet elke aanvraag krijgt ook een subsidie toegewezen. Vorig jaar werden er 2.100 aanvragen ingediend. Deze aanvragen waren bedoeld voor de herstructurering van in totaal 6.000 hectare grond.  “Slechts” 3.700 hectare grond kreeg de subsidie voor herstructurering toegewezen.

Ook dit jaar zijn er weer veel aanvragen voor Hongaarse wijnboeren voor deze subsidie en zijn momenteel in afwachting of zij de subsidie wel of niet krijgen.

Hongaarse wijngaarden

Al is wijn misschien niet het eerste waaraan je denkt bij Hongarije (ik denk eerder aan Goulash en Pilav), maar toch wordt er al eeuwenlang wijn gemaakt in Hongarije. Zoals in zoveel landen, gaat de wijngeschiedenis van Hongarije terug naar de tijd van de Romeinen, die in Hongarije hun provincie Pannonia stichtten.

De geschiedenis van Hongaarse wijn kent veel tegenslagen. Net als de meeste wijnlanden, kreeg ook Hongarije in de 19e eeuw te maken met de druifluis en werden er veel Hongaarse wijngaarden vernietigd (70%). Ook de Tweede Wereldoorlog en de periode erna vormde een dieptepunt in de geschiedenis van de Hongaarse wijn. De wijnbouw was namelijk in handen van de staat en de focus lag op kwantiteit in plaats van kwaliteit en dit deed de het imago en de reputatie van de Hongaarse wijnen geen goed. Na de val van de muur in 1998 veranderde het. De Hongaarse wijngaarden kwamen weer in handen van Hongaarse wijnboeren, de wijnbouw en –productie werd gemoderniseerd en strenge wetgeving ter bevordering van de kwaliteit van wijn opgesteld. De Hongaarse wijn is op de weg terug.

Wijngaarden Hongarije kaartAlgemene info over de wijnbouw in Hongarije

Het klimaat in Hongarije – gematigd continentaal – is geweldig voor de wijnbouw. De Hongaarse wijngaarden bestrijken gezamenlijk zo’n 130.000 hectare en worden er vooral witte wijnen geproduceerd. Ongeveer 80% procent van de wijnen is wit, de rest is vooral rood.

Hongarije heeft 22 verschillend wijndistricten. De belangrijkste districten zijn Eger, Sopron, Tokaj, Villány, Szekszárd en verschillende gebieden rondom het Balatonmeer. Vooral de wijngebieden Tokaj en Eger zijn bekend.

Hongarije kent een grote verscheidenheid aan inheemse druivensoorten die zorgen voor wijnen met geheel eigen karakter.

Bron: Wijnuithongarije

 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.