Van de wijnpers: Hongaarse wijn van het jaar…

Angelika ÁrvayDe wijn van de jonge Hongaarse wijnmaakster Angelika Árvay is tijdens een bijeenkomst van de Hongaarse vereniging voor Jonge Wijnmakers uitgeroepen tot de Hongaarse Wijn van het jaar. Angelika won hiermee de JuniBor, waar alleen de wijnen van de aangesloten jonge wijnmakers aan deelnemen. De echte verkiezing van de beste wijnen van Hongarije vindt elk jaar plaats in mei tijdens de Pannon Bormustra.

De winnende wijn, Edesem is een mooie, laat geoogste wijn van de inheemse druif Muscat Ottonel uit de wijnregio Tokaj. Edesem betekent mijn schat. Jammer genoeg is deze wijn nog niet in in Nederland te verkrijgen…

De appel valt niet ver van de boom…

Angelika Árvay heeft haar wijnkunsten niet van een vreemde. Als dochter van János Árvay heeft Angelika Árvay de kunst van het wijnmaken af kunnen kijken van haar vader. János Árvay werd in 2003 uitgeroepen tot  Hongaars Wijnmaker van het Jaar. János Árvay werkte ruim 10 jaar voor het beroemde wijnhuis Disznókő als verantwoordelijke wijnmaker. Het wijngoed Disznókő is (was) eigendom van het bekende Franse verzekeringsconcern AXA. De onder zijn verantwoordelijkheid gemaakte wijnen kregen veel positief commentaar van internationale experts. De wijnen wonnen gouden medailles in prestigieuze competities als de Bordeaux Vinexpo en New York Wine Experience.

In 1994 begon János Árvay zijn eigen wijnhuis in de Tokaj regio dat hij samen met zijn dochter Angelika en zoon Szabolcs runt. Het eerste stukje van de wijngaard kreeg János Árvay overigens als huwelijksgeschenk; een stuk grond en 450 wijnstokken.János Árvay bereikt al jaren bijzondere resultaten met zijn prachtige 5 en 6 puttonyos Tokaji Aszú wijnen.

Wijngaarden Hongarije kaartDe Wijngaarden van Arvay

De wijngaarden van de Arvay-familie bevinden zich in de Tokaj-regio, gelegen in Noord-Hongarije vlakbij de Oekraïense grens. De wijngaard is 110 hectare groot en is verdeeld over  7 Hongaarse dorpen in de Tokaj regio. De wijngaarden zijn gelegen op vulkanische grond in heuvelachtig gebied. Het terroir varieert van stijle berghellingen bij Hétszőlő tot zacht golvende heuvels van Istenhegy aan de rand van Mad.

De belangrijkste druivenrassen die worden verbouwd op de wijngaard zijn: furminthárslevelű en sárga muskotály (muscat lunel).

Bron: Wijn uit Hongarije

Met dank aan Edwin van Wijn uit Hongarije voor de aanvullende informatie!

4 Reacties
 1. Beste Natasja,
  Hartstikke leuk dat je aandacht besteedt aan Hongaarse wijn. Super! want nog te vaak onderbelicht.
  Kleine kanttekening als dat mag: Angelika won de JuniBor, waar alleen de wijnen van de aangesloten jonge wijnmakers aan deelnemen. De echte verkiezing van de beste wijnen van Hongarije vindt elk jaar plaats in mei tijdens de Pannon Bormustra.
  Heb je zelf al Hongaarse wijn geprobeerd? Absoluut de moeite waard.
  Groeten,
  Elwin

 2. Hoi Edwin,

  Bedankt voor je reactie! Ik zal het aanpassen in het artikel. Hongaarse wijn heb ik tot dusver nog niet geproefd, maar dat gaat binnenkort wel gebeuren. Ik ben erg benieuwd. Heb jij nog tips om te proeven?

 3. Beste Natasja,
  Heel leuk dat je over de Hongaarse wijnen van Arvay verhaalt. En even rechtzetten de mooie wijnen van Arvay en in het speciaal de Edesem ( zoet, liefste) is bij mij verkrijgbaar.
  De Familie Arvay is heel gedreven om het beste uit de witte Tokaji druiven te krijgen. Ik heb het wijnhuis in september 2011 bezocht en sindsdien importeer de Arvay wijnen.
  Angelika heeft internationaal gestudeerd en is voorzitter van de Junibor, de vereniging van jonge wijnmakers. Namens het Hongaars ministerie heeft zij op de Wine Prof 2013 masterclasses gegeven over Hongaarse wijnen.
  Graag wil ik je kennis laten maken met de speciale Arvay wijnen. Daarnaast importeer Hongaarse wijnen van Tuzko Birtok en Szigetvin.
  Kunnen we een keer kennismaken?

  Met vriendelijke groet,
  Gert de Kruijf
  De Kruijf Fine Food Services Heino 06-28943505

  1. Beste Gert,

   Bedankt voor je aanvullingen! En het lijkt me erg leuk om een keer kennis te maken met jou en natuurlijk de Hongaarse wijnen :)!
   Ik neem volgende week even contact met je op!

   Groet,

   Natasja

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.